foto

Uli Edel

  • nar. 11.4.1947 (71 let)
    Neuenburg am Rhein, Německo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Německý režisér, scénárista a producent, celým jménem Ulrich Edel patří v zemi našich západních sousedů k nejvýznamnějším filmovým a televizním tvůrcům, přestože zůstává pro širší veřejnost poměrně neznámou tváří.

Po vystudování divadelních věd zamířil na filmovou školu v Mnichově, kde se také seznámil s producentem a režisérem Bernd Eichingerem. Už během 70. let bylo podle jeho scénářů natočeno několik filmů, ale nesetkaly se s příliš velkým ohlasem. Zlom v jeho kariéře přišel v roce 1981, kdy v produkci svého přítele Eichingerera natočil svůj celovečerní debut na motivy slavné stejnojmenné knižní předlohy Christiane Felscherinow MY DĚTI ZE STANICE ZOO. Odvážný snímek syrově zobrazující svět kriminality a drogové závislosti mladistvých, navíc inspirovaný skutečnými událostmi, se ve své době stal naprosto ojedinělým zjevením v německé filmografii a Uli Edelovi vynesl cenu na filmovém festivalu v kanadském Montrealu a také obrovský respekt ze strany kolegů a to nejen v SRN.

Následně dostal nabídky podílet se na režii několika epizod kultovních amerických seriálů PŘÍBĚHY ZE ZÁHROBÍ a MĚSTEČKO TWIN PEAKS. Také jeho druhý film POSLEDNÍ ÚTĚK DO BROOKLYNU se dočkal řady ocenění. Jako jeden z posledních tvůrců spolupracoval s dnes již zesnulým slavným německým režisérem Douglasem Sirkem. Pak ale přišel v roce 1993 neúspěšný erotický thriller TĚLO JAKO DŮKAZ s popovou zpěvačkou Madonnou v hlavní roli a od té doby Uli Edel dlouho natáčel v podstatě jen v televizní produkci.

I zde ale vytvořil několik pozoruhodných snímků. Například TYSON (1995), životopisný příběh kontroverzního boxerského šampiona nebo koprodukční fantasy u nás uvedené pod názvem KRÁLOVSTVÍ PRSTENU.

Návrat mezi áčkové filmaře přišel až v roce 2008 s vysokorozpočtovým snímkem BAADER MEINHOF KOMPLEX, popisující činnost skutečně existující teroristické organizace RAF. Tento počin byl nominován na Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film.

Zajímavostí je, že Uli Edel měl v roce 1996 původně režírovat americký akčňák se Stevenem Seagalem TAJNÝ AGENT JACK T., ale z projektu vycouval.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Režijní filmografie

Filmy

2015 Brána temnoty
2014 Houdini (TV film)
2010 Zeiten ändern Dich
2008 Baader Meinhof Komplex
2004 Království prstenu (TV film)
2003 Nesmrtelné zlo (TV film)
2002 Julius Caesar (TV film)
Král Lear z Texasu (TV film)
2001 Mlhy Avalonu (TV film)
2000 Příběhy upírka Rudolfa
1999 Očistec (TV film)
1996 Rasputin (TV film)
1995 Šampion Mike Tyson (TV film)
1994 Intrikánka (TV film)
1993 Tělo jako důkaz
1989 Poslední útěk do Brooklynu
1984 Art von Zorn, Eine (TV film)
1981 My děti ze stanice Zoo
1978 Harte Handel, Der (TV film)
1976 Die Erzählungen Bjelkins

TV seriály

2013 Hotel Adlon (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
1998 Oz (TV seriál)
Ancient Tribes (S02E02)
1994 Rebel Highway (TV seriál)
1993 Zločin v ulicích (TV seriál)
1991 Městečko Twin Peaks (TV seriál)
Double Play (S02E14)
1989 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
1987 Waldhaus (TV seriál)
1978 Das Ding (TV seriál)

Scenáristická filmografie

TV seriály

2013 Hotel Adlon (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace