foto

Libuše Štědrá

  • nar. 1.12.1942 (75 let)
    Praha, Protektorát Čechy a Morava
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herečka Libuše Štědrá, méně známá pod svým vyvdaným jménem Pokorná, pochází z Prahy, kde strávila dětství i léta dospívání. Po maturitě na jedenáctiletce nastoupila na DAMU, kde v roce 1962 absolutoriem dokončila studium herectví. Ještě jako studentka hrála také poprvé před kamerou (televizní inscenace MAGDALENA DOBROMILA RETTIGOVÁ, 1961). Po studiích svůj osobní i profesní život na bezmála deset let spojila s Moravou. Jejím prvním působištěm bylo Beskydské divadlo v Novém Jičíně, kde byla angažována jen jednu sezónu (1962-1963). V letech 1963-1965 byla herečkou Divadla Oldřicha Stibora v Olomouci a nakonec na šest let zakotvila v Divadle pracujících v Gottwaldově (dnešní Zlín; 1965-1971).

V roce 1971 se vrátila do Prahy, kde žije dodnes, do stálého divadelního angažmá však již nikdy nenastoupila a pracuje ve svobodném povolání. Pohostinsky ale hrála v Divadle S. K. Neumanna nebo v Divadle Na zábradlí. Žánrově ani typově nebyla Libuše Štědrá nijak zásadně vyhraněnou herečkou, účinkovala v moderním i klasickém repertoáru. Velké herecké příležitosti dostala především ve svých začátcích na Moravě (Hrátky s čertem, Cyrano z Bergeracu, Loupežník), po svém návratu do Prahy se objevovala již jen v menších rolích (Sluha dvou pánů).

Po návratu do Prahy nastřádala Libuše Štědrá na své konto přes dvacet filmových a televizních rolí, nikdy ale nedostala před kamerou větší prostor. V menších až epizodních rolích se začala počátkem 70. let objevovat v televizi, například v rodinném příběhu TICHÝ SVĚDEK (1973) nebo v komedii HLEDÁM PANÍ NA HLÍDÁNÍ (1975). Nevelkými hereckými úkoly ji pak začali pověřovat i filmoví režiséři, ze známějších titulů můžeme jmenovat dodnes reprízované komedie MAREČKU, PODEJTE MI PERO (1976) nebo V PODSTATĚ JSME NORMÁLNÍ (1981). Hrála také v několika televizních seriálech, v 80. letech přispěla k umělecky hodnotným televizním počinům jako bylo venkovské sociální drama JAKO KNÍŽE ROHAN (1983) nebo rodinné drama ze současnosti CIZÍ HOLKA (1984).

Přestože práce v televizi zabírá v hereččině filmografii početnější zastoupení, příležitostně se vracela i před filmovou kameru, objevila se například v historickém dramatu V ERBU LVICE (1994), jako televizní reportérku jsme ji mohli zaznamenat v muzikálu REBELOVÉ (2001). Z účinkování v televizi devadesátých let stojí za zmínku nadčasová historická dramata HŘBITOV PRO CIZINCE (1991) nebo GENERÁL ELIÁŠ (1995). V poslední době jsme Libuši Štědrou mohli vidět také v seriálu ORDINACE V RŮŽOVÉ ZAHRADĚ (2005).

Libuše Štědrá je dlouholetou životní partnerkou televizního kameramana a režiséra Václava Filipa (*1948) a spolu s ním se podílela na vzniku dokumentárního cyklu SVĚT OČIMA HANZELKY A ZIKMUNDA (2000), který se těšil značné divácké oblibě. Dalším úspěšným projektem dvojice Filip – Štědrá byl cyklus POTOMCI SLAVNÝCH, který se začal vysílat v roce 2000 a dnes existuje již i ve čtyřdílné knižní podobě.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2009 Zemský ráj to napohled
2004 Ruth to vidí jinak (TV film)
2003 Train de 16h19, Le (TV film)
2001 Ideální manžel (TV film)
Karlínská balada (TV film)
Manželka Ronalda Sheldona (TV film)
Rebelové
1999 Polojasno
1996 Na hraně (TV film)
1995 Generál Eliáš (TV film)
1994 Narcisový dům (TV film)
V erbu lvice
1993 Pozvání na večeři (TV film)
1992 Osvětová přednáška v Suché Vrbici (TV film)
1991 Hřbitov pro cizince (TV film)
Proč pláčeš, břízo bílá (TV film)
1990 Poslední zastávka smrt (TV film)
1989 Otravný víkend (TV film)
1988 Pan Tau
Setníkův štít (TV film)
Uf - oni jsou tady
1987 Uloupené dětství (TV film)
1986 Cena medu
Každý má svůj den (TV film)
Návštěvní hodiny (TV film)
Území strachu (TV film)
Černá punčocha
1984 Atomová katedrála
Cizí holka (TV film)
Jak se rozloučit s Odettkou (TV film)
1983 Cizí lidé (TV film)
Jako kníže Rohan (TV film)
Střevíčky (TV film)
1982 Milostný poločas (TV film)
1981 A na konci je začátek (TV film)
Rána pod pás (TV film)
Ubohý pan Kufalt (TV film)
V podstatě jsme normální
Začít znovu (TV film)
Zkouška (TV film)
1980 Dopis psaný španělsky (TV film)
Oddělení zvláštní péče (TV film)
Starožitníkův krám (TV film)
Vzorná tchyně (TV film)
1979 Abiturientský večírek (TV film)
Zlaté rybičky (TV film)
Zmizení herce Bendy (TV film)
Řekni mi to beze slov (TV film)
1978 Julie pod balkonem (TV film)
Černá ovce (TV film)
1977 Ohnivý kříž (TV film)
1976 Střílej oběma rukama (TV film)
„Marečku, podejte mi pero!“
1975 Hledám paní na hlídání (TV film)
1974 Narozeniny (TV film)
1973 Kost v krku (TV film)
Projížďka v kočáře (TV film)
Tichý svědek (TV film)
1972 Pohár za první poločas (TV film)
1971 Muzikant (TV film)
Muž, který chtěl být bohem (TV film)
1961 Magdalena Dobromila Rettigová (TV film)
Spadla s měsíce

TV seriály

2012 Ach, ty vraždy! (TV seriál)
Proces doktorky Kalendové (E07)
Archiv Felixe Burgeta (E06)
2006 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Naděje pro Marcelu (S01E81)
Pošťácká pusa (S01E80)
Fobie z manžela (S01E79)
další epizody (4)
1996 Lékárníkových holka (TV seriál)
1994 O zvířatech a lidech (TV seriál)
Travič (E04)
1989 Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Noční chodec (E01)
1988 Přejděte na druhou stranu (TV seriál)
1986 Gottwald (TV seriál)
1985 Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
1984 Bambinot (TV seriál)
Na dosah ruky (TV seriál)
1982 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Milenec (E02)
1981 Okres na severu (TV seriál)
Nebezpečí (E11)
Rozhovor (E09)
1979 Plechová kavalérie (TV seriál)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Růže pro Zemana (S03E10)
1978 Stříbrná pila (TV seriál)
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
1976 Muž na radnici (TV seriál)
Setkání (E11)
Silvestr (E08)
Syn (E07)
další epizody (8)

Dokumentární

2010 Hledáme své předky (TV seriál)
1991 Josef Hlávka (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace