foto

Jiří Mikota

  • nar. 2.5.1919
    Praha, Československo
  • zem. 31.10.2003 (84 let)
    Praha, Československo

Biografie

Jiří Mikota se původně vyučil zámečníkem, poté absolvoval strojní průmyslovou školu a za války začal pracovat jako konstruktér. Již od třicátých let se ale zároveň věnoval divadlu a vystupoval na ochotnických scénách. Po válce pak nastoupil do svého prvního profesionálního angažmá, a sice v Městském divadle v Teplicích (1945-1948), po třech letech pak přešel do Divadla pracujících ve Zlíně (1948-1953), kde vynikl ve hrách Strakonický dudák nebo Jan Žižka. Ze Zlína pak přešel do Prahy a až do odchodu do důchodu hrál v Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého (1953-1989). Nedostával sice hlavní role, ale uplatnil se v širokém spektru žánrů i postav, jejichž charakteristika vyplývala především z hercova mužného zjevu a sytého hlasu.

Stejně jako u jiných herců, tak i na Mikotu čekaly první filmové role až s jeho přestupem na pražskou divadelní scénu. Ve filmu debutoval rolí generála ve vojenském dramatu ZÁŘIJOVÉ NOCI (1957). Návraty Jiřího Mikoty před kameru byly jen sporadické, do počátku 80. let hrál jen v deseti dalších filmech, navíc vesměs v drobných úlohách. Větší herecké příležitosti dostal od režiséra Antonína Kachlíka ve filmech SMRT ZA OPONOU (1966) a NA KOHO TO SLOVO PADNE (1979). Z častěji reprízovaných filmů si jej můžeme připomínat v nevelké roli v komedii HOLKY Z PORCELÁNU (1974). Hrál také v několika televizních seriálech, naposledy se před filmovou kameru postavil ve filmu SNY O ZAMBEZI (1982). Svůj sytě zabarvený baryton uplatnil Jiří Mikota také v rozhlase a na gramofonových nahrávkách.

Manželkou Jiřího Mikoty byla herečka a televizní režisérka Marie Mikotová, rozená Müllerová (*1920); manželský pár spolu hráli v povídkovém filmu PĚT Z MILIÓNU (1959).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1990 Maryša (divadelní záznam)
1988 Merlin aneb Pustá zem (divadelní záznam)
1982 Sny o Zambezi
1981 Tu es Petrus (TV film)
1979 Na koho to slovo padne...
1978 Čistá řeka
1977 Dva na koni, jeden na oslu (divadelní záznam)
Oddechový čas
1974 Holky z porcelánu
1972 Smrt si vybírá
1969 Ach ta léta bláznivá (TV film)
1967 Klec pro dva
1966 Smrt za oponou
1965 Je Thierry Brévanne vinen? (TV film)
Rohová hospoda (TV film)
1959 Pět z milionu
1958 Zde jsou lvi
1957 Zářijové noci

TV seriály

1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Přepadení (E05)
1987 Panoptikum Města pražského (TV seriál)
1986 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Valutová příhoda (E15)
Narkomani (E14)
1984 Bambinot (TV seriál)
Ďábelský úkol (E02)
1982 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Muž s punčochou (E08)
Aranžér (E01)
1978 Ve znamení Merkura (TV seriál)
Případ živého muže (E03)
1977 Žena za pultem (TV seriál)
Svatba lahůdkové Olinky (E11)
1969 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Telegram z Neapole (E08)

Dokumentární

1955 Příběh z naší farmy

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace