Reklama

Reklama

Tina Ti

Tina Ti

nar. 21.03.1945
Xingning, Guangdong, Čína

zem. 31.03.2010 (65 let)
Hongkong

Biografie

Čínská herečka, spisovatelka, politik, aktivistka a podnikatelka Tina Ti se proslavila i tím, že byla první Číňankou, která se svlékla ve filmu. Narodila se v Xingning v Čínské lidové republice roku 1945. Díky svým modelingovým zkušenostem se poprvé jako herečka zapsala do filmu ve vedlejší roli v thrillu Operation Macau (1967). V tomto roce otěhotněla a provdala se za sportovního trenéra Ma Yik-Cheunga. Porodila dceru Tin-yu, která si ve svých třiceti letech nechala změnit pohlaví na muže. Stala se Michaelem a usadil(a) se v Evropě. Manželství Tiny se rozpadlo v roce 1972.

Díky své svůdnosti a vážné známosti s bohatým thajským úředníkem, který jí financoval si Tina během let 1968 až 1973 stihla zahrát ve více než 30 snímcích různé kvality. První velkou roli si zahrála v thrilleru Nan Chianga Buddha with a Thousand Arms (1968). Následovaly hlavní role v komediích, thrillerech, erotických limonádách, ale i v martial art snímcích. Během prvních dvou let natáčí skoro 20 filmů a stává se sexbombou, která se neváhala před kamerou svléci, čehož později litovala, ale vytvořila si tím široký okruh fanoušků. Přezdívalo se jí hongkongská Marylin Monroe.

Tině Ti vyšly čtyři knihy a širokou pozornost veřejnosti si získaly její vlastenecké sklony počátkem 70.let. Prohlásila se zastáncem proletářské revoluce a pracovala po boku Rudých gard dokud nebyla svědkem střílení vojáků do nevinných lidí. Během 80.let se stala schopnou marketingovou podnikatelkou. Obchodovala s vojenským průmyslem a leteckou technikou. Má prsty i v globálním družicovém navigačním systému, kdy Evropské kosmické agentuře získala mnoho letišť pro instalaci systému.

Roku 2005 se po deseti letech vrátila na obrazovky jako hostitelka TV programu Století Číny pro TVB. Její komentáře o vývoji Číny jí vynesly kritickou prestiž a dobré hodnocení. V roce 2005 jí byla rovněž dignostikována rakovina děložního čípku. Její dcera Michael Ma, která si nechala změnit pohlaví na mužské, byla přítomna u její smrti v hongkongském sanatoriu, když Tina umřela na selhání orgánů v roce 2010. Poslední role si zahrála v erotičnech Noodle Not for Eat (1996) a City of Passion (1997). Celkem se objevila v 54 snímcích.

Epistemolog

Herečka

Reklama

Reklama