foto

Peter Greenaway

  • nar. 5.4.1942 (78 let)
    Newport, Gwent, Wales, Velká Británie

Biografie

„Nemyslím si, že bych viděl nějaký film. Viděl jen sto let ilustrovaného textu.“ - Peter Greenaway

Stejně jako David Lynch nemá filmové, ale malířské vzdělání. Obrazová dokonalost, strhující výtvarné provedení a inspirace slavnými malířskými mistry jsou automatickou složkou jeho filmových děl. Co však dokáže rozdělit publikum na dva tábory jsou jeho mnohdy kruté, krvavé a sexuální příběhy. Když Peter Greenaway ve svých šestnácti letech uviděl Bergmanovu Sedmou pečeť rozhodl se, že se stane filmařem. Vedle Bergmana, Antonianiho, Godarda a Pasoliniho je také ovlivněn Alainem Resnaisem, s jehož kameramanem Sachou Viernym dlouhodobě spolupracoval.

Greenwayův celovečerní debut UMĚLCOVA SMLOUVA(1982) byl kritikou velmi ceněn. Ve snímku TOPENÍ PO ČÍSLECH (1988) jsou v každém záběru originálně ukryté číslice od jedné do stovky. Jeho zatím největším úspěchem je film KUCHAŘ, ZLODĚJ, JEHO ŽENA A JEJÍ MILENEC (1989). Příběh o sexu, touze, obžerství, vraždě a pomstě se odehrává v luxusní restauraci, kam dochází bohatý gangster Albert se svou manželkou Georginou a se svou suitou. Žena si zde pod tajným patronátem šéfkuchaře Richarda najde milence, na kterého však Albert brzy přijde.. Filmové dílo pobuřuje svou krvavou zápletkou, uchvacuje filmovou řečí, výtvarným provedením a hudbou Michala Nymana. I v tomto filmu se Greenaway inspiroval díly slavných mistrů jako jsou Rembrandt, Frans Hels, Arcimboldo.. Poslední film, který jsme mohli vidět v našich kinech je 8 A ½ ŽENY (1999).

„Jestliže chcete vyprávět příběhy, staňte se spisovatelem, ne filmařem. Diváci si pamatují prostředí, herecké výkony, atmosféru, ne však příběh. Jsem přesvědčen, že filmová tvorba je mnohem zajímavější v oblastech, které nejsou v první řadě narativní.“

Misha

Režijní filmografie

Filmy

2021 The Eisenstein Handshakes
2020 Walking to Paris
2015 Ejzenštejn v Guanajuatu
2013 3x3D
2012 Goltzius a společnost Pelikán
2007 Peopling the Palaces at Venaria Reale
Rembrandtova Noční hlídka
2005 A Life in Suitcases
Writing on Water
2004 The Tulse Luper Suitcases, Part 2: Vaux to the Sea
Visions of Europe
2003 The Tulse Luper Suitcases, Part 1: The Moab Story
The Tulse Luper Suitcases, Part 3: From Sark to the Finish
The Tulse Luper Suitcases: Antwerp
2001 The Man in the Bath
1999 8 1/2 ženy
The Death of a Composer: Rosa, a Horse Drama (TV film)
1997 The Bridge
1996 Kniha snů
1993 Dítě z Maconu
1992 Rosa
1991 Death in the Seine (TV film)
M Is for Man, Music, Mozart (TV film)
Prosperovy knihy
1989 Hubert Bals Handshake
Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec
1988 Fear of Drowning
Topení po číslech
1987 Architektovo břicho
1985 Zet a dvě nuly
1984 Making a Splash
1982 Umělcova smlouva
1980 Fallové
1978 1-100
A Walk Through H: The Reincarnation of an Ornithologist
1976 Drahý telefone
Goole by Numbers
Přepracování vertikálních charakteristik
1975 Okna
Vodní Wracketi
Water
1973 D jako dům
1971 Erosion
1969 Intervaly
1967 5 Postcards From Capital Cities
Revolution
1966 Train
Tree
1962 Death of Sentiment

TV seriály

1989 A TV Dante (TV seriál)

Dokumentární

2009 The Marriage
2008 Cinema Is Dead, Long Live the Screen
Rembrandtova obžaloba
2003 Cinema16: British Short Films
1995 Lumière & spol.
Stairs 1 Geneva
1993 Audiovizuální encyklopedie (TV seriál)
1992 Darwin podle Greenawaye (TV film)
1991 A Walk Through Prospero's Library (TV film)
1989 Homage for Hubert Bals
1985 Inside Rooms: 26 Bathrooms, London & Oxfordshire, 1985
1983 Coastline, The
Four American Composers (TV film)
1981 Terence Conran
Zandra Rhodes
1980 Act of God (TV film)
Country Diary
Lacock Village
1979 Leeds Castle
Women Artists
1978 Cut Above the Rest
Eddie Kid

Střihačská filmografie

Kameramanská filmografie

Host

TV pořady

2014 The EE BAFTA Film Awards 2014 (TV pořad)
2002 Eigo de shabera-night (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(232)