foto

Tim Curry

  • nar. 19.4.1946 (71 let)
    Grappenhall, Cheshire, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jeho rodičia pracovali pre cirkev a školstvo. Na Birmingham University študoval drámu a angličtinu. Vzhľadom k tomu, aké podradné, žabacie typy úloh dnes prijíma, zarazí, že už ako mladý bodoval u kritikov aj divákov inscenáciou muzikálu Vlasy a v slávnom shakespearovskom spolku Royal Shakespeare Company, ku ktorému si prihodil aj účinkovanie v spolku Glasgow Civic Repertory. Bodoval množstvom divadelných hier, spomeňme Transvestiu, Žobrácku operu alebo Amadea, ktorý mu vyniesol nomináciu na cenu Tony. Veľký úspech doprevádzal jeho part na londýnskych, losangelských a následne broadwayských doskách THE ROCKY HORROR SHOW, ktorá mala taký úspech, že ju Jim Sharman natočil ako celovečerný film, kde po bok transvestitu Curryho postavil Susan Sarandonovú. Dodnes je verný spevu, so svojou skupinou robí turné a vydal niekoľko albumov.

Na filmovom plátne, ak nepočítame Rocky Horror, naplno boduje od 1985, keď ho Ridley Scott obsadil do tolkienovčiny LEGENDA, kde mu zveril part "Temného pána", ale pre náročný make-up ho nebolo možné poznať. V celovečerných hollywoodskych filmoch rýchlo zabudol na divadelný talent - alebo naň zabudli producenti? - a často stelesňoval prevažne záporné, komické, až slabošské vedľajšie postavičky, z nich menujme záhadného komorníka v streštenej čiernej komédii Jonathana Lynnea NA STOPE, zlého recepčného v SÁM DOMA 2, ktorý si od Kevinovej mamičky vyslúži facku, kardinála v hranej disneyovke Stephena Hereka TRAJA MUŠKETIERI, zloduch v trikovom prepadáku SHADOW, po hohatstve príliš túžiaci Herkermer Homolka v neúspešnej adaptácii dobrobrodružného románu Michaela Crichtona o výprave za strateným mestom Zinj KONGO, zloduch Corwin v celovečeráku CHARLIEHO ANJELI, profesor Oldman v SCARY MOVIE 2. Úspech mu priniesla rozporupne prijatá TV miniséria Tommyho Lee Wallacea, podľa románu Stephena Kinga, TO, kde pod rafinovanou maskou stelesnil beštiálne zlo s na prvý pohľad nevinnou tvárou klauna Pennywisse.

Ivan "tron" Kučera

Herecká filmografie

Filmy

2017 Glide
2016 Rocky Horror Picture Show: Návrat v čase (TV film)
2014 Bonta 3D
Žabák Ribit
2013 Gingerclown
Saving Santa
2012 코알라 키드: 영웅의 탄생
Back to the Sea
Strange Frame
What About Dick?
2010 Burke and Hare
Corruption.Gov
Sammyho dobrodružství 3D
Skeleton Farm's Halloween Horrorshow - a.z.
2009 Barbie a Tři Mušketýři
Zvědavý George: Následuj opici
2008 Barva kouzel (TV film)
Cesta na Měsíc 3D
Kletba Měsíčního údolí
Scooby-Doo a král skřítků
2007 Chosen One, The
Milionové Vánoce
2006 Garfield 2
Queer Duck: The Movie
Sesame Street Christmas Carol, A
2005 Maskovaný hrdina zasahuje
Pes za všechny peníze
Valiant
2004 Kinsey
2003 Lumpíci v divočině
2002 I, Crocodile
I Love Muppets (TV film)
Pronásledovaná
Rituál
Thornberryovi na cestách
2001 Attila (TV film)
Barbie v Louskáčku
Scary Movie 2
Wild Thornberrys: The Origin of Donnie, The (TV film)
Wolf Girl (TV film)
2000 Charlieho andílci
Lev ze Země Oz
Lumpíci v Paříži
Nekonečná párty
Zabijácká partie
1999 Bartok
Jackie's Back! (TV film)
Pirates of the Plain
Robots of Mars
Scooby-Doo a duch čarodějky
Titanic Chronicles, The
Unbelievables, The (TV film)
1998 Easter Story Keepers, The
Lumpíci
Návrat Addamsovy rodiny
1997 Bláznivé manévry
Kráska a Zvíře: Kouzelné Vánoce
Mighty Ducks the Movie: The First Face-Off
Odsouzeni k útěku (TV film)
Vánoční koleda
1996 Bruno the Kid: The Animated Movie
Milenecký uzel
Příběh o Santa Clausovi (TV film)
Tajemný ostrov pokladů
Titanic (TV film)
1995 Daisy-Head Mayzie (TV film)
Kongo
Oblázek a tučňák
1994 Earth 2 (TV film)
Extra Terrorestrial Alien Encounter
Muž stínu
1993 Nabitá zbraň 1
Tři mušketýři
1992 FernGully: Poslední deštný prales
Náš milý nebožtík
Sám doma 2: Ztracen v New Yorku
1991 Big Deals (TV film)
Oscar
Steadfast Tin Soldier (TV film)
1990 Hon na ponorku
Marzipan Pig, The
To (TV film)
Tom a Jerry Kids: Jerry a fazole
Tom a Jerry kids: Lúpežníci
Tom a Jerry kids: S.O.S. ninja
Tom a Jerry Kids: Tom a malá myška
Tom a Jerry Kids: Tom chůvou
Tom a Jerry Kids: Zdá se mi o sýru
1989 Malá mořská víla
1988 Abel's Island
Pass the Ammo
1986 Worst Witch, The (TV film)
1985 Blue Money (TV film)
Legenda
Ligmalion: A Musical for the 80s (TV film)
Stopa
1983 The Ploughman's Lunch
1982 Annie
Lights, Camera, Annie! (TV film)
Oliver Twist (TV film)
1980 Times Square
1978 Křik
1976 Jumping Bean Bag (TV film)
1975 Rocky Horror Picture Show
Three Men in a Boat (TV film)
1974 Schmoedipus (TV film)
1972 Duchess of Malfi, The (TV film)

TV seriály

2014 Over the Garden Wall (TV seriál)
Star Wars Povstalci (TV seriál)
2012 High Fructose Adventures of Annoying Orange, The (TV seriál)
2011 Transformers - Roboti záchranáři (TV seriál)
2009 Alice (TV seriál)
Normálka (TV seriál)
2008 Hercule Poirot (TV seriál)
Schůzka se smrtí (S11E04)
2007 Phineas & Ferb (TV seriál)
5 Second Movies (TV seriál) - a.z.
2006 Super zvířátka (TV seriál)
2002 Family Affair (TV seriál)
Ozzy & Drix (TV seriál)
Teamo Supremo (TV seriál)
2000 Mattimeo: A Tale of Redwall (TV seriál)
Učitelčin mazlíček (TV seriál)
1999 Xyber 9: New Dawn (TV seriál)
1998 Síť (TV seriál)
Stories from My Childhood (TV seriál)
Thornberryovi na cestách (TV seriál)
Voltron: The Third Dimension (TV seriál)
1997 Over the Top (TV seriál)
The Blues Brothers Animated Series (TV seriál)
Wild West Cowboys from Moo Mesa (TV seriál)
1996 Bruno the Kid (TV seriál)
Jumanji (TV seriál)
Lexx (TV seriál)
Mighty Ducks (TV seriál)
Quack Pack (TV seriál)
1995 Maska (TV seriál)
1994 Aladinova dobrodružství (TV seriál)
Duckman: Private Dick/Family Man (TV seriál)
Gargoyles (TV seriál)
Superhuman Samurai Syber-Squad (TV seriál)
Veselé obludy (TV seriál)
Where on Earth Is Carmen Sandiego? (TV seriál)
Země 2 (TV seriál)
1993 Dobrodružství Ježka Sonica (TV seriál)
Mighty Max (TV seriál)
1992 Kocour Raplík (TV seriál)
Myši z Bílého domu (TV seriál)
Rybí policie (TV seriál)
1991 Detektiv Duck (TV seriál)
Prince Valiant (TV seriál)
The Pirates of Dark Water (TV seriál)
1990 Captain Planet (TV seriál)
Gravedale High (TV seriál)
Letohrátky (TV seriál)
Petr Pan a piráti (TV seriál)
Příhody Dona Kojota a Sancho Pandy (TV seriál)
Tom a Jerry (TV seriál)
1987 Wiseguy (TV seriál)
1978 Will Shakespeare (TV seriál)
1974 Napoleon a jeho lásky (TV seriál)

Dokumentární

2008 Mythic Journeys
2002 Creating a Myth... the Memories of 'Legend'
2000 Making of 'Charlie's Angels', The
1995 Rocky Horror Double Feature Video Show
1993 Wild West, The (TV seriál)
1990 Wall: Live in Berlin, The (koncert)

TV pořady

1995 67. Annual Academy Awards (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace