foto

Václav Kašlík

  • nar. 28.9.1917
    Poličná, Rakousko-Uhersko
  • zem. 4.6.1989 (71 let)
    Praha, Československo

Biografie

Václav Kašlík byl český dirigent, hudební a operní skladatel a režisér opery. Narodil se v roce 1917 v Poličné u Valašského Meziříčí. Vystudoval skladbu a dirigování na pražské Konzervatoři a současně studoval hudební vědu a estetiku na Karlově univerzitě. Po ukončení studia se dále vzdělával v operní režii u režiséra Ferdinanda Pujmana a v dirigování u Václava Talicha. Divadelní kariéru zahájil Václav Kašlík v pražském Divadla E. F. Buriana, kde působil jako dirigent (1940-41), a uskutečnil zde také svůj divadelní kompoziční debut, kterým byl balet Juan. 

V Praze se v roce 1945 stal jedním ze spoluzakladatelů Divadla 5. května – v budově bývalého Nového německého divadla – a vedl zde soubor opery jako šéf, režisér i dirigent až do jeho spojení s Národním divadlem v roce 1948.V letech 1948-89 působil Václav Kašlík coby jedem z hlavních režisérů Národního divadla. Režijně se snažil, aby jeho operní inscenace byly divadelně dynamické, živé, vizuálně poutavé a originální.Ve svých inscenacích používal filmové prostředky a projekce, například v mimořádně úspěšné Dvořákově Rusalce (1960) nebo v Daliborovi (1961).

Kromě několika baletů a instrumentálních skladeb je Václav Kašlík autorem dvou oper a dvou zpěvoher. Především je třeba vyzdvihnout  operu Krakatit (1960-61) na námět románu Karla Čapka uvedenou v Národním divadle v roce 1966 a zároveň zrealizovanou i jako televizní inscenace.

Vlastní kapitolou je Kašlíkova operní televizní a filmová režie. Je autorem několika desítek inscenovaných oper a baletů pro Československou televizi a německou televizi ZDF. K těm nejznámějším patří filmová zpracování oper Prodaná nevěsta a Rusalka.

Václav Kašlík je také autorem knihy vzpomínek s charakteristickým názvem Jak jsem dělal operu (Panton, Praha 1987).
Za svůj umělecký přínos získal Václav Kašlík v roce 1956 Státní cenu, v roce 1958 titul zasloužilý umělec a v roce 1988 titul národní umělec. Zemřel 4. června 1989 v Praze. Je pohřben v Příbrami na Městském hřbitově "na Panské louce".

Honza "HonzaBez" Bezděkovský

Režijní filmografie

Filmy

1985 B. Smetana: Dalibor (divadelní záznam)
1978 Tosca
1975 Prodaná nevěsta
Prodaná nevěsta (německá verze)
1972 Eugen Onegin (TV film)
1970 Così fan tutte (TV film)
1969 Juliette (TV film)
Zápisník zmizelého (TV film)
1968 Rekviem za kouzelnou flétnu (TV film)
1966 Die verkaufte Braut (TV film)
Věc Makropulos (TV film)
1962 Hoffmannovy povídky (TV film)
Prodaná nevěsta (TV film)
Rusalka
1961 Krakatit (TV film)
1959 Bohéma (TV film)

Dokumentární

1949 Fašanek
Valašské tance
1948 Sarabanda

Scenáristická filmografie

Filmy

1975 Prodaná nevěsta
1970 Così fan tutte (TV film)
1969 Juliette (TV film)
Zápisník zmizelého (TV film)
1962 Rusalka

Skladatelská filmografie

Dokumentární

1952 Julius Fučík

Herecká filmografie

Dokumentární

1997 Operní Mág Václav Kašlík (TV film) - a.z.

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky