foto

Karel Urbánek

  • nar. 13.2.1930 (87 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Karel Urbánek se narodil 13. února 1930 v Praze, vystudoval herectví na DAMU (1953) a poté nastoupil do Východočeského divadla v Pardubicích (1953-1960). Již tady patřil k oporám hereckého souboru, vynikl v milovnických rolích v převážně francouzských hrách a získal zde poměrně značnou popularitu. Následně byl hercem a režisérem novátorského divadla Paravan v rámci Státního divadelního studia (1960-1965), kde se věnoval oživování starých pražských kabaretů. V roce 1965 pak trvale zakotvil v pražském Divadle S. K. Neumanna (později Divadlo pod Palmovkou), kde působil až do odchodu do penze počátkem 90. let. Zde se uplatnil v charakterních rolích v klasickém i moderním repertoáru. V 90. letech se pak vrátil k uvádění kabaretů a přes útlum zájmu o kulturu slavil značné úspěchy. Aktivní v kultuře je dodnes. Po celou svou hereckou dráhu se Urbánek věnoval také práci v rozhlase, jako režisér realizoval řadu rozhlasových her, sám byl ale nejznámější jako Karel Vondra v nekonečném seriálu Jak se máte, Vondrovi? Dlouhodobě se uplatňuje také v dabingu. Karel Urbánek se ve zralém věku prosadil také jako spisovatel, jeho prvotinou byla kniha Vyznání o životě (1980) s autobiografickými prvky, později získal Cenu Františka Langera za tvorbu v oblasti povídek (1997). Karel Urbánek byl v letech 1945-1970 členem Komunistické strany, vyloučení ze strany po roce 1968 mu omezilo pracovní uplatnění. V letech 1982-1989 byl pak angažován ve Svazu dramatických umělců.

Filmografie Karla Urbánka se datuje až od poloviny 60. let, kdy se trvale usadil v Praze, ale protože se věnoval především divadlu, natočil jen něco málo přes třicet filmových a televizních snímků. Poprvé se objevil ve filmu NEOBYČEJNÁ TŘÍDA (1964), poté jej bylo možno vidět v několika dalších filmech československé nové vlny, v pozdějších letech jej můžeme zaznamenat například v rolích policistů v dodnes reprízovaných veselohrách DRAHÉ TETY A JÁ (1974) nebo BRÁCHA ZA VŠECHNY PENÍZE (1978), v řadě filmů hrál také gestapáky nebo různé funkcionáře. Menší úlohy ztvárnil také v řadě seriálů (CHALUPÁŘI, 1975; NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA, 1977; SANITKA, 1984). Vzhledem k věku a po dvou prodělaných infarktech se v posledních letech před kamerou vyskytuje již jen sporadicky, naposledy jsme jej mohli vidět v seriálu REDAKCE (2004). Za celoživotní hereckou práci obdržel v roce 1999 cenu Senior Prix od Nadace život umělce.

Karel Urbánek je podruhé ženatý, má celkem čtyři děti, jeho první manželkou byla zpěvačka Naďa Urbánková (*1939).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2014 Stopy života - Až na věky (TV film)
1997 Králův šašek (TV film)
1996 Chladné srdce (TV film)
Zwei Brüder - In eigener Sache (TV film)
1994 Díky za každé nové ráno
1991 Muž, který neměl důvěru (TV film)
1990 Král kolonád
Radostný život posmrtný (TV film)
1989 Všechny krásy života (TV film)
1988 Bronzová spirála (TV film)
Ten zázračný dotek lásky (TV film)
1987 Boty (TV film)
1986 Zikmund, řečený šelma ryšavá (TV film)
1985 Stalo se jedné neděle (TV film)
1984 Cihla zlata (TV film)
Kariéra
Láska s vůní pryskyřice
Radosti života (TV film)
1983 Dvě noci s císařem (TV film)
1. Máj v Národním divadle roku 1898 (TV film)
1982 Příhody pana Příhody
Sny o Zambezi
Únos Moravanky
Zelená vlna
1981 Příjemce platí v dolarech (TV film)
Ta chvíle, ten okamžik
Víkend bez rodičů
1980 Italské jaro (TV film)
Jen si tak trochu písknout
Muž s puškou (TV film)
Romaneto
Svítalo celou noc
Temné slunce
Xena (TV film)
1979 Božská Ema
Bratři Kipové (TV film)
Detektivem proti své vůli (TV film)
Pan Vok odchází
Spodky (TV film)
1978 Brácha za všechny peníze
Skandál v Gri - Gri baru
1977 Ohnivý kříž (TV film)
Sázka na třináctku
1976 Pravé místo pro mne (TV film)
1975 Hřiště
Muži jdou ve tmě (TV film)
1974 Drahé tety a já
Egyptologové (TV film)
Poslední královna (TV film)
Tobě hrana zvonit nebude (divadelní záznam)
1973 Sen noci svatojánské (TV film)
Štěstí (TV film) - vyp.
1972 Don Juan (TV film)
Kronika žhavého léta
1971 Svědectví mrtvých očí
1970 Ďábelské líbánky
Pinocchiova dobrodružství II. (TV film)
Věc Makropulos (divadelní záznam)
1969 O statečném Petrovi (TV film)
1968 Naše bláznivá rodina
1967 Muž, který stoupl v ceně
1966 Kočky neberem
1965 Je Thierry Brévanne vinen? (TV film)
Perlový náhrdelník
1964 Neobyčejná třída
1963 Světáci (TV film)

TV seriály

2009 Proč bychom se netopili (TV seriál)
Tajemná žebrovka (E03)
2004 Redakce (TV seriál)
Tam a zpět (S01E13)
Právo na práci (S01E12)
Mimo realitu (S01E11)
další epizody (13)
1998 Ranč U zelené sedmy (TV seriál)
1995 Život na zámku (TV seriál)
Výpověď (S01E19)
Havárie (S01E18)
Ředitelka (S01E17)
další epizody (4)
1994 Zwei Brüder (TV seriál)
1990 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Paprsek (S02E08)
1989 Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
1986 Gottwald (TV seriál)
1985 Slavné historky zbojnické (TV seriál)
1984 Sanitka (TV seriál)
1981 Okres na severu (TV seriál)
Rozhovor (E09)
1980 Čas zakladatelů (TV seriál)
Příliv naděje (E01)
1978 Ve znamení Merkura (TV seriál)
Léto s Venuší (E02)
Zákony pohybu (TV seriál)
Nástup (E06)
Bumerang (E04)
Černý Petr (E03)
další epizody (5)
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Srážka (S01E12)
1976 Muž na radnici (TV seriál)
Křížové tažení (E09)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Třetí housle (S02E09)
1975 Chalupáři (TV seriál)
Kapřín (E10)
Nejmladší z rodu Hamrů (TV seriál)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Mědirytina (S01E07)

Dokumentární

2007 13. komnata Nadi Urbánkové (TV film)

TV pořady

2001 Barvy života (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

1971 Za rok přijdu zas (TV film)
1965 Je Thierry Brévanne vinen? (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace