foto

Erik Ode

  • nar. 6.11.1910
    Berlín, Německá říše
  • zem. 19.6.1983 (72 let)
    Weißach, Kreuth, Bayern, Západní Německo

Biografie

Německý herec a režisér Erik Ode se narodil do herecké rodiny, jeho otec Fritz Odemar hrál v 60 filmech. Ode si zahrál poprvé ve filmu I.N.R.I.. Jako třináctiletý mladík ztvárnil mladého Ježíše Krista. V roce 1923 založil v Berlíně společně s Maxem Colpetem kabaret Anti. Nadále hrál divadlo, ke svému druhému filmu se dostal až po sedmi letech, v roce 1930. Byl jim DAS KABINETT DES DR. LARIFARI, kde ztvárnil šéfredaktora Anglerta. Po dvouleté pauze přišla nabídka na roli Konráda v sci-fi F.P.1 ANTWORTET NICHT.

Během války byl nasazen u sanitní služby, později přeškolen na radistu. Po jejím ukončení hrál v berlínském Theater am Kurfürstendamm a samozřejmě se věnoval i kabaretu. K tomu pracoval jako rozhlasový režisér u Nordwestdeutscher Rundfunk, poté byl vrchním šéfem vysílání stanice RIAS a pracoval jako režisér a dabér v berlínském dabingovém studiu společnosti Metro-Goldwyn-Mayer. Do němčiny nadaboval např. Freda Astaire, Gena Kellyho, Binga Crosbyho a Cary Granta. V roce 1952 se podílel na dabingu amerického muzikálu SINGIN' IN THE RAIN (ZPÍVÁNÍ V DEŠTI).

Od roku 1961 se věnoval televizi, v které dosáhl vrcholu své popularity. Ztvárnil komisaře Kellera v detektivním seriálu DER KOMISSAR. V roce 1972 obdržel za tutu roli Zlatou kameru. V letech 1968 až 1975 bylo natočeno 97 episod a seriál patřil ve své době k nejúspěšnějším produkcím ZDF. V seriálu si zahráli epizodní role budoucí televizní komisaři Siegfried Lowitz, který později ztvárnil komisaře Köstera v seriálu DER ALTE, Götz George, pozdější komisař Schimanski v seriálu MÍSTO ČINU a Klaus Schwarzkopf, pozdější komisař Fink, taktéž v MÍSTO ČINU. V letech 1978 až 1980 ztvárnil Erik Ode v krimiseriálu SONNE, WEIN UND HARTE NUESSE policistu v důchodu Erica Otta, který vypomáhá místnímu komisaři Giraudovi při řešení případů.

Erik Ode hrál ve 28 filmech, jako režisér se podílel na 14 filmech. Od roku 1942 byl ženatý s rakouskou herečkou Hilde Volkovou. Svoji hereckou kariéru ukončil v Mnichově roce 1982, kdy ze zdravotních důvodů již nebyl schopen dohrát představení. Zemřel ve Weißach/Tegernsee a byl pohřben do moře.

skipi

Herecká filmografie

Filmy

1982 Schuld sind nur die Frauen (TV film)
1980 Pygmalion (TV film)
1979 Die Geisterbehörde (TV film)
1973 Fernsehverweigerung (TV film)
1972 Die Glückspirale (TV film)
1967 Die Flucht nach Holland (TV film)
Tagebücher (TV film)
1966 Der schwarze Freitag (TV film)
1965 Kriminalmuseum - Der Brief (TV film)
Mrs. Cheney's Ende (TV film)
1964 Der Kaiser vom Alexanderplatz (TV film)
Spätsommer (TV film)
Wachet und singet (TV film)
1961 Rosen für Marina (TV film)
1960 Wir Kellerkinder
1957 Einmal eine grosse Dame sein
Liebe, Jazz und Übermut
1951 Czardas der Herzen
1950 Skandal in der Botschaft
1948 Berliner Ballade - vyp.
Sie sind nicht gemeint
Stadtmeier und Landmeier
1945 Meine Herren Söhne
Wir sehn uns wieder
1944 Eine kleine Sommermelodie
1943 Tonelli
1942 Kleine Residenz
1940 Karlsbader Reise. Im Volkswagen auf Goethes Spuren von Weimar nach Karlsbad
1939 Alarm auf Station III
Beznadějný případ
Ich verweigere die Aussage
Modell Lu, der Lebensweg eines Hutes
Wir tanzen um die Welt
1938 Das Leben kann so schön sein
Rätsel um Beate
Spuk im Museum
Stärker als die Liebe
Velký poplach
1937 Die verliebte Dachstube
Land der Liebe
S vyloučením veřejnosti
1936 Blonder Mann übern Weg
Bláznivá chvíle
Der Abenteurer von Paris
Der Favorit der Kaiserin
Džungle volá
Horká krev
Mládí královny Viktorie
Wette um einen Kuss
1935 Hrdina jedné noci (německá verze)
Nezapomeň na mne
Winternachtstraum
1934 Charleys Tante
Cikánská krev
Der Kühne Schwimmer
Jungfrau gegen Mönch
Ritter wider Willen
Spork'schen Jäger, Die
1933 Glück im Schloß
O čem ženy sní
Sezona v Kahýře
Zámek na jihu
1932 Die Eiserne Jungfrau
Il est charmant
Ja, treu ist die Soldatenliebe
Kavaliere vom Kurfürstendamm
L. P. 1 neodpovídá
1931 Der Hochtourist
Kadetten
Sein Scheidungsgrund
1930 Das Kabinett des Dr. Larifari
Ein Burschenlied aus Heidelberg
1923 Král Nazaretský

TV seriály

1977 Polizeiinspektion 1 (TV seriál)
Sonne, Wein und harte Nüsse (TV seriál)
1974 Derrick (TV seriál)
1973 Hallo - Hotel Sacher... Portier! (TV seriál)
1972 Alexander Zwo (TV seriál)
1969 Der Kommissar (TV seriál)
1968 Der Mann, der keinen Mord beging (TV seriál)
1966 Förster Horn (TV seriál)
1963 Das Kriminalmuseum (TV seriál)
Die fünfte Kolonne (TV seriál)
Meine Frau Susanne (TV seriál)

Dokumentární

1975 Herz mit Schnauze - Erinnerungen an Grethe Weiser
1950 Herrliche Zeiten

Host

TV pořady

1977 Gefragte Gäste (TV pořad)
1975 Treffpunkt Herz (TV pořad)
1974 Am laufenden Band (TV pořad)
Anneliese Rothenberger gibt sich die Ehre (TV pořad)
1971 Dalli Dalli (TV pořad)
1970 ZDF Werkstatt (TV pořad)
1969 Mosaik (TV pořad)
Peter Alexander präsentiert Spezialitäten (TV pořad)
1965 Die Rudi Carrell Show (TV pořad)
1959 Stars in der Manege (TV pořad)
1957 Zum blauen Bock (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky