foto

Richard Franklin

  • nar. 15.7.1948
    Melbourne, Victoria, Austrálie
  • zem. 11.7.2007 (58 let)
    Melbourne, Victoria, Austrálie

Biografie

Richard Franklin se již v raném věku rozhodl pro dráhu filmaře a v druhé polovině 60. let odešel do USA, kde studoval na University of Southern California. Franklin byl od mládí náruživý fanoušek Alfreda Hitchcocka a během studií se s ním také seznámil. Po návratu do Austrálie začínal režírováním televizního seriálu Homicide (Vražda, 1970) a krátkometrážních snímků. Jeho prvním celovečerním filmem byla obscénní komedie The True Story of Eskimo Nell (Pravdivý příběh Eskymačky Nell, 1975), na kterou navázal populární lechtivou komedií o ženské sexualitě Fantasm (1976). Poté přišla pro jeho tvorbu zásadní spolupráce se scenáristou Everettem De Rochem na hororu Patrick a thrilleru Silniční hry (Roadgames, 1981), který byl koncipován jako dálniční variace na Okno do dvora (Rear Window, 1954).

Zdroj: MFF Karlovy Vary

Režijní filmografie

Filmy

2003 Visitors - Strach na palubě
1999 The Lost World (TV film)
1997 Cesta bez návratu (TV film)
1996 Brilliant Lies
1995 Hotel Sorrento
1993 Agentka s digitálním srdcem (TV film)
1991 Smrtící triky 2
1986 Link
1984 Cloak & Dagger
1983 Psycho II
1981 Hry na cestě
1978 Patrick
1976 Fantasm
1975 The True Story of Eskimo Nell

TV seriály

2002 Flatland (TV seriál)
1999 Ztracený svět (TV seriál)
Blood Lust (S01E07)
Salvation (S01E06)
Stranded (S01E02)
další epizody (4)
1987 Beauty and the Beast (TV seriál)
Once Upon a Time in the City of New York (S01E01)
1964 Oddělení vražd (TV seriál)

Producentská filmografie

Herecká filmografie

Filmy

2008 Chemical Wedding
1985 Do noci

TV seriály

2000 Ztracený svět (TV seriál)
Tourist Season (S02E03)

Dokumentární

2019 Sympathy for the Devil: Revisiting Psycho II - a.z.
2004 'Fantasm' Penetrated
3D: A Brief History

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky