Reklama

Reklama

Víctor Erice

Víctor Erice

nar. 30.06.1940 (83 let)
Karrantza, Vizcaya, País Vasco, Španělsko

Biografie (1)

Víctor Erice nejprve absolvoval Fakultu politicko-ekonomických věd a pak obor režie na madridské Vysoké filmové škole (1963). Během studií se také prosadil jako uznávaný filmový kritik a teoretik. Profesionální filmařskou dráhu začínal jako asistent režie. Zásluhou producenta Elíase Querejety se dostal k samostatné práci. Byl spoluautorem scénáře a režisérem jedné epizody z povídkového filmu Los desafíos (Výzvy, 1969), který byl oceněn na MFF v San Sebastiánu.… (více)

Zajímavosti (5)

Duch úlu (1973)

  • Víctor Erice o svém výběru titulu napsal: „Název opravdu není můj. Je převzat z knihy, podle mého názoru nejkrásnější, jaká kdy byla napsána o životě včel, kterou napsal velký básník a dramatik Maurice Maeterlinck. Maeterlinck v tomto díle používá výraz „Duch úlu“, aby pojmenoval mocnou, záhadnou a paradoxní sílu, které se včely zdají být poslušné a kterou lidský rozum nikdy nepochopil.“ (classic)

Duch úlu (1973)

  • Každá ze čtyř hlavních postav má stejné křestní jméno jako herec, který ji hraje. Je to proto, že Ana (Ana Torrent), které bylo v době natáčení sedm let, byla zmatená z pojmenování na obrazovce i mimo ni. Víctor Erice jednoduše změnil scénář tak, aby pro postavy převzal jména herců. (classic)

Reklama

Scenárista

Režisér

Herec

Producent

Filmy
2023

Cerrar los ojos

Host

Kameraman

Střihač

Reklama

Reklama