foto

Stephen King

  • nar. 21.9.1947 (70 let)
    Portland, Maine, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Stephen King patří bez diskusí mezi komerčně nejúspěšnější literáty za posledních dvacet let. Během své kariéry napsal okolo čtyřiceti románů a může se pochlubit také tím, že dříve či později bylo každé jeho dílo převedeno na filmové plátno...

Narodil se 21. září 1947 v Portlandu ve státě Maine v USA. Je hrdým patriotem, což také dokazuje tím, že skoro polovina jeho románů se odehrává právě v Maine. Ke psaní ho dovedl jeho strýc Clayton, který mu často vyprávěl strašidelné příběhy a brával ho sebou do kina, když dávali staré hororové snímky s Lugosim a Karloffem. Pod vlivem těchto zážitků se definitivně utvrdil v tom, že chce lidem vyprávět strašidelné příběhy a tak začíná psát své první povídky a publikovat je v různých časopisech. Jednou si jeho talentu všimne jistý Bill Thompson z nakladatelství Doubleday a nabídne mu smlouvu na první román - King přijímá a píše své první velkolepé dílo - proslulou CARRIE.

S Carrie slavil King obrovský úspěch a nastolil tak svou velmi úspěšnou a výnosnou hrůzovládu na poli literárního hororu. Během své kariéry napsal celou řadu fantastických románů, ve kterých zpracovává jak klasická hororová témata o nadpřirozeném zlu (PROKLETÍ SALEMU), tak jindy třeba vidí zlo ve zpočátku mírumilovném otci rodiny, který posléze vlivem okolností zešílí a ohrožuje na životě své blízké (OSVÍCENÍ). Nejčastěji se však v jeho románech stávají vyjímečnými zcela normální lidé, kteří jsou vinou nějaké havárie nebo tragédie obdarováni nejrůznějšími telekinetickými a věšteckými schopnostmi, které jim komplikují život (MRTVÁ ZONA, ŽHÁŘKA). V devadesátých letech také dokazuje, že kromě hororů umí psát i kvalitní dramata, která se odehrávají vesměs ve vězeňských prostředích a kde si brilantně pohrává s osudy ústředních postav (VYKOUPENÍ Z VĚZNICE SHAWSHANK) nebo jindy zase příběh okoření trochou nadpřirozena (ZELENÁ MÍLE).

Samostatnou kapitolou jsou pak přepisy Kingových knih na filmové plátno. Největším problémem se zdá býti někdy až neúnosná délka Kingových děl, které mnohdy musí filmaři vměstnat do pro diváka rozumné a únosné stopáže. V těchto případech pak tvůrci často dílo vměstnají do relativně krátkého času a přepis se většinou nezdaří a proto stále častěji natáčejí Kingova díla jako několikadílné televizní seriály, kde se jim dostává většího prostoru k vyjádření. Bohužel celou řadu Kingových děl se filmařům díky obtížnosti nepodařilo převést na filmové plátno, ale jsou i vyjímky, o kterých lze tvrdit, že jsou důstojnými přepisy. Za všechny jmenujme hned první přepis Kingova díla CARRIE, kterého se ujal zkušený režisér Brian De Palma a s pomocí hlavní představitelky Sissy Spacek se mu podařil vcelku slušný výsledek.

V roce 1980 pak vizionář Stanley Kubrick točí film podle znamenité Kingovy knihy OSVÍCENÍ a kritika i fanoušci se vzácně shodují, že jde patrně o nejlepší převod Kingova díla na plátno. Nezbývá než souhlasit-Kubrickovi se podařilo natočit vskutku brilantní mrazivý horor s fantastickou výpravou a sugestivním hudebním doprovodem, jehož autorem je slavný skladatel Béla Bártok. Velkou zásluhu na úspěchu snímku měl i démonický Jack Nicholson, který v roli šíleného spisovatele podává jeden ze svých životních výkonů. Zajímavostí je, že samotnému Stephenu Kingovi se snímek příliš nelíbil, jelikož neodpustil Kubrickovi, že poupravil scénář a pozměnil závěr filmu, který se lehce liší od knižní předlohy, ale i přesto patří tento vynikající epický horor bez diskusí mezi klenoty kinematografie.

Z nadprůměrných přepisů lze ještě vyzdvihnout Cronenbergovu MRTVOU ZONU s Christopherem Walkenem, Carpenterovu CHRISTINE, Rainerovu MISERY se skvělou oscarovou Kathy Bates a také dvě vynikající spolupráce Kinga s Frankem Darabontem-na úchvatném VYKOUPENÍ Z VĚZNICE SHAWSHANK (7 nominací na oscara) a neméně úspěné ZELENÉ MÍLI. Ostatní snímky podle Kingových knih mají charakter víceméně béčkových filmů.

Stephen King také velmi rád hraje epizodní role ve snímcích, které se točí na motivy jeho knih. Většinou jde jen o bezvýznamné vedlejší postavy různých řidičů a hlídačů. Sám se také pokusil o režii a natočil film podle vlastní povídky pod názvem VZPOURA STROJŮ, avšak bez většího úspěchu. Momentálně žije v Bangoru ve státě Maine, má ženu a tři děti. Rád poslouchá rockovou muziku a občas také hraje na charitativních akcích s kapelou Rock Bottom Remainders, kterou sám založil. Zdá se, že v polední době King při psaní svých románů upadl do stavu jakési monotématičnosti a jede spíše v zajetých kolejích, než aby objevoval nové postupy. Ale i tak mu jeho zásluhy na poli literárního hororu nelze upřít.

caligari

Spisovatelská filmografie

Filmy

2018 Joyland - kniha
Školnyj strelok - kniha
Ten O'Clock People, The - kniha
2017 Gerald's Game - kniha
Jsem brána - kniha
Temná věž - kniha
To - kniha
1922 - povídka
2016 Cell - kniha
2015 The Man Who Loved Flowers - povídka
2014 Big Driver (TV film) - povídka
Dobré manželství - povídka
Mercy - povídka
2013 Carrie - kniha
2012 Grey Matter - kniha
Stephen King's The Boogeyman - kniha
2011 Pytel kostí (TV film) - kniha
2010 Man Who Loved Flowers, The - kniha
2009 Děti kukuřice (TV film) - povídka
Dolanův cadillac - kniha
2007 Mlha - kniha
Paul's Dream - povídka
Pokoj 1408 - kniha
2006 Beznaděj (TV film) - povídka
2005 Gotham Cafe - povídka
2004 Jízda na střele - kniha
Prokletí Salemu (TV film) - kniha
Tajemné okno - kniha
2003 Pavučina snů - kniha
2002 Carrie (TV film) - kniha
Mrtvá zóna - kniha
Žhářka 2 (TV film) - kniha
2001 Srdce v Atlantidě - kniha
1999 Bouře století (TV film) - kniha
Kukuřičné děti 6: Návrat Izáka - povídka
Zelená míle - kniha
1998 Kukuřičné děti 5: Pole teroru - povídka
Nadaný žák - kniha
1997 Náklaďáky (TV film) - povídka
Noční letec - kniha
Osvícení (TV film) - kniha
Quicksilver Highway (TV film) - kniha
1996 Zhubni! - kniha
1995 Časožrouti (TV film) - kniha
Děs v prádelně - povídka
Dolores Claiborneová - kniha
1994 Nightshift Collection - kniha
Vykoupení z věznice Shawshank - povídka
1993 Druhé já - kniha
Monstrum (TV film) - kniha
Obchodník s hrůzou - kniha
1991 Jednou se vrátí (TV film) - povídka
1990 Misery nechce zemřít - kniha
Noční směna - kniha
To (TV film) - kniha
1989 Hřbitov domácích zvířátek - kniha
1987 Apt Pupil - kniha
Běžící muž - kniha
Plíživý děs - povídka
1986 Sraženije - kniha
Stůj při mně - kniha
Vzpoura strojů - kniha
1985 Stříbrná kulka - kniha
1984 Kukuřičné děti - povídka
Ohnivé oči - kniha
1983 Cujo, vzteklý pes - kniha
Christine - kniha
Mrtvá zóna - kniha
The Woman in the Room - kniha
1982 Boogeyman, The - kniha
1980 Osvícení - kniha
1979 Prokletí Salemu (TV film) - kniha
1976 Carrie - kniha
Stand, The - kniha

TV seriály

2017 Mr. Mercedes (TV seriál) - kniha
Jibber-Jibber Chicken Dinner (E10) - kniha
Ice Cream, You Scream, We All Scream (E09) - kniha
From the Ashes (E08) - kniha
další epizody (10)
The Mist (TV seriál) - kniha
The Tenth Meal (E10) - kniha
The Waking Dream (E09) - kniha
The Law of Nature (E08) - kniha
další epizody (10)
2016 11.22.63 (TV seriál) - kniha
The Day in Question (E08) - kniha
Soldier Boy (E07) - kniha
Happy Birthday, Lee Harvey Oswald (E06) - kniha
další epizody (8)
2015 Pod kupolí (TV seriál) - kniha
Nepřítel mezi námi (S03E13) - kniha
Úsvit nového světa (S03E12) - kniha
Láska jako bitevní pole (S03E11) - kniha
další epizody (13)
2014 Pod kupolí (TV seriál) - kniha
Odchod (S02E13) - kniha
Komprese (S02E12) - kniha
Černý led (S02E11) - kniha
další epizody (13)
2013 Pod kupolí (TV seriál) - kniha
Opona (S01E13) - kniha
Mimořádné okolnosti (S01E12) - kniha
Podej čertu prst (S01E11) - kniha
další epizody (13)
2006 Nightmares and Dreamscapes: From the Stories of Stephen King (TV seriál) - kniha
2002 Mrtvá zóna (TV seriál) - kniha
1994 Svědectví (TV seriál) - kniha
1991 Zlaté časy (TV seriál) - kniha
1983 Příběhy z temnot (TV seriál) - kniha

Scenáristická filmografie

Filmy

2016 Cell
2014 Dobré manželství
2009 Děti kukuřice (TV film)
1999 Bouře století (TV film)
1992 Sleepwalkers
1989 Hřbitov domácích zvířátek
1986 Vzpoura strojů
1985 Kočičí oko
Stříbrná kulka
1982 Creepshow

TV seriály

2018 Castle Rock (TV seriál)
2014 Pod kupolí (TV seriál)
Budou padat hlavy (S02E01)
2004 Královská nemocnice (TV seriál)
2002 Dům v růžích (TV seriál)
1998 Akta X (TV seriál)
Panenka (S05E10)
1994 Svědectví (TV seriál)

Herecká filmografie

Filmy

2012 Stuck in Love
2007 Deník mrtvých
2005 Gotham Cafe
1999 Bouře století (TV film)
1997 Osvícení (TV film)
1996 Zhubni!
1995 Časožrouti (TV film)
1992 Sleepwalkers
1989 Hřbitov domácích zvířátek
1987 Plíživý děs
1986 Vzpoura strojů
1982 Creepshow
1981 Rytíři

TV seriály

2014 Pod kupolí (TV seriál)
Budou padat hlavy (S02E01)
2010 Zákon gangu (TV seriál)
Čistič (S03E03)
2004 Královská nemocnice (TV seriál)
2002 Dům v růžích (TV seriál)
2000 Simpsonovi (TV seriál)
Napravení šíleného klauna (S12E03)
1994 Svědectví (TV seriál)
1991 Zlaté časy (TV seriál)
1989 This Is Horror (TV seriál)

Dokumentární

2012 Pokoj 237
2011 A Night at The Movies - Horrors of Stephen King
2008 Dead On: The Life and Cinema of George A. Romero
2006 Miracles and Mystery: Creating 'The Green Mile'
2004 The 100 Scariest Movie Moments (TV seriál)
2000 Walking the Mile
Walking the Tracks: The Summer of 'Stand by Me'
1999 Miracle of the Green Mile, The (TV film)
Stephen King: Shining in the Dark (TV film)
The Cider House Rules: The Making of an American Classic
1994 Baseball (TV seriál)
1989 Best of Stephen King's World of Horror 2
1986 Best of Stephen King's World of Horror
David Cronenberg: Long Live the New Flesh
Stephen King's World of Horror (TV film)

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2014 Finding Your Roots with Henry Louis Gates, Jr (TV pořad)
Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
2008 La grande librairie (TV pořad)
1998 X-Files Movie Special, The (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

1986 Vzpoura strojů

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 040)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace