Reklama

Reklama

Jožka Görlich

Jožka Görlich

nar. 07.10.1881
Praha, Rakousko-Uhersko

zem. neznámo kde a kdy

Biografie

Dnes neznámý Jožka Görlich býval v prvních dvou desetiletí 20. století poměrně známou osobností pražského Smíchova. Jožka (Josef) Görlich se narodil v Praze v Josefově. Jeho otec Václav Görlich byl strojírenský dělník, maminka se jmenovala Marie roz. Bonková.

Jožka Görlich byl civilním povoláním železničář, ale od roku 1898, jako 17letý, začal vystupovat v Praze na Smíchově jako salonní komik. Působil v hostinci U Běloušků, U bílé labutě, U Rozvařilů, U zlatého bažanta, U Karabinských, U čísla 1. Byl krátkou dobu společně s Jožkou Novákem ředitelem kabaretu Dales. Byl také členem Modré trojky. Počátkem 30. let vystupoval pak již jen na různých zábavách. Od roku 1925 zpíval nejčastěji s Gušou Jarmilskou (vl. jm. Augustýna Kaplánková).

Náš film však nedokázal využít jeho popularity a nabídl mu pouze 5 nedůstojných epizodek v rozmezí let 1931 až 1936. Prvně zavítal do filmových ateliérů v roce 1931, kdy si zahrál ve dvou filmech. Ve filmu Kariéra Pavla Čamrdy to byla role krejčího a ve válečném filmu Třetí rota to byla role legionáře.

V následujícím roce 1932 si ve filmu Zlaté ptáče zahrál epizodku dělníka. Ani rok 1933 nebyl o nic  štědřejší. Ve filmu Jindra, hraběnka Ostrovínova, sehrál epizodku trubače na honu. Posledním filmem byl o tři roky později Páter Vojtěch režiséra Martina Friče, kde si zahrál kněze.

Z osobního života je známo, že byl od roku 1908 ženat s Josefou Maškovou (nar. 1885), se kterou měl tři děti: Marii, která záhy po narození zemřela, Antonína (nar. 1912), a Emila (nar. 1914). Informace o jeho dalším osudu, po roce 1936, nejsou známy, neznámé tak zatím zůstává i místo a datum úmrtí.

JA.RO.KO.

Herec

Reklama

Reklama