foto

Zinédine Zidane

  • nar. 23.6.1972 (46 let)
    Marseille, Bouches-du-Rhône, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Celým jménem Zinedine Ismail Yazid Zidane. Tento úžasný fotbalový záložník se narodil 23. června 1972 v Marseille ve Francii. Patří mezi nejlepší fotbalové hráče tohoto desetiletí. Má skvěle propracovanou techniku, se kterou předvádí famózní kličky, některé si dokonce nechal patentovat.

Svoji profesionální kariéru začal už v roce 1988 v klubu AS Cannes, kde působil 4 sezóny, nastřílel ve 135 zápasech 28 gólů, poté přestoupil do týmu FC Girondins de Bordeaux, zde setrval také 4 sezóny a ve 151 zápasech skóroval 24 krát. V letech 1996 až 2001 hrál za Juventus Turín, ve kterém byl klíčovou postavou. Za Juve nastřílel užasných 37 gólů ve 155 zápasech. V roce 2001 Zizu odchází do Realu Madrid za neuvěřitelných 66 milionů dolarů a stal se tak nejdražším hráčem světa. V Realu odehrál 225 zápasů a vstřelil 49 gólů. Jeho účast v reprezentaci byla velkým přínosem pro Francii. Za reprezentaci odehrál 108 zápasů a nastřílel 31 branek. Byl u obou trumfů Francie, v roce 1998 na Mistrovství světa, kde ve finále pomohl udolat Brazílii 3:0. O 2 roky později na Mistrovství Evropy poráží ve finále Itálii 2:1.

Po sezoně 2005/2006 skončil Zidane s fotbalem, vrcholem jeho kariéry bylo Mistrovství světa 2006 v Německu, kde se Francie probojovala až do finále, ale prohrála tam s Itálií na penalty. Zidane se ve finále postaral o jeden z nejslavnějších momentů své kariéry. Nejednalo se ale příliš o fotbal, jako o nesportovní chování, kdy v nastaveném čase udeřil Itala Marca Materazziho hlavou do hrudi, za což byl vyloučen. Po tomto incidentu vznikla dokonce píseň o Zidanovi.

Za svou kariéru získal mnoho ocenění a trofejí. Vedle reprezentačních úspěchů má na kontě 3 vítězství v anketě o nejlepšího hráče světa, z roku 1998 vítězství v anketě Zlatý míč, 2 krát mistr italské ligy, mistr španělské ligy, vítěz Ligy mistrů z roku 2002, 3 násobný vítěz Interkontinentálního poháru, 2 násobný vítěz Evropského superpoháru a vítěz italského a španělského superpoháru.

Objevil se i mnoha v reklamách pro Adidas, zahrál si ve filmu ASTERIX A OLYMPIJSKÉ HRY nebo GÓÓÓL!

Jiří "BloodMax" Neubauer

Herecká filmografie

Filmy

2017 Hombre de fe
2008 Asterix a Olympijské hry
2007 Góóól! II
2005 Góóól!
2004 Vos Français de coeur (TV film)

Dokumentární

2014 Foot et immigration, 100 ans d'histoire commune (TV film)
2013 Class of 92, The
2012 Play
2011 Belmondo, itinéraire... (TV film)
2007 Zinédine Zidane - poslední zápas (TV film)
2006 Zidane, portrét 21. století
2005 Real je naše vášeň
2004 Les 40 ans de la 2 (TV film) - a.z.
2002 Historie fotbalu: Nejlepší sport na Zemi
1997 Legenden (TV seriál)

TV pořady

2018 Fotbal: Souboje hvězd (TV pořad) - a.z.
2012 Večernij Urgant (TV pořad)
2008 9 - Un chiffre, un homme (TV pořad)
2007 Les stars se dépassent pour ELA (TV pořad)
2005 Fotbalové superhvězdy (TV pořad)
2004 La chanson de l'année (TV pořad)
1999 Exclusif (TV pořad)
1998 Tapis rouge (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1981 20 heures le journal (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace