foto

Otto Zelenka

  • nar. 12.3.1931
    Kralupy nad Vltavou, Československo
  • zem. 22.10.2013 (82 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Otto Zelenka se narodil 12. března 1931 v Kralupech nad Vltavou do rodiny obchodníka. Jeho o deset let starším bratrem byl rozhlasový, televizní, filmový autor a scénárista, dramatik, prozaik a příležitostný herec Bedřich Zelenka (1921 – 2011). Od roku 1942 studoval na kralupském gymnáziu a odmaturoval roku 1950.

Poté v letech 1950 – 1954 vystudoval scenáristiku a dramaturgii na pražské FAMU. Poté byl dramaturgem literárně – dramatické redakce Československé televize (1954 – 1956), dále dramaturgem (1956 – 1970) a scenáristou (1970 – 1990) Filmového studia Barrandov. Po odchodu na odpočinek se stal odborným asistentem na FAMU (1990 – 1996).

Jako autor se pohyboval v rozmanitém spektru žánrů a námětů. Od komediálních látek přecházel až ke psychologickým, dramatickým a společensky závažným látkám.

Jako autor se podepsal pod prózou („O zvířatech a lidech"), divadelními hrami („Julius Fučík", „Občan Čančík", „Nebyl jsem sám", „Věčně tvůj", „Vyloženě rodinná historie", „Košilka", „Bumerang", „Námluvy", „Zelňačka"), které uváděla různá pražská (Městská divadla pražská, Divadlo pod Palmovkou) a oblastní (Brno, Pardubice, Plzeň, Český Těšín, České Budějovice, Zlín, Ostrava, Kolín, Most, Olomouc, Opava, Uherské Hradiště, Kladno) divadla, a především pod náměty a scénáři k filmům, televizním inscenacím a seriálům.

Jako dramaturg se podepsal pod snímkem BÍLÁ PANÍ (1965). Ač byl autorem několika námětů k filmům (mj. DŮM NA OŘECHOVCE, ZAČÍT ZNOVA, SKOK DO TMY, FLÁM, ODVÁŽNÁ SLEČNA, PÍSNĚ BY NEMĚLY UMÍRAT nebo TÍSŇOVÉ VOLÁNÍ), zejména se jako samostatný nebo spoluautor podílel na literárních i technických scénářích k několika snímkům 50. – 80. let.

Začínal scénářem ke studentskému snímku FAMU a Rudolfa Grance OPLATKY (1955). Ke konci 50. let Zelenka začínal se scénáři ke komedii Ivo Nováka HLAVNÍ VÝHRA (1958), k Sísově dramatu ŽIVOT PRO JANA KAŠPARA (1959) a k příběhu DŮM NA OŘECHOVCE Vladislava Delonga.

V 60. letech pokračoval Otto Zelenka autorstvím ke crazy komedii Zbyňka Brynycha KAŽDÁ KORUNA DOBRÁ (1961), k Hubáčkově příběhu ZAČÍT ZNOVA (1963), k Delongově dramatu SKOK DO TMY (1964) a ke komediím FLÁM (1966) Miroslava Hubáčka a ODVÁŽNÁ SLEČNA (1969) Františka Filipa. Do filmových 70. let zasáhl Zelenka pouze jednou, scénářem ke kriminálnímu příběhu Dušana Kleina TAJEMSTVÍ ZLATÉHO BUDDHY (1973).

A konečně v 80. letech přišel do kin koprodukční životopisný snímek PÍSNĚ BY NEMĚLY UMÍRAT / GMADLOBT RATILI (1983), kriminální film TÍSŇOVÉ VOLÁNÍ (1985) Miloše Zábranského a další životopisný film ČLOVĚK PROTI ZKÁZE (1989) Štěpána Skalského. To byly jeho poslední scénáristické práce pro český film. Často spolupracoval také se svým bratrem.

Od 60. let ovšem více a více autorsky pracoval pro Československou televizi. Napsal řadu scénářů (často pro režiséra Františka Filipa) pro kvalitní televizní filmy a inscenace (MÁNESOVÉ, ŠKRALOUP, VELKÁ ORGIE, VYLOŽENĚ RODINNÁ HISTORIE, SEDMÁ RUKA, CESTA DOMŮ, PŘÍLIŠ MLADÍ NA LÁSKU, KREV, NĚKOHO JSEM ZASTŘELIL, PÍSEMKY, SAMÉ JEDNIČKY, V ZÁMKU A PODZÁMČÍ, ZÁRUKA, KVŮLI MNĚ PŘESTANE, RUDIN, NA VLASTNÍ RIZIKO, ČERNÁ SVATBA, JEN TY A JÁ či ZELŇAČKA) a dodnes oblíbené seriály (SŇATKY Z ROZUMU, F. L. VĚK, HALDY, KAMENNÝ ŘÁD, POSTEL S NEBESY, STAVY RACHOTÍ, ZLÁ KREV, OSTROV JISTOTY, U NÁS DOMA, CIRKUS HUMBERTO, PŘÍSAHÁM A SLIBUJI, O ZVÍŘATECH A LIDECH a nebo MANŽELSKÁ TONUTÍ).

Třeba dodat, že svým jménem za normalizace kryl scénáře zakázaného Františka Pavlíčka (VELKÉ TRÁPENÍ z roku 1974, televizní inscenace TRHANI a ŠIMONA). Za seriál SŇATKY Z ROZUMU získal Cenu v kategorii televizních děl literárně dramatických (1969) v Umělecké soutěži k 50. výročí ČSR.

Jeho ženou byla dramaturgyně a televizní scenáristka Bohumila Zelenková (*1937) a synem filmový a televizní režisér, scenárista, dramatik a překladatel Petr Zelenka (*1967). Spisovatel, dramatik, filmový a televizní scenárista a dramaturg Otto Zelenka zemřel 22. října 2013 v Praze ve věku dvaaosmdesáti let. Svého bratra přežil o pouhé dva roky.

Jaroslav "krib" Lopour

Scenáristická filmografie

Filmy

1985 Tísňové volání
1982 Kvůli mně přestane (TV film)
Šimona (TV film)
1981 V zámku a podzámčí (TV film)
1978 Cesta domů (TV film)
1974 Velké trápení
1969 Odvážná slečna
Vyloženě rodinná historie (TV film)
1966 Někoho jsem zastřelil (TV film)
1964 Skok do tmy
1962 Žena pro hrdinu (TV film)
1961 Každá koruna dobrá
1959 Dům na Ořechovce
1958 Hlavní výhra

TV seriály

1996 Manželská tonutí (TV seriál)
Nejsem líná, jsem chudokrevná (E03)
Hysterka (E02)
Hledání věrné ženy (E01)
1994 O zvířatech a lidech (TV seriál)
Závod (E13)
Výpověď (E12)
Špatné zprávy (E11)
další epizody (13)
1990 Přísahám a slibuji (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
U nás doma (TV seriál)
Černá stavba (E07)
Nález (E06)
1989 U nás doma (TV seriál)
Na vlastní riziko (E05)
Ženich hraje na lesní roh (E04)
Kronikář (E03)
1988 Cirkus Humberto (TV seriál)
Slavné jméno (E12)
Útěk (E11)
Varieté (E10)
další epizody (12)
U nás doma (TV seriál)
Případ Gertrudy del Galderone (E02)
Výhra (E01)
1986 Ostrov jistoty (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
Zlá krev (TV seriál)
Epizoda 7 (E07)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
další epizody (7)
1983 Stavy rachotí (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
1980 Postel s nebesy (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
1975 Kamenný řád (TV seriál)
Cyril (E06)
Jotidom (E05)
Tonek (E04)
další epizody (6)
1973 Haldy (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
další epizody (6)
1971 F. L. Věk (TV seriál)
Epizoda 13 (E13)
Epizoda 12 (E12)
Epizoda 11 (E11)
další epizody (7)
1970 F. L. Věk (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
další epizody (6)
1968 Sňatky z rozumu (TV seriál)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
další epizody (5)

Herecká filmografie

TV seriály

1970 F. L. Věk (TV seriál)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)

Dokumentární

2003 Pokračování příště (TV seriál)
2000 Příběhy slavných (TV seriál)

TV pořady

2002 Tváře českého filmu (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace