foto

Petr Motloch

  • nar. 29.8.1964 (54 let)
    Ostrava, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Pochází z Ostravy (otec pianista, matka zdravotní sestra). Po gymnáziu a dvouleté vojenské službě byl zaměstnán u geologických vrtů, živil se též jako kulisák. Po absolvování hereckých studií na JAMU (1988-1992) byl dvě sezony členem Národního divadla v Brně (Pán Kundera - Jakub a jeho pán), (Pantalone Goldoni - Sluha dvou pánů), další dva roky strávil v Městském divadle ve Zlíně (Tyrone ml. O´Neill - Dlouhá denní cesta do noci, Števa Preissová - Její pastorkyňa). Od té doby se datuje jeho častá divadelní spolupráce s režisérem J.A. Pitínským.

Bez stálého angažmá pak hostoval např. v Klicperově divadle v Hradci Králové (Shakespeare, Vlad. Morávek - Julie a Romeo a Julie), v Divadle Ungelt (Uhry - Řidič paní Daisy) a v Činoherním klubu (Fosse - Jméno. Noc zpívá svou píseň). V roce 1998 se stal členem činohry Národního divadla. Hlavně v prvních letech tohoto angažmá mu byly svěřovány dramatické postavy velkého ražení (Mortimer Schiller - Marie Stuartovna. Mlynář Jirásek - Lucerna. Rogožin Dostojevskij - Idiot. Mikoláš Vančura - Marketa Lazarová). S příchodem nového vedení mu v roce 2015 angažmá skončilo. Poslední představení v ND (Strakonický dudák) odehrál v únoru 2018. Rokem 2015 se Motlochovy divadelní aktivity přesunuly na menší jeviště. V divadle Palace hraje Dr. Bonneyho ve hře Raye Cooneyho Rodina je základ státu. V Divadle v Rytířské účinkuje ve francouzských veselohrách KoNDOmedie alias S barvou ven (scénář podle filmu Francise Vebera) a Můj nejlepší kamarád, kterou napsal Eric Assous.

První a zatím největší příležitost před kamerou dostal v ponurém nizozemském snímku Zima '89 (1998), kde ztělesnil pracovníka tajné komunistické policie Karla, jemuž emigruje manželka (M. Hrubešová) do Holandska. Natáčení probíhalo v Praze a v Rotterdamu pod vedením režiséra Danniela Danniela. Vynikající příležitost mu dal režisér Jiří Svoboda v televizním snímku Udělení milosti se zamítá, kde Motloch ztělesnil urputného esenbáka Charváta. Film charakterizuje účast několika herců (M. Hádek, I. Bareš, J. Dolanský aj.), na které v době vzniku filmu teprve čekala jejich proslulost. S režisérem Svobodou se dále setkal při natáčení Sametových vrahů a televizních snímků Jasnovidec, Kráska a netvor 1950, Jan Hus a Zádušní oběť. Zcela odlišný charakter měl možnost ztvárnit v Lutherově výpravném Útěku do Budína v postavě pragmatického podnikatele Brehma. Za zmínku stojí též jeho účast v často reprízované hořké komedii z roku ´68 Zemský ráj to napohled a  v pohádce Tajemství Lesní země.

Diváci nekonečných seriálů jej mohli sledovat jako žárlivého lékaře Evžena Hartla ve Velmi křehkých vztazích (2007) a v první řadě Ohnivého kuřete jako mafiána Toma. Roku 2015 mu režisér Vladimír Michálek svěřil roli kontroverzního podnikatele Šrámka v šestidílném thrilleru Mamon, natočeném pro HBO. Do jeho hereckého rejstříku pak přibyly postavy zkroušených mužů, trpících ztrátou manželky v seriálech V.I.P. vraždy a Případy 1.oddělení. Hrál veterináře v seriálech Kapitán Exner a Vzteklina, lékaře (Polda. Specialisté), vychovatele (Mordparta) a vyšetřovatele (Život a doba soudce A.K.2). Zkorumpovaného policistu Šmídmajera ztělesnil v třídílném seriálu J. Hřebejka Pět mrtvých psů.

Má čtyři bratry a je rozvedený. Ze dvou vztahů má dvě dcery. Oblíbil si turistiku a téměř každodenní svižnou aktivní chůzi. Cítí se příjemně v prostředí dobré literatury a hudby a filmu. V televizi jej zajímá zpravodajství, trocha sportu a občas dokument o významných osobnostech.

Petr "PietroAret" Motloch

Herecká filmografie

Filmy

2017 Die Puppenspieler - Aus dem Feuer (TV film)
Zádušní oběť (TV film)
2016 Vězení (studentský film)
2015 Jan Hus (TV film)
2010 Bludičky (TV film)
Kráska a netvor 1950 (TV film)
2009 Zemský ráj to napohled
2008 Na vlky železa (TV film)
2006 Naši furianti (divadelní záznam)
Tajemství Lesní země (TV film)
2005 Jasnovidec (TV film)
Sametoví vrazi
2003 Cesta byla suchá, místy mokrá (TV film)
2002 Udělení milosti se zamítá (TV film)
Útěk do Budína
2000 Začátek světa
1998 Zima 1989

TV seriály

2018 Vzteklina (TV seriál)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 3 (E03)
2017 Kapitán Exner (TV seriál)
Osamělý mrtvý muž – 2. část (E02)
Osamělý mrtvý muž – 1. část (E01)
Specialisté (TV seriál)
Desetiboj (S02E08)
Ohnivý kuře (TV seriál)
Dramatické okolnosti (S03E11)
Život a doba soudce A. K. (TV seriál)
Konec hry (S02E13)
Pirát (S02E12)
2016 Mordparta (TV seriál)
Převýchova (S01E03)
Ohnivý kuře (TV seriál)
Mike v ohrožení (S02E28)
Malá vítězství (S02E26)
Rozchod (S02E25)
další epizody (13)
Polda (TV seriál)
Noční služba (S01E03)
Pět mrtvých psů (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
V.I.P. vraždy (TV seriál)
Muž, který se vypařil (S01E03)
Případy 1. oddělení (TV seriál)
Olizovač (S02E06)
Tělo (S02E05)
2015 Mamon (TV seriál)
Kapitola 6: Pakt (E06)
Kapitola 5: Kořeny (E05)
Kapitola 4: Děti (E04)
další epizody (5)
2009 Proč bychom se netopili (TV seriál)
Anděl na vodě (E04)
2007 Velmi křehké vztahy (TV seriál)
2005 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
Hajzlík (S02E04)
2003 Útěk do Budína (TV seriál)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
další epizody (5)

Dokumentární

2017 Dobru, pravdě, kráse (TV seriál)
Na rozkaz pražského primátora (1920–1942) (E02)
2013 Radokova Trojská válka (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace