foto

Joe Dante

  • nar. 28.11.1946 (72 let)
    Morristown, New Jersey, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Režisér, producent / šéf výroby (nepodarená komixovka s Billy Zaneom FANTÓM), herec (POLICAJT V BEVERLY HILLS 3, paródia MLČANIE ŠUNIEK), strihač, scenárista (ROCK´N´ROLL HIGH SCHOOL - 1979), toľko v skratke Joe Dante... Ak máte takéto priezvisko, môžete nakrúcať aj romantické komédie, ale prečo by ste to dopekla robili? Dante nie je vyložený hororový tvorca, dvojnásobne tak nie tvorca kvalitných hororov, ale nebráni sa krvi ani humoru tak morbídnemu a politicky nekoketnému, že sa o ňom baviť ako o rodinnom režisérovi, je bláznovstvo. Joe Dante je pokladaný za žiaka Stevena Spielberga, ktorý ho v mnohých filmoch kryl z pozície producenta / šéfa výroby, ale na rozdiel od Zemeckisa Dante nemal veľa šťastia ani talentu a dnes patrí k tým menej schopným Spielbergovými „žiakom“ (ďalej napr. Tobe Hooper). Je to zároveň niekdajší adept na réžiu projektu „Batman“, ktorého napokon skrotil Tim Burton.

Prvým filmom, ktorým zaujal, bolo dnes už klasické hororové béčko PIRANHA (1978). Jeho sequel režíroval ako svoj debut už James Cameron. Dante sa vo filme, kde hrdinovia (Bradford Dillman & Heather Menziesová) omylom vypustia do voľnej rieky húf ľudožravých piraní, inšpiroval Spielbergovými „Čeľusťami“ (1975). K tomu odkazuje už v úvode kedy hrdinka hrá práve počítačovú hru inšpirovanú týmto filmom. Režisérovi nerobila problém ani skazená morálka, keď v jednej (veľmi dlhej) scéne nechal pirane útočiť na húf kúpucich sa detí, to všetko v produkcii neslávne slávneho Rogera Cormana.

1981 svoju reputáciu uchádzajúceho hororového tvorcu potvrdil ďalším dnes už pomerne kultovým filmom B kategórie - THE HOWLING (aka Vytie vlkolakov) s Dee Wallace-Stoneovou, ktorý aj strihal. Následne mal tú česť, že si ho Spielberg vybral ako jedného zo štyroch režisérov (okrem nich dvoch ešte George Miller a John Landis). Každý dostal možnosť nakrútiť po jednej epizóde do celovečerného filmu TWILLIGHT ZONE: THE MOVIE. Film sa však napokon smutne preslávil predovšetkým tým, že počas nočného nakrúcania Landisovej poviedky pri nehode s vrtuľníkom okrem herca Vica Morrowa zahynuli aj dve deti. Spielberg-producent sa od tragédie dištancoval a už rok nato ponúkol z pozície šéfa výroby Dantemu politicky nekorektný scenár inak ale politicky snáď až príliš korektného Chrisa Columbusa a výsledkom bola hororová vianočná komédia o pažravých potvorkách GREMLINS. V roku 1986 inšpirovala spriaznených Critterov. Kto by si nepamätal chutnučkého maličkého Gizma, ktorého ale ak po polnoci nakŕmite a navyše aj polejete vodou, povyskakujú mu z kožúšku hnusné obludky s až príliš veľkým apetítom? A aj keď to nebýva zvykom, dvojka (1990) - nakrútená pre nebývalý úspech originálu (150 miliónov) s podtitulom THE NEW BATCH - v hutnej dávke morbídneho humoru prekonala aj beztak už dosť odvážny originál. Ak sa vám to pletie, tak v jedničke boli gremlini v mestečku a v dvojke v mrakodrape (a hral tam aj Christopher Lee a Hulk Hogan).

Ďalej nakrútil niekoľko televíznych epizód „Twillight Zone“ a obdobne ladenej mysterióznej TV show Spielberga „Amazing Stories“. Že rozumie nenáročnému a hravému publiku 80. rokov, potvrdil aj ďalšími projektmi, či už to bola chlapčenské dobrodružstvo EXPLORERS (Bádatelia) s vtedy mladučkým Ethanom Hawkeom či Riverom Phoenixom z produkcie Amblin Entertainment a zaujímavým filmom o ľudskom tele – sci-fi komédia VNÚTORNÝ VESMÍR, v ktorom sa razantne zmenšený Dennis Quaid dostal do tela Martina Shorta. Film dokonca získal Oscara v kategórii najlepšie špeciálne efekty. Z jeho ďalších projektov menujme obľúbenú hororovú komédiu s Tomom Hanksom a Carrie „Leiou“ Fisherovou ĽUDIA Z PREDMESTIA.

V 90. rokoch sa však stratil a s novým miléniom dvojnásobne tak. Ešte v polovici 90. rokov si na svojho žiaka Spielberg spomenul a poctil ho možnosťou nakrútiť jeden z prvých filmov pre DreamWorks. MALÍ BOJOVNÍCI kombinovali „Toy Story“ s „Gremlinmi“ (morbídny humor vs. malé potvorky), účasť figúrok Stana Winstona, tvári Kirsten Dunstovej a postačujúcemu rozpočtu nepomohli a premiéra bola plná rozpakov. V roku 2003 dostal šancu naviazať na úspech filmov, kombinujúcich triky s hraným filmom („Kto obvinil králika Rogera?“ alebo „Space Jam“) ale LOONEY TUNES: BACK IN ACTION s Brendanom Fraserom, Jennou Elfmanovou, králikom Rogerom, káčerom Daffym a spol. prepadli.

Ivan "tron" Kučera

Režijní filmografie

Filmy

2019 Paris I'll Kill You
2018 Nightmare Cinema
2014 Bejvalka ze záhrobí
2009 Díra
2007 The Greatest Show Ever
2006 Trapped Ashes
2003 Haunted Lighthouse
Looney Tunes: Zpět v akci
1998 Malí válečníci
Osiris: Vesmírná kronika (TV film)
1997 Druhá občanská válka (TV film)
1994 Runaway Daughters (TV film)
1993 Matiné
1990 Gremlins 2
1989 Lidé z předměstí
1987 Amazonky na Měsíci
Vnitřní vesmír
1985 Badatelé
1984 Gremlins
1983 Zóna soumraku
1981 Kvílení vlkodlaků
1979 Rock 'n' Roll High School
1978 Piraňa
1976 Hollywood Boulevard

TV seriály

2017 Havaj 5-0 (TV seriál)
Smlouva (S07E12)
2016 Legends of Tomorrow (TV seriál)
Night of the Hawk (S01E08)
MacGyver (TV seriál)
Wire Cutter (S01E04)
Salem (TV seriál)
Night's Black Agents (S03E04)
2015 Salem (TV seriál)
The Beckoning Fair One (S02E07)
Havaj 5-0 (TV seriál)
Monstra (S06E06)
Studená sprcha (S06E03)
Popel (S05E16)
2014 Havaj 5-0 (TV seriál)
Pravá tvář (S05E06)
Poslední vlna (S05E03)
2013 Havaj 5-0 (TV seriál)
V utajení (S04E07)
Ryba na suchu (S04E02)
Slib (S03E20)
2011 Havaj 5-0 (TV seriál)
Pohřebiště (S02E07)
2009 Splatter (TV seriál)
2007 Kriminálka New York (TV seriál)
Bu, bu, bu (S04E06)
2006 Mistři hrůzy (TV seriál)
The Screwfly Solution (S02E07)
2005 Mistři hrůzy (TV seriál)
Homecoming (S01E06)
2001 Noční přízraky (TV seriál)
1994 Picture Windows (TV seriál)
Rebel Highway (TV seriál)
1991 Eerie, Indiana (TV seriál)
1986 Neuvěřitelné příběhy (TV seriál)
Gríbl (S02E06)
Bu bu bu! (S01E17)
1985 Pásmo soumraku (TV seriál)
1982 Police Squad! (TV seriál)
Testimony of Evil (Dead Men Don't Laugh) (E06)
Ring of Fear (A Dangerous Assignment) (E02)

Dokumentární

2008 Trailers from Hell
1968 The Movie Orgy

Herecká filmografie

Filmy

2015 Tales of Halloween
2013 Zkáza Las Vegas (TV film)
2012 The Butterfly Room
1994 Mlčení šunek
Policajt v Beverly Hills III
1992 Sleepwalkers
1991 Oscar
1990 Gremlins 2
1982 Eating Raoul
1979 Rock 'n' Roll High School
1978 Piraňa
1976 Cannonball
Hollywood Boulevard
1973 Nad ostrovy nevyjde slunce

Dokumentární

2019 Making Apes: The Artists Who Changed Film
Phil Tippett: Mad Dreams and Monsters
2017 Desenterrando Sad Hill
King Cohen: The Wild World of Filmmaker Larry Cohen
2016 24X36: A Movie About Movie Posters
Le Complexe de Frankenstein
2015 42nd Street Memories: The Rise and Fall of America's Most Notorious Street
Eaten Alive! The Rise and Fall of the Italian Cannibal Film
2014 Out of Print
Real History of Science Fiction, The (TV seriál)
That $#!% Will Rot Your Brain: How the Monster Kids Transformed Popular Culture
That Guy Dick Miller
¡Zarpazos! Un Viaje Por El Spanish Horror
2013 Plný život Samuela Fullera
2012 Beast Wishes
The AckerMonster Chronicles!
The Flesh and the Fury: X-posing Twins of Evil
Trailer War
2011 Cormanův svět
Night at the Movies: Merry Christmas!, A (TV film)
Produce Your Own Damn Movie!
Ray Harryhausen: Special Effects Titan
The Legend of Ivan Tors
2010 American Grindhouse
Holky s mačetami útočí!
Man Who Saw Frankenstein Cry, The
2009 Direct Your Own Damn Movie!
Nejlepší hollywoodští režiséři (TV seriál)
Nightmares in Red, White and Blue
2008 Starz Inside: Fantastic Flesh (TV film)
Trailers from Hell
2007 Brother Theodore
Spine Tingler! The William Castle Story
The Return of the Living Dead: The Decade of Darkness
2006 Hitchcocked! (TV film)
2005 RKO Production 601: The Making of 'Kong, the Eighth Wonder of the World'
Shadows in the Dark: The Val Lewton Legacy
The Perfect Scary Movie (TV film)
2004 Edgar G. Ulmer - The Man Off-screen
Männer im Trenchcoat, Frauen im Pelz (TV film)
The 100 Scariest Movie Moments (TV seriál)
2003 Looney Tunes Back in Action: Behind the Tunes
Unleashing the Beast: Making 'The Howling'
2002 Cinerama Adventure
2001 It Conquered Hollywood! The Story of American International Pictures
2000 Mario Bava: Maestro of the Macabre (TV film)
1999 Je živá! Jak se dělal film Bride of Frankenstein
1997 A-Z of Horror (TV seriál)
Hollywood Rated 'R'
Reality Trip, The (TV film)
1996 100 Years of Horror (TV seriál)
Maniacs (E17)
1995 Film Music Masters: Jerry Goldsmith
Making the Earth Stand Still
1994 A Century of Cinema
Flesh and Blood: The Hammer Heritage of Horror (TV film)
Vampire Interviews, The
1992 Flying Saucers Over Hollywood: The Plan 9 Companion
The Magical World of Chuck Jones
1991 Amazing Worlds of Science Fiction and Fantasy
1990 Horror Hall of Fame, The (TV film)
1985 Fantasy Film Worlds of George Pal, The
1981 Making a Monster Movie: Inside 'The Howling' (TV film)
1977 Roger Corman: Hollywood's Wild Angel

TV pořady

1999 Ray Harryhausen: Working with Dinosaurs (TV pořad)
1991 Naked Hollywood (TV pořad)

Střihačská filmografie

Filmy

1981 Kvílení vlkodlaků
1978 Piraňa
1977 Grand Theft Auto
1976 Hollywood Boulevard

Dokumentární

1968 The Movie Orgy

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace