foto

Jim Jarmusch

  • nar. 22.1.1953 (66 let)
    Akron, Ohio, USA

Biografie

Jim Jarmusch (1953, Akron, Ohio), žák filmaře Nicholase Raye z Tischovy umělecké školy při Newyorské univerzitě, je považován za vůdčí osobnost amerického nezávislého filmu s vyhraněným tvůrčím stylem. Na jeho tvorbu však měly velký vliv i evropské kinematografie.

Po úspěšném debutu Trvalá dovolená (1980) natočil film Podivnější než ráj (1984), s nímž získal ocenění na festivalech v Cannes, Sundance i Locarnu. Ve svých minimalistických komediích, plných sebeironického nadhledu, se zabýval konflikty mezi odlišnými kulturami a pocity vykořeněnosti či ztráty tradičních hodnot. Jeho snímky Tajuplný vlak (1989), Mrtvý muž (1995) či Hranice ovládání (2009) mohlo zhlédnout i karlovarské publikum, stejně jako Zlomené květiny (2005), které na MFF v Cannes získaly Grand Prix. Svůj žánrový rejstřík rozšířil i o upírskou romanci ve snímku Přežijí jen milenci (2013).

MFF Karlovy Vary

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Producentská filmografie

Střihačská filmografie

Herecká filmografie

Filmy

1997 Cannes Man
R.I.P., Rest in Pieces
1996 Smrtící bumerang
1995 Vztek
1994 Iron Horsemen
1992 Průšvih
1990 The Golden Boat
1989 Leningradští kovbojové dobývají Ameriku
1988 Candy Mountain
1987 Helsinki Napoli All Night Long
Přímo do pekla
1984 American Autobahn
1983 Fräulein Berlin

TV seriály

2009 Znuděný k smrti (TV seriál)
Případ ztraceného scénáře (S01E03)
2008 Simpsonovi (TV seriál)
Jedeme na Sundance (S19E18)
1999 Spongebob v kalhotách (TV seriál)

Dokumentární

2018 Carmine Street Guitars
Living the Light - Robby Müller
The Ravenite: A Very Antisocial Social Club
Why Are We Creative?
2017 Boom for Real: The Late Teenage Years of Jean-Michel Basquiat
2016 A Living Space
Sassi nello stagno - a.z.
Uncle Howard
2015 Hot Sugar's Cold World
2014 Travelling at Night with Jim Jarmusch
2011 Don't Expect Too Much
2010 Blank City
Sodankylä ikuisesti (TV seriál) - a.z.
2009 No Wave - Underground '80: Berlin - New York (TV film)
Reel Injun
2008 40 x 15
2007 Joe Strummer
2005 Excavating Taylor Mead
Punk jako životní postoj (TV film)
2004 Kanál Z: Velkolepá posedlost (TV film)
2003 Chaplin Today: A King in New York (TV film)
Hollywood High (TV film)
Rockets Redglare!
2002 ¿Quién es Alejandro Chomski?
2001 Screamin' Jay Hawkins: I Put a Spell On Me
2000 Film-Fest DVD: Issue 3 - Toronto
1998 Divine Trash
Pop Odyssee 2 - House of the Rising Punk (TV film)
1997 Rok koně
We're Outta Here!
1996 The Typewriter, the Rifle & the Movie Camera
1995 American Cinema (TV seriál)
1994 Tigrero: film, který nikdy nebyl natočen
1993 Cinefile: Made in the USA (TV film)
1991 Na rybách s Johnem (TV seriál)

Skladatelská filmografie

Kameramanská filmografie

Filmy

1986 Sleepwalk
1981 You Are Not I

Dokumentární

1997 Rok koně

Hudební videoklipy

1990 Tom Waits - It's All Right With Me (hudební videoklip)

Host

TV pořady

2014 Park Bench with Steve Buscemi (TV pořad)
2002 Focus on Jim Jarmusch (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)
1967 Apropos Film (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(2 818)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace