foto

John Cale

  • nar. 9.3.1942 (77 let)
    Garnant, Wales, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

John Cale, celým jménem John Davies Cale, se narodil v jihovelšské hornické vesnici Garnant dne 9. března 1942, přesně týden poté, co se v New Yorku narodil jeho budoucí spolupracovník Lou Reed. Jeho matka byla učitelka a otec horník. Již od dětství byl z matčiny strany veden k hudbě a od sedmi let začal hrát na klavír, od třinácti pak na violu. Později začal hrát s Welsh Youth Orchestra, orchestrem, se kterým hrál převážně ve Walesu, ale zavítal například i do Nizozemska. V letech 1960 až 1963 studoval muzikologii na universitě Goldsmiths v Londýně.

V roce 1963 se přestěhoval do USA, kde se věnoval převážně avantgardní hudbě a hrál například s ceněným skladatelem LaMonte Youngem nebo s velmi známým Johnem Cagem. V roce 1965 založil spolu s kytaristou Lou Reedem legendární rockovou skupinu The Velvet Underground, ve které působil do roku 1968 a následně začal vydávat alba pod svým jménem. Během své kariéry rovněž působil jako hudební producent a spolupracoval s řadou významných hudebníků, mezi které patří Nico, Patti Smith, Nick Drake, Brian Eno nebo skupina Manic Street Preachers. Jeho první manželkou byla módní návrhářka Betsey Johnson. Později se oženil ještě dvakrát, ale obě manželství se rozpadla. V roce 2010 mu byl udělen Řád britského impéria.

Z pohledu filmového diváka je Cale méně známý, ale přesto se podílel na nejednom snímku. Již v roce 1963 vystupoval v americkém televizním pořadu I've Got a Secret. Tenkrát tichý jednadvacetiletý mladík s velšským přízvukem. Později, když se setkal s Andym Warholem, se objevil v několika jeho filmech (Warhol s ním rovněž natočil osm svých slavných screen testů). Vystupoval například v jeho filmech Moe Gets Tied Up a The Velvet Underground & Nico. Warhol nebyl jediným newyorským režisérem té doby, v jehož dílech se Cale objevil. Dalším podobným byl Ital Piero Heliczer. Hudebník vystupoval například ve filmech Satisfaction a Dirt. Dále také existuje krátkometrážní snímek nazvaný Police Car, jehož byl Cale režisérem. Jde však o pouhé blikání světel.

Po opuštění Velvet Underground se Cale z filmového světa na několik let vytratil a až do konce osmdesátých let se do něj vracel zřídkakdy. V roce 1972, čtyři roky po opuštění skupiny, se vrátil ke spolupráci s Warholem. Složil totiž hudbu k filmu Heat, jehož režisérem byl Warholův blízký spolupracovník Paul Morrissey (Warhol byl producentem filmu). V následujících desetiletích bude Cale s filmovým průmyslem spojován téměř bezvýhradně jako skladatel. V roce 1974 měl premiéru další film s jeho hudbou. Jeho režisérem byl Jonathan Demme a snímek nesl název Caged Heat. S režisérem si Cale spolupráci zopakoval ještě dvakrát: v roce 1982 v televizním zpracování Vonnegutovy povídky Who Am I This Time? a o čtyři roky později na filmu Něco divokého.

Ve druhé polovině osmdesátých let začal objevovat další umělecké rozměr: Herectví. Setkal se s filmovým Salierim F. Murrayem Abrahamem, který mu dal první lekce herectví. Zanedlouho hrál v epizodní roli seriálu The Equalizer či jednu z hlavních rolí ve třicetiminutovém snímku The Houseguest.

Caleova devadesátá léta se nesla ve znamení francouzského filmu. Tvořil převážně klavírní hudbu, ve výjimečných případech nahrával se smyčcovým kvartetem, jindy i s orchestrem. Složil hudbu například ke snímkům Paris s'éveille (1991), Zrození lásky (1993) a Nezapomeň, že zemřeš (1995). Režisérem druhého jmenovaného byl Philippe Garrel, kdysi spolupracovník Caleovy spolupracovnice Nico. Cale později skládal hudbu k několika dalším filmům tohoto Francouze.

Největším filmem s jeho hudbou je Americké psycho (2000), jeho jediný velký hollywoodský film. Sám vždy preferoval filmy z francouzského prostředí, pro které se víc hodí klavírní hudba. Caleovým osobním favoritem je pak Y Mabinogi (2003), animované dílo odehrávající se ve velšském prostředí. Následně začal spolupracovat s uměleckým kurátorem – v tuto chvíli v roli režiséra – C. S. Leighem. Cale složil hudbu k jeho filmu Process (2004). Později plánovali další spolupráci, včetně filmu z prostředí Andyho Warhola, avšak vše nakonec ztroskotalo, neboť režisér chtěl využít neznámé herce, zatímco Cale chtěl například Johnnyho Deppa, Reese Witherspoon a Umu Thurman.

Roku 2002 namluvil komentář k filmu N[eon] svého tehdy častého spolupracovníka Davida McKeana. V roce 2008 se Cale po dvaceti letech vrátil k herectví – nyní rolí v celovečerním filmu Argentince Pabla Agüera nazvaném Salamandra (2008). V roce 2014 hrál v epizodní roli v seriálu The Bridge. Hrál postavu prodejce všeho možného v karavanu postaveném u silnice.

Rovněž bylo natočeno několik videoklipů k jeho písním, přičemž ve většině také vystupoval (režiséry byli například Abigail Portner, Tom Scholefield či jeho dcera Eden Cale). Jako hudebník rovněž vystupoval v mnoha televizních pořadech (často v Later with Jools Holland, jednou v Late Night with Jimmy Fallon a dalších) a dokumentárních filmech o svých spolupracovnících či vzorech (Lou Reed, Andy Warhol, Brian Wilson).

A. "urzug" M.

Skladatelská filmografie

Filmy

2018 Paul Sanchez est revenu !
2011 Sport pro holky
Un été brûlant
2009 American Widow
2004 Process
2003 Paříž
Rhinoceros Eyes
Y Mabinogi
2000 Abschied - Brechts letzter Sommer
Americké psycho
Love me
Saint-Cyr
1999 Die Jungfrau
Le Vent de la nuit
1998 Někde ve městě
1997 Rhinoceros Hunting In Budapest
Vysněná Amerika
1996 Basquiat
Střelila jsem Andyho Warhola
1995 Antártida
Nezapomeň, že zemřeš
1994 Ah Pook Is Here
Life Underwater
1993 Zrození lásky
1992 Healing Hurts
Primary Motive
1991 Paris s'éveille
1989 The Houseguest
1986 Něco divokého
1982 Who Am I This Time? (TV film)
1974 Caged Heat
1972 Heat
1971 Women in Revolt
1970 Straight and Narrow
1967 Four Stars
1966 Chelsea Girls
Hedy
1965 Satisfaction

Dokumentární

2015 The Communist Revolution Was Caused By The Sun - nepůvodní
2014 This Is Cosmos - nepůvodní
2009 Dyddiau Du/Dark Days
2005 About Face: The Story of the Jewish Refugee Soldiers of World War II
2003 Con Man
JC-03
Nové výjevy z Ameriky
2000 Beautiful Mistake
1999 Wisconsinský výlet za smrtí
1990 Songs for Drella
1989 Dick: A Film by Jo Menell
1966 Mary for Mary

Hudební videoklipy

2019 AJ Lambert - Cleo (hudební videoklip)
2015 John Cale - Close Watch (hudební videoklip)
2014 John Cale - If You Were Still Around (hudební videoklip)
2013 Mark Lanegan - I'm Not the Loving Kind (hudební videoklip)
The Abigails - Nobody But You (hudební videoklip)
2012 John Cale - Face to the Sky (hudební videoklip)
John Cale - Welcome To Nookie Wood (hudební videoklip)
2011 John Cale - Catastrofuk (hudební videoklip)
John Cale: Whaddya Mean by That (hudební videoklip)
2006 John Cale - Jumbo (In Tha Modern World) (hudební videoklip)
2005 John Cale - Perfect (hudební videoklip)
1990 Brian Eno & John Cale - One Word (hudební videoklip)
1981 John Cale - Dead or Alive (hudební videoklip)

Herecká filmografie

Filmy

2016 Love Twice
2008 Salamandr
2002 N[eon] - vyp.
1995 Antártida
1994 Life Underwater
1989 The Houseguest
Wonderland USA
1967 Four Stars
1966 Screen Test #3
Screen Test #4
Sunday Morning
1965 Dirt
Satisfaction
Venus in Furs

TV seriály

2014 The Bridge (TV seriál)
Sorrowsworn (S02E03)
1985 The Equalizer (TV seriál)

Dokumentární

2019 A Direct Action Story
2017 Grammy Salute to Music Legends 2017 (koncert)
Raising the Hare - vyp.
2016 Gimme Danger - a.z.
John Cale and guests: The Velvet Underground & Nico (koncert)
Tony Conrad: Completely in the Present - a.z.
2015 A Day in the Life of Andy Warhol (TV film) - a.z.
Better Than the Original: The Joy of the Cover Version (TV film)
2014 Lennon or McCartney - a.z.
Loop>>60Hz: Transmissions from the Drone Orchestra
This Song Was Written by Leonard Cohen - a.z.
2009 Dyddiau Du/Dark Days
Jak klip zabil rozhlasovou hvězdu (TV seriál) - a.z.
Velvet Underground: Under Review - a.z.
2007 A Walk Into the Sea: Danny Williams and the Warhol Factory
Once Upon a Time in New York: the Birth of Hip Hop, Disco and Punk (TV film)
Sedm epoch rocku (TV seriál)
Blank Generation: Punk Rock (E03)
White Light, White Heat: Art Rock (E02)
2005 Punk jako životní postoj (TV film)
2004 Dal: Yma/Nawr
Musikprogrammet - programmet om musik (TV seriál)
2003 JC-03
John Cale: Fragments of a Rainy Season (koncert)
Nové výjevy z Ameriky
2001 Andy Warhol - kompletní portrét (TV film)
Intimate Portrait: Betsey Johnson (TV film)
2000 Beautiful Mistake
John Cale (koncert)
The Making of Camgymeriad Gwych
1998 John Cale (TV film)
Lou Reed!
With a Little Help from My Friends (koncert)
1997 Synesthesia (TV seriál)
1995 Brian Wilson: I Just Wasn't Made for These Times (TV film)
Dancing Barefoot (TV film)
Dancing in the Street (TV seriál)
Nico Icon
Rock & Roll (TV seriál)
1993 Curious: The Velvet Underground in Europe
Velvet Underground: Velvet Redux Live MCMXCIII
1990 Fondation Cartier (TV film)
Songs for Drella
Words for the Dying
1987 Put More Blood Into the Music
1982 Scenes from the Life of Andy Warhol: Friendships and Intersections
1967 Exploding Plastic Inevitable
The Velvet Underground in Boston
1966 Moe Gets Tied Up
The Bob Dylan Story
The Velvet Underground Eat Lunch
The Velvet Underground Tarot Cards
The Velvet Underground and Nico
The Velvet Underground and Nico: Super 8 Films
The Velvet Underground: Psychiatrist's Convention, NYC, 1966
1964 Week in Week Out (TV seriál)

TV pořady

2016 BBC Proms 2016 (TV pořad)
Příběh písně (TV pořad) - a.z.
2014 Ceny paměti národa (TV pořad)
2013 Události v kultuře (TV pořad)
2012 The British Masters (TV pořad)
2010 Reyers laat (TV pořad)
2009 Noční Show Jimmyho Fallona (TV pořad)
2007 Memòries de la tele (TV pořad) - a.z.
2004 The Culture Show (TV pořad)
2003 Poprask (TV pořad)
2000 Sonic Cinema (TV pořad)
1997 HARDtalk (TV pořad)
The Jack Docherty Show (TV pořad)
1993 Jools's Hootenanny (TV pořad)
The Mal Pope Show (TV pořad)
1992 Heno (TV pořad)
Later... With Jools Holland (TV pořad)
Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1991 The Charlie Rose Show (TV pořad)
1990 Nightline (TV pořad)
1988 Lunettes noires pour nuits blanches (TV pořad)
Sunday Night (TV pořad)
1987 Nulle part ailleurs (TV pořad)
1985 Arsenal (TV pořad) - a.z.
1984 Estoc de pop (TV pořad)
Musik Convoy (TV pořad)
1983 La edad de oro (TV pořad)
1982 Late Night with David Letterman (TV pořad)
1980 Musical express (TV pořad)
1978 The South Bank Show (TV pořad)
1976 Radio with Pictures (TV pořad)
1974 Rockpalast (TV pořad)
1952 I've Got a Secret (TV pořad)

Hudební videoklipy

2016 John Cale - Hallelujah (hudební videoklip)
2015 John Cale - Close Watch (hudební videoklip)
2014 John Cale - If You Were Still Around (hudební videoklip)
2012 John Cale - Face to the Sky (hudební videoklip)
John Cale - Welcome To Nookie Wood (hudební videoklip)
2011 John Cale - Catastrofuk (hudební videoklip)
John Cale: Whaddya Mean by That (hudební videoklip)
2006 John Cale - Jumbo (In Tha Modern World) (hudební videoklip)
2005 John Cale - Perfect (hudební videoklip)
1990 Brian Eno & John Cale - One Word (hudební videoklip)
1981 John Cale - Dead or Alive (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Filmy

1966 Police Car

Hudební videoklipy

2012 John Cale - Welcome To Nookie Wood (hudební videoklip)

Kameramanská filmografie

Filmy

1966 Police Car

Scenáristická filmografie

Filmy

1994 Life Underwater

Dokumentární

2009 Dyddiau Du/Dark Days

Producentská filmografie

Dokumentární

2003 John Cale: Fragments of a Rainy Season (koncert)

Zvukařská filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace