foto

Sylva Langová

  • nar. 31.8.1921
    Plzeň, Československo
  • zem. 15.1.2010 (88 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie

Biografie

Sylva Langová pocházela z rodiny vysokého armádního důstojníka, do světa filmu vstoupila jako čtrnáctiletá, objevila se v menší roli ve filmu KRÁL ULICE (1935), poté si zahrála další nevelké role studentek ve filmech SEXTÁNKA (1936) a DĚVČATA, NEDEJTE SE! (1937). Mezitím ji zájem o herectví přivedl ke studiu na pražské konzervatoři (1936-1940). V těchto letech také omezila práci pro film, nicméně v menší roli Slávinky hrála ve slavné veselohře DÍVKA V MODRÉM (1939). Po dokončení konzervatoře nastoupila divadelní angažmá v Městském divadle v Kladně (1940-1941), jako dvacetiletá pak vstoupila na scénu Vinohradského divadla (1941-1945), po válce pak hrála na scéně D 46 (1945-1946), nakonec hrála v Činohře 5. května (1946-1948). V divadle vynikla v rolích temperatmentních dívek, jimž nechyběla kuráž, ale zároveň lyrické herecké pojetí, uplatnila se ve hrách Faust nebo Manon Lescaut.

Přes slibný start před filmovou kamerou nedostala Langová mnoho příležitostí; v menších rolích hrála v nenáročné komedii PANNA (1940), po válce pak v okupačním dramatu HRDINOVÉ MLČÍ (1946). Velkou roli po boku Oldřicha Nového pak sehrála jako Zuzanka ve veselohře PAROHY (1947). Tento nástup do větších rolí s příslibem další herecké kariéry však vzal záhy za své – Sylva Langová se v roce 1948 provdala za Angličana Davida Williamse a emigrovala do Velké Británie. Ani v exilu však nerezignovala na umělecké aktivity, v Británii se uplatnila v divadle, pracovala pro české vysílání BBC a Svobodné Evropy, pomáhala emigrantům z Československa a věnovala se organizační činnosti. Prosadila se také – i když opět v nevelkých rolích – ve filmu, hrála například v dramatu THE WOMAN'S ANGLE (1952), poté se objevila i v dalších filmech. Sylva Langová-Williams byla nepochybně krásnou herečkou a někdy bývala dokonce uváděna jako východoevropská obdoba Marilyn Monroe; vzhledem k tehdejší situaci měl však Západ velmi malé povědomí o herečkách za železnou oponou a takovéto srovnání se jeví přinejmenším jako nadsazené. Více aktivní byla Langová od konce 60. let, kdy se začala objevovat v britských televizních seriálech. Za zmínku stojí její role z pozdějších let v německém filmu FOLLOW ME (1989) o osudech českého emigranta (hlavní roli zde hrál Pavel Landovský). Po roce 1989 se jedinkrát vrátila do českého filmu – hrála babičku v komedii POSTEL (1998) a za tuto vedlejší roli byla nominována na Českého lva (zde vystupovala pod jménem Langová-Williams).

Syn Sylvy Langové-Williams, Misha Williams, je britským televizním režisérem a producentem.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1998 Postel
1994 Chicken Talk
1989 Follow Me
1979 Lavina expres
1969 The Looking Glass War
1955 Little Red Monkey
1952 The Woman's Angle
1947 Parohy
1946 Hrdinové mlčí
1940 Panna
1939 Dívka v modrém
1937 Děvčata, nedejte se!
1936 Sextánka
1935 Král ulice

TV seriály

1977 Secret Army (TV seriál)
Bait (S01E13)
1974 Dial M for Murder (TV seriál)
1972 Spy Trap (TV seriál)
1965 Contract to Kill (TV seriál)
1961 The Avengers (TV seriál)
1959 International Detective (TV seriál)
Maigret (TV seriál)
The Edgar Wallace Mystery Theatre (TV seriál)
1957 Destination Downing Street (TV seriál)

Dokumentární

2005 Postel Remastered
2000 Tam, kde sídlí hvězdy (TV film)
1993 Portréty (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky