foto

James Gray

  • nar. 14.4.1969 (52 let)
    New York City, New York, USA

Biografie

James Gray se narodil ruským přistěhovalcům v New Yorku roku 1969. Původně chtěl být malířem, ale nakonec se rozhodl pro dráhu filmového tvůrce. V roce 2005 se oženil s producentkou Alexandrou Dickson a mají spolu 3 děti.

Režisérskou průpravu získal Gray na USC School of Cinema-Television, kterou ukončil roku 1991. Jeho debutem je film MALÁ ODĚSA (1994), za který získal Cenu kritiky na filmovém festivalu v Deauville (1994) a Stříbrného lva na filmovém festivalu v Benátkách (1994).

Následovala série tří filmů TEMNÁ ZÁKOUTÍ (2000), NOC PATŘÍ NÁM (2007) a MILENCI (2008), jejichž společným jmenovatelem je Grayův dvorní herec a blízký přítel Joaquin Phoenix. Ani jeden z výše uvedených filmů nezůstal kritikou nepovšimnut a byly nominovány například na cenu Zlatá palma na prestižním filmovém festivalu v Cannes.

Zatím posledním Grayovým projektem je film LOST CITY OF Z, příběh britského plukovníka jménem Percy Harrisson Fawcett, který se proslavil hledáním legendárního města v Jižní Americe. V hlavní roli by se měl objevit Brad Pitt.

LuckaV

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie

Filmy

2021 Armageddon Time
2019 Ad Astra
2016 Ztracené město Z
2013 The Immigrant
2008 Milenci
2007 Noc patří nám
2000 Temná zákoutí
1994 Malá Oděsa

TV seriály

2014 The Red Road (TV seriál)

Producentská filmografie

Herecká filmografie

Dokumentární

2015 Hitchcock/Truffaut
2012 Conteurs d'Images
2010 Godard: Made in USA (TV film)
2009 Nouvelle vague vue d'ailleurs (TV film)
2003 Il était une fois... (TV seriál)

Host

TV pořady

2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)

Fanoušci tvůrce