Reklama

Reklama

Karel Hradilák

Karel Hradilák

nar. 26.01.1909
Dolní Žukov u Českého Těšína, Rakousko-Uhersko

zem. 17.07.1972 (63 let)
Inglewood, California, USA

Biografie

Karel Hradilák se narodil 26. ledna 1909 v Dolním Žukově u Českého Těšína. Vystudoval Státní konzervatoř v Brně. Během třicátých let účinkoval ve Slovenském národním divadle a později v pražských scénách (Nové divadlo a Lidová scéna). Ve čtyřicátých letech bylo jeho zaměstnavatelem Divadlo na Vinohradech.

Hradilákův mužný zjev, zvláštně klenutý obličej a zastřený hlas se zajímavou výslovností se v divadelních inscenacích hodil do postav hrdých milovníků a různých mladých mužů, často záporných charakterů, které byly jeho největší doménou a specializací.

Ve filmu debutoval v roce 1934 malými rolemi mladých mužů ve snímcích POKUŠENÍ PANÍ ANTONIE (host na recepci) a Z BLÁTA DO LOUŽE (Harry). Jeho filmový projev byl zpočátku zatížen divadelním a vyumělkovaným patosem a sytě zabarveným hlasem. S přibývajícími hereckými zkušenostmi jeho herectví zcivilnělo.

V jeho nevelké filmografii dominovali záporní hrdinové: slizký podvodník Pavel Gabriel v melodramatu PRVNÍ POLÍBENÍ (1935), gigolo v kavárně v komedii BARBORA ŘÁDÍ (1935), vykutálený Filip v komedii KARIÉRA MATKY LÍZALKY (1937), hochštapler Golomek v MINULOSTI JANY KOSINOVÉ (1940), sňatkový podvodník v komedii TĚŽKÝ ŽIVOT DOBRODRUHA (1941) a také černokněžník v nedokončené pohádce DLOUHÝ, ŠIROKÝ A BYSTROZRAKÝ (1942).

Jen výjimečně získal kladnou roli soudce Františka ve Slavínského melodramatu STUDENTSKÁ MÁMA (1935) a pomocného režiséra v komedii s Vlastou Burianem HRDINA JEDNÉ NOCI (1935) Martina Friče. Několikrát ztělesnil profesi kantora: profesor chemie v Kubáskově komedii IDEÁL SEPTIMY (1938), profesor Benák v životopisném snímku TO BYL ČESKÝ MUZIKANT (1940) Vladimíra Slavínského a třídní učitel Mařík v komedii PROSÍM, PANE PROFESORE! (1940) Zdeňka Giny Hašlera.

Naposledy se v českém filmu objevil v roli jemu vlastní: v dramatu Otakara Vávry ŠŤASTNOU CESTU (1943) se představil v postavě úlisného automobilového zástupce Freda Valenty. Spolupracoval také s českým rozhlasem („Asagao“ atp.). Hradilák si za okupace zahrál i v německých filmech pod německý znějícím pseudonymem Karl (Carl) Stockmar.

Za druhé světové války se nešťastně zkompromitoval s nacistickými okupanty. Po válce byl obviněn z kolaborace, „z aktivismu, společenského styku s Němci a udavačství s těžkými následky“ a účinkování v německých filmech. Dokonce měl udal člověka, který poté skončil v koncentračním táboře. Byl předán Mimořádnému lidovému soudu a jeho případ se vyšetřoval ještě v roce 1948, ale nebyl nikdy uzavřen. Hradilák totiž roku 1946 uprchl z Československa.

Již v roce 1948 se například objevil v polském válečném filmu ULICA GRANICZNA Aleksandera Fordy, který později tvořil zejména v Anglii.

Od padesátých let žil v USA. V roce 1951 již hrál v Hollywoodských filmových studiích, kde se prosadil pod pseudonymem Charles H. Radilac (někdy také Charles Hradilac). Hrál malé role v několika filmech (ASSIGNMENT: PARIS, 36 HOURS, THE YOUNG LAWYERS, DLOUHÉ LODI VIKINGŮ, LOĎ BLÁZNŮ, ČINGISCHÁN atd.) a zejména v seriálech (OUTLAWS, PERRY MASON, ROUTE 66, THE YOUNG LAWYERS, MISSION IMPOSSIBLE, HOGAN'S HEROES apod.).

Mimo filmové práce účinkoval v zájezdové divadelní společnosti známé Katherine Hepburnové. Karel Hradilák nakonec zemřel 17. července 1972 v Inglewoodu v Kalifornii ve věku šedesáti tří let. Po smrti se opět vrátil domů – je pohřben v Praze na hřbitově Malvazinky.

Jaroslav "krib" Lopour

Reklama

Reklama