foto

Václav Kaňkovský

  • nar. 16.10.1917
    Kamenice nad Lipou, Rakousko-Uhersko
  • zem. 27.4.1987 (69 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Václav Kaňkovský se narodil 16. října 1917 v Kamenici nad Lipou do rodiny s prastarou hereckou tradicí. Díky tomuto zázemí už jako dítě vystupoval na divadelních pódiích. Ovšem z ekonomických důvodů musel nejprve pracovat ve Zlíně u Bati (1931 – 1937).

Nakonec přeci jenom odešel natrvalo do divadla, v letech 1937 – 1945 hrál nejprve u kočovných divadelních společností ředitelů Jaroslava Bittla a Františka Sece. Po skončení okupace pokračoval v herecké dráze jako člen Zemského oblastního divadla – Severočeského divadla v Liberci (1945 – 1952) a až do své smrti se stal členem pražského Realistického divadla Zdeňka Nejedlého (1952 – 1987).

Václav Kaňkovský ztělesňoval především různé menší charakterní postavičky furiantských mužů a starců. Výrazný byl především jeho svérázný hlasový projev a tvář ověnčená plnovousem.

Zpočátku na divadle Kaňkovský hrál Petra Ivanoviče Bobčinského („Revizor“), Sira Olivera Písmokaze („Jak se vám líbí“), Inženýra – diktátora („Ze života hmyzu“), Ževakina („Ženitba“), Richarda („Svatá Jana“), Jana Čapka ze Sán („Jan Roháč“), Dobeše („Boleslav I.“), Albíka z Uničova („Jan Hus“), Kapuleta („Romeo a Julie“), Tatíka („Jáma“), Firse („Višňový sad“), Pátera Germana („Filosofská historie“), Propuštěného („Strach a bída Třetí říše“), Člena rady a Senátora („Othello“), Skeptika („Kremelský orloj“) aj.

A od poloviny 60. let se před divadelními diváky zjevoval ve hrách a představeních „Idiot“ (Lebeděv), „Hadrián z Římsů“ (Hadrián), „Maryša“ (Hrdlička), „Komedie omylů“ (Kupec), „Komedie o umučení“ (Tiberius a Kat Nandaver), „Stříbrný vítr“ (Katecheta), „Morálka paní Dulské“ (Dubský), „Lucerna“ (Žan), „Zlý jelen“ (Lelek), „Pygmalión“ (Zevloun), „Revizor“ (Hübner), „Strakonický dudák“ (Koděra), „Baron Prášil“ (Lokaj Kotera), „Cyrano z Bergeracu“ (Ctihodný občan), „Namlouvání a ženění“ (Kling), „Proces Mozart – Salieri ’82“ (Zapisovatel), „Hrátky s čertem“ (Teofil) a nebo „Nová komedie o Libuši… a dívčí vojně v Čechách“ (Sedlák).

Před filmovými kamerami vystupoval Václav Kaňkovský od konce 50. let. Ovšem do své smrti hrál jen malé a epizodní role. V 50. a 60. letech hrál závozníka (ZÁŘIJOVÉ NOCI), vedoucího prodejny (ÚTĚK ZE STÍNU), úředníka z ministerstva (MEZI NEBEM A ZEMÍ), rostlináře (ZELENÉ OBZORY), profesora Kůrku (NEKLIDNOU HLADINOU), správce domu Krále (DEŠTIVÝ DEN), hostinského Karla (HANDLÍŘI), vozače Piláta (LUCIE), výběrčího plynu (SKOK DO TMY), muže na poradě (MARIE), četníka z Hradce (ZTRACENÁ TVÁŘ), tchána Brycha (VRAH SKRÝVÁ TVÁŘ), úředníka pojišťovny (STUD), trafikanta (VÁNOCE S ALŽBĚTOU), Hodače (OHLÉDNUTÍ) a kormidelníka (NA KOMETĚ).

Během 70. a 80. let představoval rozličné postavy ve snímcích PĚNIČKA A PARAPLÍČKO (strážník), LUPIČ LEGENDA a SKANDÁL V GRI – GRI BARU (soused), KRONIKA ŽHAVÉHO LÉTA (správce), SMRT MOUCHY (hlídač), PALETA LÁSKY (Němec), ODDECHOVÝ ČAS (Robert), TAJEMSTVÍ OCELOVÉHO MĚSTA (slepec), MODRÁ PLANETA (manžel), NA PTYLÁCKÉ STEZCE (houbař), ZA TRNKOVÝM KEŘEM (Šístek), ŘETĚZ (hráč Mrázek), VŠICHNI MUSÍ BÝT V PYŽAMU (muž v parku), LEVÉ KŘÍDLO (správce), LEV S BÍLOU HŘÍVOU (lékař), MŮJ HŘÍŠNÝ MUŽ (lesník), ZUŘIVÝ REPORTÉR (muž v útulně) a O PRINCEZNĚ JASNĚNCE A LÉTAJÍCÍM ŠEVCI (starý švec).

Vystoupil i ve studentských filmech (JÁCHYMOVA SMRT jako nebožtík Jáchym). Několikrát v českém filmu namluvil své kolegy (UKRADENÁ BITVA, ZELENÁ VLNA, VRAK, ŠÍLENÝ KANKÁN, POSLEDNÍ PROPADNE PEKLU, ZÁCHVĚV STRACHU a POKLAD HRABĚTE CHAMARÉ). Některé projekty měli však premiéru až po jeho smrti (mnohdy i několik let).

Značně vytížen byl kromě divadla (a částečně i filmu) také v rozhlase i na audio nosičích („Zlatovláska“, „Hurvínek a kluci mameluci“, „Maryša“, „Kmotřička Smrt“, „Komedie o hvězdě“ atd.), v dabingu (př. OLD SHATTERHAND, NĚKDO TO RÁD HORKÉ, KŘIDÝLKO NEBO STEHÝNKO či KNOFLÍKOVÁ VÁLKA) a v televizních filmech (MATA HARI, LIDÉ NA KŘIŽOVATCE, LOKOMOTIVA, JEHLA apod.).

Často získával úlohy i v televizních seriálech (HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO, JANA EYROVÁ, 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, OKRES NA SEVERU, LEKÁR UMIERAJÚCEHO ČASU, VLAK DĚTSTVÍ A NADĚJE, SYNOVÉ A DCERY JAKUBA SKLÁŘE ad.). Václav Kaňkovský zemřel 27. dubna 1987 v Praze ve nedožitých sedmdesáti letech.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

1987 O princezně Jasněnce a létajícím ševci
Zuřivý reportér
1986 Pan Pickwick (TV film)
Zikmund, řečený šelma ryšavá (TV film)
1984 Nejdelší návrat (TV film)
Věštkyně (TV film)
Všichni musí být v pyžamu
1983 Levé křídlo
Nevěsta z obrázku (TV film)
Zuzana Vojířová (TV film)
1982 Jehla (TV film)
Karlův most (TV film)
Potrhlá Andula (TV film)
Zelená vlna
1981 A na konci je začátek (TV film)
Řetěz
Začít znovu (TV film)
Zrození domova (TV film)
1980 Halvard Solness (divadelní záznam)
I chytrák se spálí (divadelní záznam)
Předjaří (TV film)
Skapinova šibalství (TV film)
Za trnkovým keřem
1979 Modrá planeta
Na pytlácké stezce
Sedm kilo pro Králíčka (TV film)
1978 Ježčí kůže (TV film)
Julie pod balkonem (TV film)
Králova žena (TV film)
Skandál v Gri - Gri baru
Tajemství Ocelového města
1977 Oddechový čas
Ohnivý kříž (TV film)
Stránky z deníku (TV film)
1976 Paleta lásky
Smrt mouchy
1975 Bakaláři: Vánoce, na které nikdy nezapomenu (TV film)
Čertova nevěsta (TV film)
Lokomotiva (TV film)
1973 Divoká planeta
1972 Kronika žhavého léta
Lupič Legenda
Ukradená bitva
1970 Mata Hari (TV film)
Na kometě
Pěnička a Paraplíčko
1968 Ohlédnutí
Vánoce s Alžbětou
1967 Stud
Zločin a trik II. (TV film)
1966 Vrah skrývá tvář
1965 Ztracená tvář
1964 Marie
Skok do tmy
1963 Handlíři
Lucie
Světáci (TV film)
1962 Deštivý den
Neklidnou hladinou
Zelené obzory
1958 Mezi nebem a zemí
Útěk ze stínu
1957 Zářijové noci

TV seriály

1985 Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
Vlak dětství a naděje (TV seriál)
Sněhurčina smrt (E01)
1984 Rozpaky kuchaře Svatopluka (TV seriál)
Špalek (E12)
Sanitka (TV seriál)
1981 Okres na severu (TV seriál)
Nebezpečí (E11)
1976 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Kleště (S02E02)
1974 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Loupež sladkého "I" (S01E03)
1972 Jana Eyrová (TV seriál)
1970 Lidé na křižovatce (TV seriál)
1968 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Otisky prstů (E04)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace