foto

Griffin Dunne

  • nar. 8.6.1955 (63 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Griffin Dunne se narodil 8. června 1955 v New Yorku, vyrůstal však v Los Angeles. Střední školu navštěvoval v Coloradu, ale již v 18 letech se rozhodl své studijní úsilí přerušit a vrátil se do New Yorku, a to z jediného důvodu - chtěl se stát hercem.

Zpočátku paběrkoval, ale do povědomí kritiků a filmových fanšmejkrů se zapsal již v relativně raném stadiu své herecké kariéry.Jednalo se teprve o jeho 4. roli a byla jí postava Jacka Goodmana v kultovním Landisově hororovém snímku z roku 1981 - AN AMERICAN WEREWOLF IN LONDON.

O rok později ovšem truchlil. John Thomas Sweeney, profesionální kuchař, zavraždil jeho sestru, Dominique Dunne, kterou jste mohli zahlédnout ve filmu POLTERGEIST.

Nejspíš nejznámější a nejlepší role potkala Griffina v roce 1985. V roli úředníčka, který za jednu noc zažije mnoho absurdních situací, se představil ve Scorseseho černé komedii AFTER HOURS a získal sympatie.

Od té doby však již žádnou podobně výraznou roli nedostal a víceméně paběrkuje ve filmech pochybné kvality. Z těch kvalitnějších si zaslouží jmenovat například drama SNOW ANGELS z roku 2007, kde si spolu s ním zahrála Kate Beckinsale. Nesmíme zapomenout také na jeho produkční a režijní činnost (ADDICTED TO LOVE, PRACTICAL LOVE, FAMOUS, FIERCE PEOPLE).

Libor "player68" Křistek

Herecká filmografie

Filmy

2018 Alright Now
Debbie a její parťačky
2017 War Machine
2016 My Dead Boyfriend
2015 Food
Mania Days
Nenápadné zlo
Tumbledown
2014 Fugly!
Rob the Mob
2013 Klub poslední naděje
Pokrevní pouto
Zlomené město
2012 The Discoverers
2010 Last Night
2009 Cvokař
2008 Velký Buck Howard
2007 Sněžní andělé
2006 Bondage
2005 Šestý zápas
2004 Marie a Bruce
2002 40 dnů a 40 nocí
Spolek machrů
Warning: Parental Advisory (TV film)
What Leonard Comes Home To (TV film)
2001 Blondýnka (TV film)
Parfém
Pińero
Sounds From a Town I Love (TV film)
2000 Famous
1995 Android Affair, The (TV film)
Scénář smrti
1994 Otázky a odpovědi
Takhle se mi to líbí
1993 Dobrodružství létající okurky
Love Matters (TV film)
Nahý v New Yorku
Partners (TV film)
1992 Big Girls Don't Cry... They Get Even
Haló, tady Shirlee
1991 Jednou dokola
Moje první láska
1990 Tajná zbraň (TV film)
1988 Ich und Er
Lip Service (TV film)
Magická hlubina
1987 Amazonky na Měsíci
Kdo je ta holka
1985 From Here to Maternity (TV film)
Po zavírací době
Téměř ty
1984 Johnny Dangerously
1983 Cold Feet
1982 Zeď (TV film)
1981 Americký vlkodlak v Londýně
Ctitel
1979 Střemhlav
1975 Okno do nebe

TV seriály

2018 Imposters (TV seriál)
Andiamo (S02E04)
Old Unresolved S... (S02E03)
2017 I Love Dick (TV seriál)
Cowboys and Nomads (E08)
The Barter Economy (E07)
This Is Not a Love Letter (E06)
další epizody (8)
2016 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Fashionable Crimes (S17E20)
2015 Manhattan (TV seriál)
The Threshold (S02E03)
Damnatio Memoriae (S02E01)
2014 Red Band Society (TV seriál)
So Tell Me What You Want What You Really Really Want (E05)
Sole Searching (E02)
Pilot (E01)
2013 Girls (TV seriál)
Náš smolař Ray (S02E04)
2012 Profesionální lháři (TV seriál)
2010 Dobrá manželka (TV seriál)
Velký úklid (S02E04)
2009 Dokonalý podraz (TV seriál)
The Two Live Crew Job (S02E07)
2007 Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Nevinná zábava (S06E17)
2006 3 libry (TV seriál)
Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Prostá duše (S06E07)
2004 Alias (TV seriál)
Zdání klame (S03E15)
Průsečíky (S03E12)
2001 Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Mindrák (S01E05)
1993 Hotelový pokoj (TV seriál)
1986 Screenplay (TV seriál)
Neuvěřitelné příběhy (TV seriál)
Tajné obrázky (S01E20)
1985 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)

Dokumentární

2016 V záři reflektorů: Carrie Fisher a Debbie Reynolds
2009 Beware the Moon: Remembering 'An American Werewolf in London'
2008 Celebrity: Dominick Dunne
2003 Intimate Portrait: Rosanna Arquette (TV film)
2002 Guilty Pleasure: The Dominick Dunne Story (TV film)
2000 Artists of Hell's Kitchen
Režiséři: Martin Scorsese
1999 The Directors (TV seriál)

Režijní filmografie

Filmy

2013 Mládeži nepřístupno
2008 Vdaná snoubenka
2005 Nelítostná rasa
2000 Famous
1998 Magická posedlost
1997 Propadlí lásce
1996 Duke of Groove (TV film)

TV seriály

2014 Red Band Society (TV seriál)
Know Thyself (E07)
Dobrá manželka (TV seriál)
A Material World (S05E17)
2012 Dobrá manželka (TV seriál)
Battle Of The Proxies (S04E10)
2011 Dobrá manželka (TV seriál)
Obětní beránek (S02E17)

Dokumentární

2017 Joan Didion: The Center Will Not Hold

Producentská filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

1996 Duke of Groove (TV film)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace