Reklama

Reklama

Ursula Grabley

Ursula Grabley

nar. 08.12.1908
Woltersdorf, Braniborsko, Německá říše

zem. 03.04.1977 (68 let)
Brilon, Západní Německo

Biografie

Jako dcera dobře situovaného lékaře absolvovala Ursula Margarete Marie Feodora Grabley soukromé dívčí pensionáty ve Výmaru a ve Wolfenbüttelu. Součástí tehdejší výuky byla hra na klavír a balet. Rozhodla se pro tanec, který studovala v Hamburku na taneční škole Rudolfa von Labana. První zkušenosti sbírala na prknech divadla Kammerspielen. Od roku 1927 hrála v činohře.

Učinkovala v Berliner Volksbühne, kde zazářila v komedii JILL UND JIM. Poté hrála v Deutschen Theater a Theater unter den Linden. Ursula Grabley se od svých vrstevnic, které kopírovaly americký, či francouzký životní styl a módu odlišovala velmi sebevědomým chováním a na svou dobu nezvyklým „pážecím" účesem. První film KATHARINA KNIE natočila roku 1929. Byl zároveň jejím prvním a posledním němým filmem. Byla obsazována do filmových komedií, jako dívka „od vedle".

Její filmovou kariéru přibrzdil rok 1939 a incident s ministrem propagandy Josephem Goebbelsem. Její přátelé uvedli, že se do ní navážel, měl narážky a tak jej „utřela". Druhá strana tvrdí, že pan ministr jednou zažertoval a herečka jeho slova společensky neustála. Nicméně pět let nedostala žádnou filmovou nabídku a živila se divadlem. V roce 1944 dostala malou roli Idy Wichertové ve filmu SOLISTIN ANNA ALT. Film měl premiéru 22. ledna 1945. Šlo o první filmovou premiéru roku 1945 a do kapitulace natočili němci ještě jedenáct filmů.

Po válce žila v Hamburku. Byla spoluzakladatelkou kabaretu Rendezvous. Pohostinsky vystupovala v divadlech Kammerspielen, Thalia Theater a v Jungen Theater. V padesátých letech se stala představitelkou „rezolutních matek". Televizní diváci ji znají ze seriálů Stahlnetz, Der Kommissar, Der Alte a Derrick. V letech 1926 až 1941 byla provdána za Viktora de Kowu (V Old Firehandovi, 1966 hrál Ravenhursta). Její filmografie čítá 60 filmů. Posledním snímkem její kariéry byl televizní TATORT: DIE ABRECHNUNG, 1975. Ursula Grabley zemřela během divadelního turné na srdeční infarkt.

ČSFD.cz

Herečka

Reklama

Reklama