Reklama

Reklama

Alfred Rittig

Alfred Rittig

nar. 05.03.1875
Vídeň, Rakousko-Uhersko

zem. neznámo kde a kdy

Biografie

I přesto, že herec Alfred Rittig, zanechal v českém filmu jen malou stopu v podání dvou rolí, pro velmi bohatou divadelní dráhu stojí za to si tohoto herce občas připomenout.

Narodil se 5. března 1875 ve Vídni rakouským rodičům a většinu svého života strávil na německých scénách nebo v německy mluvících scénách v Československu. Kariéru odstartoval ve Vídni, kde hrával milovníky.  Pak pokračoval v dalších městech, městské divadlo Barmen, vévodské divadlo v Altenburgu, velkovévodské divadlo v Mannheimu, divadlo v Mainzu. Od roku 1902, se na dlouho usadil v Česku, kde působil na různých německy mluvících scénách. V Brně, v Praze, v Liberci, a též hostoval v různých divadlech.

Jak již bylo řečeno, hrál jen ve dvou filmech, ale vždy se jednalo o důležitou postavu celého filmu, i když rozsahem nijak velkou. Prvně si zahrál v roce 1931 ministra Bacha ve filmu Karel Havlíček Borovský, v následujícím roce ho obsadil opět stejný režisér Innemann do role rakouského generála ve filmu Písničkář. V těchto dvou filmech mluvil pouze německy. Spousta dostupných kritik, které se dochovaly do dnešních dnů, ho zmiňují jako výborného přednašeče.

Alfred Rittig byl ženat, jeho žena se jmenovala Martha. Měli spolu dvě děti, Markétu nar. 1895, a Alfréda nar. 1905. V Praze, zůstal přes 30 let, až do roku 1939, další jeho osudy po tomto datu nejsou známy, jednalo se totiž o německého herce, který češtinu moc neovládal, a zřejmě se před blížícím se nebezpečím odstěhoval neznámo kam.

JA.RO.KO.

Herec

Reklama

Reklama