foto

Peter Lawford

  • nar. 7.9.1923
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • zem. 24.12.1984 (61 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se v Londýně v Anglii, 7. září 1923 jako syn britského válečného hrdiny - majora Ernesta Vaughana Aylena, ale byl nemanželské dítě. Skutečným otcem byl Alyenův velitel, sedmapadesátiletý aristokrat, generálporučík sir Sydney Lawford. Jeho matka May Aylen se odhodlala podstoupit veškerá martyria spojená s nevěrou, ale i problémy porodu v pozdním věku, jen aby přiměla sira Lawforda ke sňatku. Náležel by jí pak titul Lady. Pro dokreslení povahových rysů této ženy je důležité zdůraznit, že naléhavým prosbám svého zákonného manžela o potomka odolávala šestnáct let! 9.října 1923 podal Aylen žádost o rozvod. Doba byla pokrytecká a ačkoli tento hrdý muž až do své smrti udržoval přátele v domnění, že Peter je jeho a několikrát se s ním i setkal, tisk si na celé situaci smlsnul. Upadnuti v nemilost britské smetánky, oddali se 11.září 1924 na Londýnské radnici jednačtyřicetiletá May (dva roky si ubrala) se skoro šedesátiletým sirem Sydney Lawfordem a stala se tak Lady Lawfordovou. Sen se ji splnil. Poté z Anglie odcestovali do Francie.

Peter strávil většinu svého dětství ve Francii. Pohyboval se v rodině kde nechyběl komorník, služebná a jeho guvernantka. Do pěti let nosil dívčí šatečky, nejen proto, že jeho matka si přála dceru, ale také proto, že ve viktoriánské Anglii to nebylo nijak neobvyklé. Zvláštním se proto dnes jeví, že u té samé ženy za toto mnohem později sklízel posměch. Poněkud pozapomněla na svojí část vinny. Jejich vzájemné soužití se ukázalo i časem jako značně komplikované a moc matky nad synem, Lawforda poznamenala na podstatnou část života.

Jeho herecká kariéra započala ve velmi mladém věku. Rodina se po šesti letech vrátila do Anglie kde matka začala koketovat s politickou kariérou. V roce 1930 využil Peter matčiných známostí a dostal se navzdory přání otce pokračovat v jeho vojenské kariéře, k filmu. Některé jeho role z tohoto období se setkaly i s pozitivním ohlasem kritiky. To nakonec obměkčilo i otce, který herectví syna dlouho nedokázal překousnout. V roce 1932 se rodina opět vydala na cesty. Po dobu dalších pěti let nesetrvali nikde déle než devět měsíců. Peter, na to později rád vzpomínal. Seznam by jistě vydal mnohá místa na zemi.

Jako čtrnáctiletý si Peter velmi vážně poranil ruku když se podle vlastních slov "pokusil otevřít dveře přes skleněnou výplň." Lawfordova paže byla těžce zraněna a málem o ruku přišel. Proležel šest neděl a ruka jíž nikdy neměla být v pořádku. Ohebnost utrpěla, což ho již obtěžovalo po celý život. Bylo to ale vlastně štěstí v neštěstí. Jak se později ukázalo umožnilo mu to rozjet hereckou kariéru v době, kdy jiní museli narukovat do války. On zproštěn tohoto, mohl tak hrát role, které by jinak možná jeho nikdy nebyly. Nicméně po čase se stav poranění zlepšil. Zprvu i proto, že na doporučení lékařů vydat se za teplem, zvolila matka jako místo k tomu vhodné Los Angeles, což je jen malý krůček do Hollywoodu.

Matka obstarala lačnému chlapci nezbytnou agentku - svou známou z Anglie a jeho první film v USA byl LORD JEFT z roku 1938 v režii Sama Wooda. V hlavní roli zářila sedmnáctiletá hvězda studia MGM Mickey Rooney. Peterovo jméno se objevilo i v titulcích, ale poněkud vzadu. Kritiky na vedlejší role, tedy i přímo na Petera byly příznivé, leč bezprostřední nabídka na další film nepřišla.

Jelikož se blížilo vypuknutí války, anglické banky omezily vývoz domácí měny a tím zhoršily již tak značně skomírající finanční situaci Lawfordových, vyčerpanou špatnými investicemi Lawforda seniora. Junior byl proto nucen pracovat, mimo jiné i jako obsluha benzínové pumpy. To paradoxně vedlo i k jeho postupnému osamostatňování a zbavení se závislosti na matce. Záhy si našel i lukrativnější výdělek. Parkoval auta boháčům u luxusního nákupního střediska, kde se setkal i s Joem Kenenedym - patriarchou mocného klanu. Klanu s nímž se Peter Lawford, budoucí filmová hvězda, v životě ještě hodně zaplete.

7.prosince 1941, tři měsíce po Peterových osmnáctinách, válka vypukla a každý bojeschopný muž od osmnácti do pětatřiceti musel narukovat. To byla již výše zmiňovaná příležitost pro Lawforda. Hollywoodu se nedostávalo hvězd a byl rozhodnut toho využít. Vše nešlo ale tak hladce a tak musel přijmout jinou práci „u filmu“ .Uvaděče v kině. Jednou mu jeho agentka zavolala a on se zúčastnil konkurzu do později velmi ceněného filmu roku 1942, MRS. MINIVER v režii Williama Wylera. Ten si ho vybral a roli, ve které si ho málokdo všimne, odehrál okamžitě na místě. Pak jen plný dojmů spěchal do práce v kině. Tam se však již příliš dlouho neudržel. Byl brzo vyhozen. Snažil se totiž své kamarády dostat tajně dovnitř. Nevadilo mu to. Agentka se záhy ozvala a jeho kariéra se započala pozvolna rozjíždět. Brzy je tu jedna z hlavních rolí pro MGM ve filmu A YANK AT ETON (1942) a jeho výkon byl velice chválen.

7.června 1943 se Lawford stal majetkem studia MGM. Podepsal na nováčka velmi zajímavou smlouvu která byla po roce prodloužena. Byl v sedmém nebi.A pak už jen šel z role do role. Během doby Lawford začal získávat větší hvězdnou pozici, a když byla hlavní hvězda MGM Clark Gable povolán do války převzal na čas jeho postavení na výsluní. Mimo jiné, to byla role v GOOD NEWS (1947), kde hrál s June Allyson.

V soukromí se zmítal mezi matkou a životem velké hvězdy. Hollywoodský život ho poznamenal. Střídal partnerky zvučných jmen jako Lana Turner, Judy Garland, ale jeho telefoní číslo patřilo i do deníčku luxusních call-girls. Doprovázela ho i pověst člověka s homosexuálními sklony, což bohužel naznačila později i jeho, poněkud ve vztahu k němu samému, komplikovaná matka. Tato pomluva nepramenila se žádného skandálu, stalo se to součástí povědomí o něm. Naopak záliba v SM praktikách byla později potvrzena.

Hodně kontroverzní se stal i Lawfordův vztah s afro-americkou herečkou Dorothy Dandridge. Povídalo se, že oba Lawford a Dandridge se stýkali velmi vážně, ale značně komplikované rasové předsudky tehdejší Ameriky mohly ohrozit jejich kariéru. Nelze opomenout ani jeho velmi důvěrný vztah s Marilyn Monroe. Podle Petera však asexuální. To potvrdila později i Marilyn. Dokonce se později hodně spekulovalo o jeho zapojení do ututlání údajné vraždy populární herečky. Lawford byl tou dobou již součástí klanu Kenedyových. Za manželku si totiž 24.05.1954 vzal sestru J.F .Kenedyho Patricii a s tou měl dvě děti. Rozvedli se v létě 1966. Vedle své úspěšné kariéry se tak stal i členem prominentní společnosti. Není tajemstvím, že Marilyn Monroe udržovala poměr s oběma bratry Kenedyovými. Byl to právě Peter kdo ji seznámil v létě 1954 s Jackem Kennedym.

Lawford byl také součástí tzv Rat Pack, s herci jako Dean Martin, Frank Sinatra, Joey Bishop a Sammy Davis Jr.. I tato jeho část života by vydala na samotnou knihu. Peter Lawrford byl Hollywoodskou veličinou se vším co k tomu patřilo. Žil svůj život naplno, dalo by se kulantně napsat. Pravdou však je ,že ke sklonku svého života častokrát nekontrolovaně. I on, jako mnoho jiných hvězd před ním, ale i po něm, hledal útěchu v drogách a alkoholu. Podstoupil i odvykací kůru společně s E.Taylorovou a zpěvákem J.Cashem. Neměl peníze na drogy, které si byl schopen opatřit vždy a za každých podmínek a jim vše podřídil a prodal bulváru i informaci že Taylorová se tohoto léčení účastní, ač to právě byla ona, kdo se mu snažila podat pomocnou ruku i tím, že ho uprosila ať se léčí rovněž a vlastně mu ji i pravděpodobně uhradila. Taylorová se mu vždy snažila být oporou. A to i později, kdy mu zařídila malou roli ve svém tv filmu MALICE IN WONDERLAND (1985). V titulcích tohoto filmu se však již neobjeví. Nezvládl odříkávat svou repliku. Scéna byla přerušena a on odešel rovnou domů. Produkce která mu chtěla oznámit odstoupení od smlouvy ho však již na telefonu nezastihla. Tou dobou již ležel v nemocnici v kritickém stavu.

Játra i ledviny vypověděly službu. Rodina a přátelé byli informováni o blížícím se konci. Děti s nimiž měl v této době již komplikovaný vztah se zastavily cestou na Jamajku. E.Taylorová u něj strávila dvě hodiny, během nichž ho držela mlčky za ruku. Přišli i někteří další přátelé, ale většina si čas neudělala. Jeho tehdejší žena Patty se ubytovala na pokoji vedle něj a snažila se ho udržet při vědomí. 19.12.1984 však upadl Peter Lawford do kómatu, aby se 24.12.1984 ráno probral. Celý se vzepjal a rozklepal. Z uší, nosu a úst mu vytryskla krev. Napětí povolilo a bezvládné tělo pak kleslo na podušku. Peter vydechl naposled. Byl mrtev.

Jak napsal později bulvární plátek Herald Examiner v oznámení: Ve věku 61 roků zesnul Peter Lawfor, pod titulkem: Kennedyho švagr byl posledním člověkem, jenž hovořil s Marilyn Monroeovou. Tělo bylo zpopelněno ještě na Štědrý den a později uloženo při skromném obřadu do hrobky na hřbitově ve Weswoodu. Jen 50 metrů od hrobu zmiňované Marilyn Monroe. Později byl popel Petera Lawforda rozptýlen do vod Tichého oceánu.

Lubor "KIT.HL" Horák

Herecká filmografie

Filmy

1984 Where Is Parsifal?
1981 Body and Soul
1980 Gypsy Angels
1979 Angels' Brigade
Mysterious Island of Beautiful Women (TV film)
1977 Fantasy Island (TV film)
1976 Won Ton Ton, the Dog Who Saved Hollywood
1975 Růžové poupě
1974 The Phantom of Hollywood (TV film)
1972 They Only Kill Their Masters
1971 Deadly Hunt, The (TV film)
Ellery Queen: Don't Look Behind You (TV film)
Step Out of Line, A (TV film)
1970 Ještě jednou
Togetherness
1969 Den zamilovaných bláznů
Hook, Line & Sinker
Quarta parete
1968 Dobrý den, paní Campbellová!
Salt a Pepper
Skidoo
1967 Geheimnisse in goldenen Nylons
How I Spent My Summer Vacation (TV film)
1966 A Man Called Adam
The Oscar
1965 Harlow
Sylvia
1964 Dead Ringer
1962 Nejdelší den
Rada a souhlas
Sergeants 3
The Farmer's Daughter (TV film)
1960 Dannyho jedenáctka
Exodus
Pepe
1959 Hrstka statečných
1954 To by se mělo stát vám
1953 Rogue's March
1952 Just This Once
Kangaroo
The Hour of 13
You for Me
1951 Královská svatba
1950 Please Believe Me
1949 Little Women
The Red Danube
1948 Julia Misbehaves
On an Island with You
Velikonoční přehlídka
1947 Good News
It Happened in Brooklyn
My Brother Talks to Horses
1946 Cluny Brownová
Two Sisters from Boston
1945 Son of Lassie
The Picture of Dorian Gray
1944 Bílé útesy doverské
Dobrodružství Marka Twaina
Mrs. Parkington
The Canterville Ghost
1943 Above Suspicion
Assignment in Brittany
Corvette K-225
Flesh and Fantasy
Girl Crazy
Immortal Sergeant
London Blackout Murders
Paris After Dark
Pilot #5
Sahara
Sherlock Holmes Faces Death
Someone to Remember
The Man from Down Under
The Purple V
The Sky's the Limit
West Side Kid
1942 A Yank at Eton
Eagle Squadron
Junior Army
Paní Miniverová
Thunder Birds: Soldiers of the Air
V zajetí minulosti
1938 Falešný lord
1931 Gentleman of Paris, A
Poor Old Bill

TV seriály

1979 Highcliffe Manor (TV seriál)
1977 Fantasy Island (TV seriál)
1961 Theatre '62 (TV seriál)
1957 The Thin Man (TV seriál)
1954 Dear Phoebe (TV seriál)
1948 The Ford Theatre Hour (TV seriál)

Dokumentární

1992 The JFK Assassination: The Jim Garrison Tapes - a.z.
1975 Gable: The King Remembered (TV film)
1974 Just One More Time
To je ale zábava!
1969 I Due Kennedy
1956 Screen Snapshots 8859: Mr. Rhythm's Holiday

TV pořady

1973 The $10,000 Pyramid (TV pořad)
1970 Real Tom Kennedy Show, The (TV pořad)
The Virginia Graham Show (TV pořad)
1969 It's Your Bet (TV pořad)
1968 It Takes Two (TV pořad)
1961 Password (TV pořad)
1960 Special Gala to Support Kennedy Campaign (TV pořad)
1957 The Frank Sinatra Show (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Režijní filmografie

TV seriály

1968 The Doris Day Show (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace