foto

Jacek Blawut

  • nar. 3.11.1950 (67 let)
    Zagórze Slaskie, Polsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jacek Bławut (nar. 3. novembra 1950, Zagórze Śląskie, Poľsko) je poľský herec, kameraman, filmový režisér a prednášateľ na filmových školách. Roku 1982 ukončil štúdiá na Fakulte filmovej kamery Vysokej školy filmu, televízie a divadla v Lodži. V rokoch 1992 – 1994 bol spoluvydavateľom poľského časopisu „Film vo svete“. Od roku 2003 je členom Európskej filmovej akadémie a od roku 2008 Rady Poľského inštitútu filmového umenia.

Prednášal na filmových vysokých školách v Berlíne, Hannoveri, Toruni i v Majstrovskej škole filmovej réžie Andrzeja Wajdu vo Varšave. Ako kameraman sa podieľal na filmoch Mareka Koterského a tiež na desiatej časti seriálu Dekalog Krzysztofa Kieślowského.

Ako režisér, kameraman a producent vytvoril množstvo dokumentárnych filmov, okrem iného Wojownik (2007) – príbeh kickboxera Marka Pietrowského, Szczur w koronie (2005) o smrteľne chorom alkoholikovi Michalovi, Born dead (2004) – príbeh väzňa-recidivistu, Rogate dusze (1995) o príslušníkoch francúzskej cudzineckej légie, Nienormalni (1990) o živote mentálne hendikepovaných mladých ľudí v kaštieli, Kostka cukru (1987) – neobvyklá reportáž z Veľkej pardubickej či dokumentárne série Kawaleria powietrzna (2000) a Ja, alkoholik (13 dielov, 2003 – 2004).

Získal množstvo ocenení na domácich i medzinárodných festivaloch dokumentárnych filmov. Oceňovaný je za hlboký, empatický prienik do zobrazovanej problematiky a vizuálnu krásu snímok.

Toktok "toktokmokmok" Mok

Kameramanská filmografie

Filmy

2002 Den cvoka
1997 Łóżko Wierszynina

Dokumentární

2012 Virtuální válka
2002 Kraj urodzenia

Režijní filmografie

Filmy

2008 Jeszcze nie wieczór

Dokumentární

2012 Virtuální válka
2007 Bojovník
2004 Born Dead
2002 Kraj urodzenia
1990 Nenormální

Scenáristická filmografie

Filmy

2008 Jeszcze nie wieczór

Dokumentární

2012 Virtuální válka
2002 Kraj urodzenia

Střihačská filmografie

Filmy

2008 Jeszcze nie wieczór

Dokumentární

2012 Virtuální válka
2002 Kraj urodzenia

Producentská filmografie

Dokumentární

2012 Virtuální válka

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace