Reklama

Reklama

Viktor Dintr

Viktor Dintr

nar. 11.08.1916
Chrudim, Rakousko-Uhersko

zem. 19.12.1944 (28 let)
Praha, Protektorát Čechy a Morava

Biografie

Jeho rodiče byli Viktor a Zdena Dintrovi. Studoval v Praze konzervatoř, byl spolužákem např. Svatopluka Beneše, Jana Šebora aj. Po absolvování studia nastoupil v roce 1938 do Národního divadla moravskoslezského v Ostravě, kde za 5 sezon, kdy na této scéně hrál, vytvořil na 100 rolí.

Z jeho výrazných rolí, které v divadle sehrál, stojí za připomenutí starostův syn Václav v „Našich furiantech“, poručík Trojan v „Plukovníku Švecovy“, adjunkt Ptáček v „Čekankách“, Antonín ve „Směrech života“, Alamír ve „Strakonickém dudákovy“ a doktor Svátek ve „Střídavě oblačno“.

V roce 1943 přijal nabídku do pražského divadla na Vinohradech, kde hrál bohužel jen jednu sezonu, než byla v roce 1944 všechna divadla zavřená.

Ještě za studií na pražské konzervatoři si zahrál ve třech menších epizodkách. Prvním filmem, kde si zahrál němou epizodku člena společenského klubu, byl v roce 1936 Velbloud uchem jehly. V roce 1937 si pak ve filmu Filosofská historie zahrál epizodku studenta a stejnou roli ztvárnil i ve filmu Karel Hynek Mácha režisérky Zet Molas.

Jeho největší role ve filmu byla postava Vasila Ivanoviče Mantova, milence studentky Helgy (Světla Svozilová), ve Druhém mládí (1938). Bohužel s nástupem do Ostravského divadla se vzdálil i filmovému herectví, na které již ani po svém návratu do Prahy nenavázal.

Z jeho osobního života je známo, že byl ženat s Ludmilou Slanou (1915-19??). Radosti manželského života si však dlouho neužíval. Viktor Dintr totiž zemřel předčasně ve Vinohradské nemocnici ve věku pouhých 28 let. Je pohřben na Vinohradském hřbitově v Praze

JA.RO.KO.

Herec

Ovládací panel

Reklama

Reklama