foto

Roger Corman

  • nar. 5.4.1926 (91 let)
    Detroit, Michigan, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Roger William Corman se narodil 5. dubna 1926 americkém Detroitu manželům Anne a Williamu Cormanovým. Po vystudování průmyslového strojírenství na Stanfordově univerzitě se rozhodl zkusit štěstí v Hollywoodu a v roce 1953 nastartoval svou kariéru coby producent a scénárista a v roce 1955 už režíroval svůj první film SWAMP WOMEN s Beverly Garlandovou (se slavnější Judy Garland není příbuzná, příjmení získala po svém manželovi Richardu Garlandovi) v hlavní roli policistky v přestrojení, která má pomoci trojici žen utéct z vězení, aby se tak dostala ke kořisti diamantů, které ženy uloupily a poté ukryly v bažinách poblíž New Orleans.

V tentýž rok natočil Corman ještě další čtyři filmy, přičemž všechny nesly jeho originální rukopis. Jednalo se o vždy o nízkorozpočtové černobílé horory, popřípadě sci-fi snímky, které byly do kin nasazovány jako dvojprogram. Právě schopnost dosáhnout neobyčejných filmových výsledků s neskutečně malým rozpočetem, v kombinaci s volbou filmových žánrů mu v Hollywoodu vynesla přezdívku „Král béček“. Ostatně název jeho biografie „Jak jsem natočil sto filmů v Hollywoodu a nikdy neztratil ani šesták“ hovoří za vše. Jinak ISBN této knihy je 0-306-80874-9, kdyby jste měli zájem :o)

V roce 1960 natočil film MALÝ OBCHOD HRŮZY, který v Hollywoodu drží rekord za nejkratší natáčecí plán (film byl natočen za pouhé dva dny, přičemž své předchozí filmy natáčel v průměru zhruba za deset dnů!). Nicméně mnohem důležitějším Cormanovým počinem byl fakt, že se mu podařilo přesvědčit producenty spolčenosti American International Pictures, aby mu umožnily natočit během patnácti dnů jeden širokoúhlý film v barvě (do té doby točil černobíle). Tím filmem byl ZÁNIK DOMU USHERŮ inspirovaný povídkou E.A. Poea, který jednak předznamenal Cormanovu spolupráci s Vincentem Pricem a jednak dal mezi lety 1960 až 1964 vzniknout jedinečné a původně nezamýšlené osmidílné sérii filmů natočených právě dle povídek Edgara Allana Poea, který dále zahrnuje filmy JÁMA A KYVDLO (1961), PŘEDČASNÝ POHŘEB, TALES OF TERROR (oba 1962), HAVRAN (1963), MASKA RUDÉ SMRTI (1964) a poslední LIGEINA HROBKA (1964), která jediná z této řady není natáčena jen ve filmových ateliérech. Do této série bývá počítán i film THE HAUNTED PALACE z roku 1963, jehož předlohou však ve skutečnosti byla povídka H. P. Lovencrafta a z Poea si vzal jen název básně z povídky Zánik domu Usherů.

Kromě rychlosti jakou Corman filmy natáčel jistě zaujme i rozpočet těchto filmů. Tak například již zmiňovaný ZÁNIK DOMU USHERŮ stál pouhých dvě stě padesát tisíc dolarů a nejúspěšnější film Poeovské řady JÁMA A KYVADLO měl rozpočet tři sta tisíc dolarů. Naproti tomu asi jediný film, na kterém Corman vyloženě prodělal byl THE INTRUDER z roku 1962, který vydělal pouhých 80 tisíc dolarů a proslavil se svým zpracováním tématu segregace a občanských práv.

Od roku 1971 (v roce 1978 ještě spolurežíroval film DEATHSPORT, ale v titulcích jsou jako režiséři uvedeni jen Allan Arkush a Nicholas Niciphor) se věnuje převážně produkci většinou svých oblíbených žánrů hororu, sci-fi, fantasy či westernů. Za zmínku vyjmenujme filmy oblíbeného béčkového subžánru ženy ve věznici THE BIG DOLL HOUSE, WOMEN IN CAGES, oba z roku 1971, THE BIG BIRD CAGE (1972), CAGED HEAT (1974), fantasy sérii s blonďatou sexbombou THE BARBARIAN QUEEN (1985 a 1989), sci-fi verzi Sedmi statečných s názvem SADOR, VLÁDCE Z VESMÍRU, či eko-horor DĚS PŘICHÁZÍ Z HLUBIN, oba z roku 1980. K režisérskému řemeslu se pak vrátil ještě jednou v roce 1990 filmem NESPOUTANÝ FRANKENSTEIN, který však u diváků neměl větší ohlas. Roger Corman režíroval dohromady více než 50 filmů a produkoval jich přes tři stovky. Spolupracoval s takovými režiséry jako F.F. Coppola, Martin Scorsese, Ron Howard, Peter Bogdanovich, James Cameron a jiní, a pomohl nastartovat hvězdnou kariéru hercům jako Jack Nicholson, Peter Fonda, Dennis Hopper či Robert De Niro a řadě dalších. Corman si také zahrál vedlejší role v několika filmech např. KMOTR II (1974), KVÍLENÍ VLKODLAKŮ (1981), MLČENÍ JEHŇÁTEK (1991) či PHILADELPHIA (1993).

Zbyněk "PetrPan2" Lubovský

Herecká filmografie

Filmy

2014 Podivuhodné příběhy
2010 Dinoshark (TV film)
Sharktopus (TV film)
2003 Looney Tunes: Zpět v akci
Trip: Tune In, Trip Out, The
2000 Běžící Terč
Dangerous Curves
Nezávislý
Up Against Amanda
Vřískot 3
1999 Aladdin and the Adventure of All Time
1997 Druhá občanská válka (TV film)
1995 Apollo 13
1994 Runaway Daughters (TV film)
1993 Body Bags: Historky z márnice (TV film)
Philadelphia
1991 Mlčení jehňátek
1990 Ultra válečník
1989 Hollywood Boulevard II
Lords of the Deep
1984 Odpolední směna
1982 Stav věcí
1981 Kvílení vlkodlaků
1976 Cannonball
1974 Kmotr II
1961 Atlas
Creature from the Haunted Sea
1960 Battle of Blood Island
Ski Troop Attack
1959 The Wasp Woman
1958 Hot Car Girl
The Cry Baby Killer
War of the Satellites
1957 Naked Paradise
1955 Day the World Ended
1954 Fast and the Furious, The
Monster from the Ocean Floor

TV seriály

1999 Phantom Eye, The (TV seriál)
1977 Kmotr (TV seriál)

Dokumentární

2015 Doomed: The Untold Story of Roger Corman's the Fantastic Four
Kings of Cult
2014 That Guy Dick Miller
2012 Syfy 20th Anniversary Special (TV film)
2011 Cormanův svět
Produce Your Own Damn Movie!
Still Screaming: The Ultimate Scary Movie Retrospective
With Great Power: The Stan Lee Story
2010 Holky s mačetami útočí!
Making of Humanoids from the Deep, The
Moguls & Movie Stars: A History of Hollywood (TV seriál)
2009 Direct Your Own Damn Movie!
Nightmares in Red, White and Blue
Popatopolis
2008 Hollywood Gangster (TV film)
2007 Mr. Warmth: The Don Rickles Project
Spine Tingler! The William Castle Story
Val Lewton: The Man in the Shadows (TV film)
2006 Jak se dělá Sci-fi
Secret World of Superfans, The
2005 Bullets Over Hollywood (TV film)
Jack Nicholson: The E! True Hollywood Story (TV film)
The Perfect Scary Movie (TV film)
2004 Cinemaker
Edgar G. Ulmer - The Man Off-screen
2003 Bezstarostní jezdci, zuřící býci
Decade Under the Influence, A
2002 Reel Radicals: The Sixties Revolution in Film (TV film)
Screen Tests of the Stars (TV film)
2001 Burnt Offering: The Cult of the Wicker Man (TV film)
Galaxy Far, Far Away, A
Hidden Values: The Movies of the Fifties (TV film)
Inside the Labyrinth: The Making of 'The Silence of the Lambs'
It Conquered Hollywood! The Story of American International Pictures
Schlock! The Secret History of American Movies
Wicker Man Enigma, The
2000 Claudia Jennings: The E! True Hollywood Story (TV film)
David Carradine: The E! True Hollywood Story (TV film)
1999 The Directors (TV seriál)
1998 Some Nudity Required
1997 A&E Biography: Vincent Price - The Versatile Villain (TV film)
A-Z of Horror (TV seriál)
Directors on Directors (TV seriál)
Monte Hellman: American Auteur
1996 100 Years of Horror: Freaks
100 Years of Horror: Maniacs
100 Years of Horror: Scream Queens
100 Years of Horror: Sorcerers
100 Years of Horror: The Aristocrats of Evil
100 Years of Horror: The Count and Company
100 Years of Horror: The Evil Unseeable
100 Years of Horror: The Monster Makers
100 Years of Horror: Witchcraft and Demons
1994 A Century of Cinema
1991 Reflections on Citizen Kane (TV film)
1990 Horror Hall of Fame, The (TV film)
1987 Biography (TV seriál)
1983 Horror of It All, The (TV film)
1977 Roger Corman: Hollywood's Wild Angel

TV pořady

2010 82. Annual Academy Awards (TV pořad)
2006 Comedy Central Roast of William Shatner (TV pořad)
1988 Lunettes noires pour nuits blanches (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

1990 Odpoutaný Frankenstein
1980 Dr. Heckyl and Mr. Hype
1963 Strašení
1950 Pistolník

TV seriály

2001 Black Scorpion (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(45)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace