foto

Jiří Škoda

  • nar. 26.9.1925
    Nemyčeves, Československo
  • zem. 25.12.2013 (88 let)
    Praha, Česko

Biografie

Jiří Škoda začínal jako divadelní herec, poté působil v rozhlase, divákům v kinech se ale představil až v pozdní etapě své profesionální kariéry. Pochází z východočeského venkova a po druhé světové válce vystudoval herectví v Praze na DAMU (1951). Své herecké začátky spojil s Jihočeským divadlem v Českých Budějovicích, kde strávil osm let (1951-1959). Na tomto jevišti dostal řadu příležitostí převážně ve vedlejších rolí světového i domácího repertoáru, připomeňmě alespoň jeho výstupy v představeních Poprask na laguně, Tři sestry nebo Strakonický dudák.

V letech 1959-1965 hrál Jiří Škoda v Divadle Antonína Dvořáka v Příbrami, poté odešel jako stálý spolupracovník do Československého rozhlasu, kde byl několik let značně vytížen jako člen hereckého souboru (1965-1971). Od počátku sedmdesátých let působil Jiří Škoda na volné noze. Před kamerou se objevil poprvé až ve druhé polovině sedmdesátých let, po několikerém účinkování v televizních inscenacích přišly i první filmové role. V menší úloze souseda jej diváci mohli vidět ve filmu DÍVKA S MUŠLÍ (1980). V mysliveckém uniformě se mihnul v komedii KŘTINY (1981), dva další filmy mu přinesly nevelké postavy lékařů (ŘETĚZ, 1981; KDO SE BOJÍ UTÍKÁ (1986). Mezitím se znovu objevoval v televizi, například ve zdařilém dramatu z lékařského prostředí JEHLA (1982).

V roce 1996 obdržel Jiří Škoda od Herecké asociace cenu Senior Prix.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1996 Dědo, čaruj (TV film)
1987 Drátenická pohádka (TV film)
1986 Kdo se bojí, utíká
1982 Jehla (TV film)
Karlův most (TV film)
1981 Křtiny
Řetěz
1980 Dívka s mušlí
1977 Uloupený smích (TV film)

TV seriály

2004 Redakce (TV seriál)
1985 Kamarádi Dobré vody (TV seriál)

Dokumentární

1950 Za život radostný

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky