foto

Vladimír Drha

  • nar. 7.5.1944
    Praha, Protektorát Čechy a Morava
  • zem. 21.6.2017 (73 let)
    Praha, Česko

Biografie

Vladimír Drha, dnes již představitel zralé střední generace, jedna z nejvýraznějších osobností české filmové a televizní tvorby, se narodil 7.5.1944. Jeho všestrannost a scenáristická erudice mu dala možnost vyniknout i na poli dokumentu – a to již v druhé polovině 60.let (On o stoupající hvězdě K.Gotta, O malém světě), tak i mnohem později: jeho celovečerní dokument Velká pardubická koňská opera (1999) například získal Velkou cenu a Cenu za nejlepší dokument na MFF sportovních filmů v Liberci.

Drha rovněž patří k významným osobnostem televizní dramatické tvorby. Vrchol českého televizního filmu 80.let (navzdory nelibosti tehdejších oficiálních míst) tvoří právě Drhovy snímky Chladna zrána, Radostné události a Restaurace, k nimž v následujícím desetiletí přiřadil mimo jiné dvoudílného Čechovova Racka, Pierotem oceněný televizní film Na krásné vyhlídce, jakož i snímky Král a blázen (podle scénáře MARTINA ŠAFRÁNKA, mj. s hereckým objevením Jiřího Macháčka v titulní roli), Nejsem svůj pes podle stejnojmenné divadelní hry Bolka Polívky a první řada oblíbeného televizního seriálu Nováci pro TV NOVA. V současné době je ústřední režisérskou osobností TV PRIMA – je podepsán po jejími nejúspěšnějšími seriály Bazén, Rodinná pouta III a Velmi křehké vztahy.

Jeho hraná filmová tvorba byla násilně přerušena uprostřed natáčení debutu Návštěvy (podle Z.Salivarové-Škvorecké) počátkem roku 1970 – film zůstal nedokončen, a jako j e d i n ý barrandovský snímek se v archívu nedochoval, protože rozběsnění normalizátoři nechali zničit negativ!

K hranému filmu se dostal až po desetileté nucené přestávce – po povídce Věrné milování z triptychu Jak rodí chlap natočil svůj celovečerní kinematografický debut Dneska přišel nový kluk (1981), který získal mnoho festivalových cen – mj. Velkou cenu za debut a Cenu FIPRESCI (kritiky) a FICC (mezinárodní federace filmových klubů) na MFF Karlovy Vary 1982 – a udal tón celé početné vlně vznikajících českých filmů, z pohledu mladých hrdinů kriticky zachycujících stav společnosti. Z dalších snímků jmenujme zejména Mezka (1983), Do zubů a do srdíčka (1985), Citlivá místa (1987) a Muka obraznosti (1989), dále pohádky Jestřábí moudrost (1989), O třech rytířích, krásné paní a lněné kytli (1996) a O perlové panně (1997). Zatím posledním Drhovým celovečerním filmem je Početí mého mladšího bratra (2000), který mj. získal Zvláštní cenu mezinárodní poroty filmových klubů FICC na Finále Plzeň a byl uveden v hlavní soutěže MFF Moskva, což tehdy znamenalo po třech letech opět účast českého filmu v zahraniční soutěži nejvyšší festivalové kategorie A.

Zdroj: Presskit k filmu Anglické jahody

Režijní filmografie

Filmy

2008 Anglické jahody
2006 O malíři Adamovi (TV film)
2004 Když chcípne pes (TV film)
2000 Početí mého mladšího bratra
Začátek světa
1999 Nejsem svůj pes (TV film)
1998 Stříbrný a Ryšavec (TV film)
Vykání psovi (TV film)
1997 O perlové panně
Čarodějné námluvy (TV film)
1996 O mrňavém obrovi (TV film)
O princezně, která nesměla na slunce (TV film)
O třech rytířích, krásné paní a lněné kytli
1994 Prosté krutosti (TV film)
1993 Melánie, Melánie (TV film)
Na krásné vyhlídce (TV film)
Racek (TV film)
1992 Bydlela v hotelu U Andělů (TV film)
1991 Senoseč (TV film)
1990 Jonáš, Melicharová a pavilon (TV film)
1989 Jestřábí moudrost
Muka obraznosti
1987 Citlivá místa
Dotyky
Ticho v soudní síni (TV film)
1985 Do zubů a do srdíčka
Kousek štěstí na 14 (TV film)
Mezek
1984 Holka na krátkou trať (TV film)
1983 Chladna zrána (TV film)
Navždy do dálek Tichomoří (TV film)
Radostné události (TV film)
Restaurace (TV film)
1982 Šťastný domov (TV film)
1981 Dneska přišel nový kluk
1979 Jak rodí chlap
Prípad oranžového svetla (TV film)
1970 Návštěvy
1966 Ceremoniál (studentský film)

TV seriály

2007 Velmi křehké vztahy (TV seriál)
2005 Bazén (TV seriál)
Nadměrné maličkosti (TV seriál)
Bahno (S02E03)
2004 Rodinná pouta (TV seriál)
1998 Detektiv Martin Tomsa (TV seriál)
Vykání psovi (E14)
1996 Detektiv Martin Tomsa (TV seriál)
Nechte maličkých (E10)
1995 Nováci (TV seriál)
Hlava rodiny (S01E05)
Dědictví (S01E04)
Mafie (S01E03)
další epizody (5)

Dokumentární

2011 Inventura Febia (TV seriál)
Zvláštní světy Hrabala a Fukse (E45)
Vůdci a jejich voliči (E02)
2009 Neobyčejné životy (TV seriál)
Antonie Hegerlíková (S01E02)
2006 Báječní Češi na létajících strojích (TV film)
Vzduchem cestovati (TV film)
2005 Žena svéhlavá (TV film)
2003 Elmar Klos - Život bez scénáře
Jen ve zpěvu (TV film)
2001 První česká operetta (TV film)
Píseň cvrčků (TV film)
1999 Velká pardubická koňská opera (TV film)
1994 O krvi, mléku a majonéze (TV film)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV seriál)
1992 Všichni dobří voliči
1981 Ľudský faktor (TV film)
1979 Frontové divadlo (TV film)
1969 34 ženy
Farbotlač
Snové scény
Ves
1968 Lekce
On (Karel Gott)
1967 O malém světě

TV pořady

2002 Divadlo žije! (TV pořad)
1992 Oko - pohled na současnost (TV pořad)
The Best of Večírek (TV pořad)
1991 Ach, ta láska nehezká (TV pořad)
1990 Večírek nejen pro zvané (TV pořad)
1976 Dostaveníčko (TV pořad)

Herecká filmografie

Filmy

2009 Did Michael Knight End The Cold War? (studentský film)
2008 Anglické jahody
2005 Zlá minuta (TV film)
2000 Začátek světa
1998 Mrtvej brouk
1990 Súkromné životy
1985 Mezek
1968 Žert

TV seriály

2005 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
Leasing (S02E01)
Oběti (TV seriál)
Živnostník (E06)
2004 Josef a Ly (TV seriál)
Banh chung (E07)
Vánoce (E06)
Mikuláš (E05)
další epizody (7)
1992 Přítelkyně z domu smutku (TV seriál)
Dům smutku (E01)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
1987 Křeček v noční košili (TV seriál)
1980 Arabela (TV seriál)

Dokumentární

2010 Neobyčejné životy (TV seriál)
František Řehák (S02E19)
2009 Příběhy slavných (TV seriál)
Tak to byl Zahajda (S10E03)
2007 Příběhy slavných (TV seriál)
Naška, slečna z dobré rodiny (S08E13)
1996 Když režisér narukoval (TV film)

Scenáristická filmografie

Filmy

2000 Početí mého mladšího bratra
Začátek světa
1993 Racek (TV film)
1985 Mezek
1983 Radostné události (TV film)
1979 Příbuzenstvo (TV film)

TV seriály

1998 Detektiv Martin Tomsa (TV seriál)
Vykání psovi (E14)

Dokumentární

2011 Inventura Febia (TV seriál)
2006 Báječní Češi na létajících strojích (TV film)

TV pořady

1992 The Best of Večírek (TV pořad)
1990 Večírek nejen pro zvané (TV pořad)

Host

TV pořady

2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
2006 Čétéčko (TV pořad)
2002 Tváře českého filmu (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace