Reklama

Reklama

Michael Beran

Michael Beran

nar. 04.10.1980 (43 let)
Brno, Československo

Biografie

Michael Beran se narodil 4. října v Brně a jak sám říká, vyrůstal tak trochu v jakémsi komediantském rytmu. Otec je kytarista, ale i zbytek rodiny je hudebně založený. Jako malý navštěvoval dramatický kroužek. Úplně poprvé před kamerou se objevil v komparsu v první sérii Četnických humoresek. A poté i v americkém filmu, který se točil na hradě Bouzov, ale když se díval na videokazetě na hotový film, tak se tam nenašel.

K filmování se dostal přes účinkování v Městském divadle v Brně (Všechno je v zahradě, West Side Story, Arkádie, Bouře, Marná lásky snaha, Vlasy). Ve filmu se Michael poprvé objevil v roce 1998. Šlo o krátký školní snímek POTKAN (režie Jan Coufal), realizovaný ve filmové škole v Písku. Zkušenosti, které nabyl při natáčení dnes již kultovního filmu PELÍŠKY (1999), se však se školním cvičením nedají srovnávat.Ústřední postava pubertálně zakomplexovaného gymnazisty a lampasáckého syna Michala Šebka mu přinesla přízeň širokého okruhu diváků. Myslel si, že mu tahle role pomůže k dalším příležitostem. I na premiéře filmu to vypadalo, že se mu otevřel nový svět. Ale nestalo se tak a hodně rychle se musel vrátit na zem.

Velké zkušenosti tedy s herectvím neměl. Účinkoval převážně v dabingu, ale na konzervatoř ho vzali hned napoprvé. Absolvoval hudebnědramatický obor na brněnské konzervatoři (2001). Zajímavé je, že jeho absolventskou rolí byl dr. Zvonek Burke, kterou kdysi pozoruhodně ztvárnil jeho "filmový stýc" z Pelíšků, Bolek Polívka. Ve vzdělání poté pokračoval studiem divadelního manažerství na DIFA JAMU Brno (2003).

I když trochu mu Pelíšky k další práci přece jen pomohly. U kamery byl ostřič, který točí všechny filmy s Karlem Janákem. Na jeho doporučení ho obsadil do svých filmů. Objevil se tedy ve vedlejších rolích ve filmech SNOWBOARĎÁCI, VETŘELCI V COLORADU a RO(C)K PODVRAŤÁKŮ. Ale také v televizních seriálech MÍSTO NAHOŘE, ORDINACE V RŮŽOVÉ ZAHRADĚ.V seriálu POSLEDNÍ SEZÓNA, hraje brankáře hokejového mužstva.

Hokeji se věnuje i ve volném čase. Je členem hvězdného exhibičního hokejového týmu HC OLYMP, který je obdobou fotbalové Amfóry. Jako herec se už neživí, ale neznamená to, že by už vůbec nehrál. Příkladem je nový seriál NEŽ SE TÁTA VRÁTÍ, mimochodem půjde také do kin jako celovečerní film. V současné době pracuje jako produkční v centru hrané tvorby v České televizi Brno, kde je od roku 2007.

Roman "SAJA" Sauer

Herec

Producent

Filmy
2012

Definice lásky (TV film)

Reklama

Reklama