foto

Olga Tschechowa

  • nar. 26.4.1897
    Alexandropol , Arménie, Ruské impérium
  • zem. 9.3.1980 (82 let)
    Mnichov, Bayern, Západní Německo

Biografie

Olga Konstantinowna Tschechowa, rozená Olga von Knipper. Neteř ruského spisovatele Antona Pavloviče Čechova, byla německou herečkou ruského původu. Krásná a inteligentní jako Matta Hari. Hrála i stejně nebezpečnou hru jako Mata Hari. Na rozdíl od ní přežila.

Narodila se v Rusku do německy mluvící rodiny, původně pocházející ze Saarbrückenenu. Její otec byl inženýr, později ministr železnic. Její mladší bratr Lew Konstantinowitsch Knipper (* 1898 Tbilisi + 1974 Moskva), je ruskými prameny označován za ruského hudebního skladatele německého původu. (Je autorem skladby „Políčko, pole". V upraveném aranžmá známá z několika westernů.) Taktéž její teta, herečka Olga Leonardowna Knipper-Tschechowa  (* 1868 Glasow + 1959 Moskva), od roku 1901 provdána za ruského dramatika Antona Pavloviče Čechova, je označována za ruskou herečku.

Olga von Knipper studovala v Petrohradě nejprve sochařství a medicínu. Po několika lekcích herectví u Konstantina Stanislawského v Moskvě začala hrát divadlo v Tschechow-Künstlertheater. Roku 1914 se tajně provdala za herce Michaela Čechova. (Synovce Antona Pavloviče Čechova. Šlo o druhé provdání Knipperů do rodiny Čechovových.) Po třech letech bylo manželství rozvedeno. Z manželství měla dceru Adu. V roce 1917 natočila v Rusku první film ANYA KRAEVA. V roce 1921 uprchla po hrůzách prožitých během ruské revoluce s dcerou do Německa. Zůstala u filmu a živila se jako kreslířka plakátů a titulků. Ve stejném roce dostává nabídku od režiséra Friedricha Murnau. Ve filmu SCHLOSS VOGELÖD (STRAŠIDELNÝ ZÁMEK, 1921) hraje baronku Safferstätt. O dva roky později přichází hlavní role v Ibsenově dramatu NORA. Od roku 1925 hrála v berlínském divadle Berliner Renaissance-Theater. Pod režijním vedením René Claira natáčí v roce 1928 komedii DER FLORENTINER HUT. Znovu se setkává se svým bývalým manželem Michaelem Čechovem ve filmu DER NARR SEINE LIEBE (1929), který zároveň režisérovala. Stává se slavnou herečkou, která nepohrdla ani malou rolí. Její němá éra skončila rokem 1930, kdy natočila úspěšný zvukový muzikál DIE DREI VON DER TANKSTELLE (TŘI MLÁDENCI OD BENZÍNU, 1930). K jejím partnerům na plátně patřili Oskar Karlweis, Willy Birgel nebo Lilian Harvey, tehdejší hvězdy studií UFA. Německým tiskem je označena za „Grand Dame", nebo za „Sen, o kterém sní milióny mužů."

Na vrcholu popularity získává německé občanství. Přiklání se k národním socialistům. Účinkuje v propagandistickém DER CHORAL VON LEUTHEN. Má velmi dobré vztahy s představiteli nacistického režimu, včetně Goebbelse. V roce 1933 je představena Hitlerovi. Obsazuje uvolněný trůn po Marlen Dietrich a stává se jeho nejoblíbenější herečkou. V roce 1936 získává státní cenu "Staatsschauspielerin". Znovu se vdává. Manželem je belgický průmyslník Marcel Robyns. Po třech letech je manželství rozvedeno.

Jen mezi lety 1936-1943 natočila 25 filmů. Pak přichází útlum. Na herečku je založen vyšetřovací spis, několikrát je předvolána k výslechu. Říšským zpravodajským službám bylo podezřelé, že její ruští rodinní příslušníci v Sovětském Svazu nejsou nijak perzekuováni. Např. její bratr žil a studoval na Kavkaze a v Pamíru. Kromě ruštiny a němčiny ovládal další východní jazyky. Za občanské války bojoval ve Wrangelově armádě. Nyní, jako důstojník-specialista sloužil v Rudé armádě na Blízkém východě (1942 až 1944 Irán, 1945 Ukrajina, od 1946 Burjat-Mongolská autonomní republika). V jejích výpovědích o dřívějším životě v Rusku jsou rozpory. Sílí podezření, že pracuje pro cizí zpravodajskou službu. V její prospěch zasáhl několikrát Hitler. Nicméně přichází konec války.

30. dubna je Olga Tschechowa zadržena Rusy a převezena do Moskvy. Zde se dva měsíce zdržuje ve společnosti „ velmi laskavých a všestranně vzdělaných důstojniků". Potom se objevuje zpět v Berlíně. S novým režimem měla velmi dobré vztahy vztahy.  Založila vlastní divadlo a filmovou společnost v Berlíně - bez úspěchu. V roce 1952 vydala autobiografii „Ich verschweige nichts" (Nezamlčela jsem nic, 1952). V roce 1958 úspěšně prorazila – v kosmetice. Byla diplomovanou kosmetičkou (1937). Založila firmu a úspěšně ji rozšířila. Je autorkou výroku: „Kosmetika je umění vymazat datum svého narození."  Dcera Ada (zahynula 28. ledna 1966 při leteckém neštěstí v Brémách) s vnučkou Verou se staly taktéž herečkami. S vnučkou si zahrála v TV seriálu DUELL ZU DRITT (1971). V roce 1973 napsala vzpomínky „Meine Uhren gehen anders" (Mé hodiny jdou jinak). V roce 1998 vychází tato kniha v Rusku. A v ruských archívech se našla krátká zpráva:

Generálplukovníkovi Abakumovi V.S., vedoucímu hlavní správy obrany SMERSCH. Podle Vašich rozkazů a pokynů byla Olga Konstantinovna Čechova s rodinou a osobním majetkem přestěhovaná 30. června do východního Berlína. Byl vybrán byt a provedeny opravy. Kromě toho byly opraveny oba její automobily. Byla vybavena, včetně rodinných příslušníků dvouměsíční dávkou potravin. Je zajištěno zásobování mlékem a uhlí na zimu. Vyplaceno 5 000 Marek. Z původní stavební čety byly ponecháni v budově tři muži.  Čechova Vám velmi děkuje za starostlivost a pozornost, kterou jste ji projevil. Podpis: Generálporučík Alexander Michajlovič.

Olga Konstantinowna Tschechowa je pohřbena v těsném sousedství Mnichova na hřbitově Gräfelfing.

skipi

Herecká filmografie

Filmy

1974 Frühling auf Immenhof
1973 Die Zwillinge vom Immenhof
1971 Gestrickte Spuren (TV film)
1963 Jack und Jenny
1961 Kleine Napoleon, Der (TV film)
1958 U47 - Kapitänleutnant Prien
1955 Die Barrings
Ich war ein häßliches Mädchen
1954 Rittmeister Wronski
Rosen-Resli
1953 Alles für Papa
Heute nacht passiert's
1952 Hinter Klostermauern
1951 Begierde
Eine Frau mit Herz
Geheimnis einer Ehe
Mein Freund, der Dieb
1950 Aufruhr im Paradies
Kein Engel ist so rein
Maharadscha wider Willen
Mann, der zweimal leben wollte, Der
Nacht im Separee, Eine
Zwei in einem Anzug
1948 Im Tempel der Venus
1944 Melusine
1943 Ewige Klang, Der
Gefährlicher Frühling
Reise in die Vergangenheit
1942 Andreas Schlüter
Mit den Augen einer Frau
1941 Menschen im Sturm
1940 Angelika
Der Fuchs von Glenarvon
Leidenschaft
Verliebtes Abenteuer
1939 Befreite Hände
Bel Ami
Die unheimlichen Wünsche
Ich verweigere die Aussage
Parkstrasse 13
1938 Das Mädchen mit dem guten Ruf
Když hvězdy svítí
Rote Orchideen
Trichter Bringt Allerlei Aus Aller Welt Teil 1, Der
Zwei Frauen
1937 Gewitterflug zu Claudia
Liebe geht seltsame Wege
S vyloučením veřejnosti
Žlutá vlajka
1936 Argent, L'
Der Favorit der Kaiserin
Die weissen Teufel
Dvorní divadlo
Hannerl und ihre Liebhaber
Marja Valevská
Seine Tochter ist der Peter
1935 Die ewige Maske
Künstlerliebe
Liebesträume
Lockspitzel Asew
Regine
Valčík pod věží
1934 Der Polizeibericht meldet
Maškaráda
Nebezpečné dobrodružství
Peer Gynt
Svět bez masky
Was bin ich ohne Dich
Zwischen zwei Herzen
1933 Amour qu'il faut aux femmes, L'
Der Choral von Leuthen
Diagnosa X (německá verze)
Ein gewisser Herr Gran
Heideschulmeister Uwe Karsten
Milkování
Un certain monsieur Grant
Une histoire d'amour
Wege zur guten Ehe
1932 Nachtkolonne
Slavnostní představení clownů
Trenck - Der Roman einer großen Liebe
1931 Konzert, Das
Liebe auf Befehl
Mary
Nacht der Entscheidung, Die
Panik in Chicago
1930 Detektiv des Kaisers, Der
Le chemin du paradis
Lidé v bouři
Liebe im Ring
Liebling der Götter
Stud. chem. Helene Willfüer
Troika
Tři mládenci od benzinu
Velká touha
Zwei Krawatten
1929 Der Narr seiner Liebe
Diane - Die geschichte einer Pariserin
Die Liebe der Brüder Rott
§ 173 St.G.B. Blutschande
1928 After the Verdict
Liebeshölle
Moulin Rouge
Slaměný klobouk
Weib in Flammen
1927 Brennende Grenze
Der Meister der Welt
Die selige Exzellenz
Meer, Das
1926 Der Feldherrnhügel
Der Mann im Feuer
Die Horde
Die Mühle von Sanssouci
Familie Schimeck - Wiener Herzen
Gesunkenen, Die
Hraběnka z Modes Robes
Mann aus dem Jenseits, Der
Sein großer Fall
1925 Das alte Ballhaus - 1. Teil
Das alte Ballhaus - 2. Teil
Liebesgeschichten
Soll man heiraten?
Stadt der Versuchung, Die
Venus von Montmarte, Die
1924 Die Bacchantin
Soll und Haben
1923 Der verlorene Schuh
Nora
Pagode, Die
Scheine des Todes
Tatjana
1922 Kampf ums Ich, Der
Todesreigen, Der
1921 Hochstapler
Strašidelný zámek
Violet
1918 Kaliostro
Poslednie priklyucheniya Arsena Lyupena
1917 Anya Kraeva

TV seriály

1972 Die Ivan-Rebroff-Show (TV seriál)
1971 Duell zu dritt (TV seriál)

Dokumentární

1998 Dämonische Leinwand - Der deutsche Film der zwanziger Jahre - a.z.
1949 Sie sind nicht mehr

Režijní filmografie

Host

TV pořady

1975 Treffpunkt Herz (TV pořad)
1968 Seniorenklub (TV pořad)