foto

Sven Nykvist

  • nar. 3.12.1922
    Moheda, Kronobergs län, Švédsko
  • zem. 20.9.2006 (83 let)
    Stockholm, Stockholms län, Švédsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Sven Vilhelm Nykvist se narodil 3. prosince 1922 v malém jihošvédském městě Moheda do rodiny křesťanských misionářů. Nykvist neprožíval příliš harmonické dětství, rodiče trávili řadu let na misiích v Africe. Oporou mu v té době byli zejména prarodiče. Po trvalém návratu rodičů zpět do vlasti se rodina přestěhovala do malé vesničky Rönninge nedaleko Stockholmu. I přes zdánlivé odcizení otec dokázal ve Svenovi vzbudit zájem o fotografování, stejně jako o kameramanství. Svou první 8 mm kameru dostal jako dárek od bratranců. Drobné dětské radosti vyústily až ke studiu na fotografické škole a následně na přírodovědné sekci gymnázia. K úspěšné maturitě však nikdy nedošlo, Sven si hledal obživu jinde.

Do světa filmu vstoupil jako dvacetiletý mládenec, když jej jako druhého kameramana k filmu EN FATTIG MILJIONÄR najal režisér Sigurd Wallén. V následujících letech přišel do kontaktu s řadou zvučných jmen švédské kinematografie, ať již s Hasse Ekmanem, Juliem Jaenzonem nebo s Vivecou Lindforsovou a Harry Hassem, kteří ho přizvali k natáčení v Itálii. Jako hlavní kameraman Nykvist debutoval snímkem BARNEN FRÅN FROSTMOFJÄLLET (režie Rolf Husberg), který se stal velmi populárním. Sám Nykvist tvrdil, že o filmech, které jako hlavní kameraman natočil v prvních deseti letech kariéry, toho po umělecké stránce nemá co říct. Režisér po něm obvykle chtěl, aby záběry měly dobrou expozici.

K cestování a objevování měl Nykvist rodinné predispozice. Ke konci 40. let se poprvé vydal do afrického Konga, nejenom z potřeby ukojit své dětské sny, ale též pochopit, jaká byla misijní činnost jeho rodičů. Celkem podnikl tři výpravy, ze kterých vzniklo několik krátkometrážních snímků. Tím nejvýznamnějším byl snímek VÖRDNAD FÖR LIVET natočený na 35 mm formát o životě a působení Alberta Schweitzera v konžském Lambarene.

Velkým zlomem se v Nykvistově kameramanské kariéře stal rok až 1952, kdy se jako záskok dostal k práci na snímku BARABBAS (režie Alf Sjöberg). Se Sjöbergem si padli do noty, Nykvist byl uchvácen, jak Sjöberg přemýšlel o filmovém obraze, jeho kompozici a svícení. Později mu režisér nabídl spolupráci na dalším snímku KARIN MÅNSDOTTER. Hned v následujícím roce 1953 se Nykvist dostal k natáčení interiérových scén Bergmannova snímku GYCKLARNAS AFTON. Jejich společná práce pokračovala až v roce 1960, kdy jej Bergmann přizval ke snímku JUNGFRUKÄLLAN a v následujícím roce k SÅSOM I EN SPEGEL, který definitivně stvrdil Nykvistovu pozici dvorního kameramana Ingmara Bergmanna. Jejich průkopnická práce se soustředila na emocionální dopad světelných a barevných rovin a vyvrcholila mistrovskými snímky jako NATTVARDSGÄSTERNA (1961) a VISKNINGAR OCH ROP (1972). Za druhý jmenovaný snímek si Nykvist vysloužil prvního Oscara za kameru. Spolupráce s Bergmannem zahrnovala více než dvacet snímků a skončila po více než dvaceti letech snímkem FANNY OCH ALEXANDER (1982), za nějž si kameraman vysloužil svou druhou oscarovou sošku.

Díky ohlasu, který Bergmannovy snímky ve Spojených státech vyvolaly, byla pro Nykvista cesta do Hollywoodu otevřená. Jako první Evropan byl přijat do ASC (American Society of Cinematographers) a způsobil mimo jiné i revoluci v odborech, když si vymínil, že za kamerou bude sedět on sám, nikoli nadbyteční pomocníci; věc v té době nevídaná. Paralelně pracoval jak na snímcích v evropské produkci, tak na produkci hollywoodské, a díky jeho talentu pro práci s přirozeným světlem, pro jeho intenzivně expresivní obrazotvornost i pro pokornou osobnost se stal jedním z nejvyhledávanějších kameramanů na světě. Pracoval na snímcích Volkera Schöndorffa (např. STROHFEUER, 1972), Romana Polanského (LE LOCATAIRE, 1976), Normana Jewisona (AGNES OF GOD, 1985), Andreje Tarkovského (OFFRET, 1986), Philipa Kaufmana (THE UNBEARABLE LIGHTNESS OF BEING, 1988, nominace na Oscara), Woodyho Allena (ANOTHER WOMAN, 1988; CRIMES AND MISDEMEANORS, 1989), Lasse Hallströma (WHAT'S EATING GILBERT GRAPE, 1993) a s mnoha dalšími velikány světové kinematografie. Svou poslední nominaci na Oscara za cizojazyčný film si paradoxně vysloužil v roli režiséra snímku OXEN (1991) se Stellanem Skarsgårdem, Maxem von Sydow a Liv Ullmannovou v hlavních rolích.

V roce 1998 byla Nykvistovi diagnostikována afázie, a tak pomalu opouštěl svět filmu. Jen rok předtím dokončil kameramanskou práci na svém sto dvacátém třetím a zároveň posledním snímku CELEBRITY, v režii Woodyho Allena.

Sven Nykvist zemřel 20. září 2006 ve Stockholmu. Woody Allen jeho úmrtí komentoval slovy: „Byl jsem velmi zarmoucen, když jsem se dozvěděl, že Sven Nykvist zemřel. Byl to skvělý kameraman a člověk. Celé mé dospívání bylo plné oslňujících filmových obrazů, které měl na svědomí Sven. Byla to čest, pracovat s ním a trávit s ním čas."

Vencisak

Kameramanská filmografie

Filmy

1998 Celebrity
Láska až za hrob
1996 Enskilda samtal (TV film)
1995 Kristina Vavřincova
Síla lásky
1994 Blázni a poloblázni
Italské námluvy
S vyznamenáním
1993 Co žere Gilberta Grapea
Samotář v Seattlu
1992 Chaplin
1991 Buster's Bedroom
Býk
1989 Povídky z New Yorku
Zločiny a poklesky
1988 Jiná žena
Nesnesitelná lehkost bytí
Ved vejen
1986 Dream Lover
Nobody's Child (TV film)
Oběť
1985 Anežka boží
1984 Po zkoušce (TV film)
Swannova láska
1983 Star 80
Tragédie de Carmen, La
1982 Fanny a Alexandr
Na plechárně
1981 Pošťák vždy zvoní dvakrát
1980 Marmeladupproret
Willie and Phil
Ze života loutek (TV film)
1979 Hurikán
Začít znovu
1978 Děvčátko
En och en
Král cikánů
Podzimní sonáta
1977 Hadí vejce
1976 De fördömda kvinnornas dans
Nájemník
Tváří v tvář
1975 Black Moon
Kouzelná flétna (TV film)
Monismanien 1995
Výkupné
1974 Holubice
1973 Der Blaue Hotel (TV film)
Scény z manželského života
1972 Náhlé vzplanutí
Siddhartha
Šepoty a výkřiky
1971 Dotek
Karpfs Karriere (TV film)
Last Run, The
Lockfågeln
1970 Jeden den Ivana Děnisoviče
Okouzlení
1969 An-Magritt
Náruživost
Obřad (TV film)
1968 Hanba
Hodina vlků
1967 Bränt barn
Roseanna
1966 Persona
1965 Lianbron
1964 A co všechny ty ženy
Klänningen
Milovat
Älskande par
1963 Hosté večeře Páně
Lásce se musíte učit
Mlčení
Prins hatt under jorden
1962 Schneewittchen und die sieben Gaukler
1961 A Matter of Morals
Die Ehe des Herrn Mississippi
Jako v zrcadle
Lita på mej, älskling!
Mörderspiel
1960 Pramen panny
Soudce
Tréma
1959 Engel, der seine Harfe versetzte, Der
Får jag låna din fru?
1958 Damen i svart
Laila
1957 Dcera ze Solbakkenu
En drömmares vandring
Gäst i eget hus
1956 Blånande hav
Den tappre soldaten Jönsson
Ett kungligt äventyr
Flickan i frack
Gorilla
Nattbarn
1955 Den underbara lögnen
Sista ringen
Älskling på vågen
1954 Karin Månsdotter
Salka Valka
Storm över Tjurö
1953 Barabbas
Večer kejklířů
Vägen till Klockrike
1952 När syrenerna blomma
Under södra korset
1950 Loffe blir polis
Rågens rike
1949 Bohus bataljon
Hin och smålänningen
Lång-Lasse i Delsbo
Sjösalavår
1947 Lata Lena och blåögda Per
Maj på Malö
1946 Saltstänk och krutgubbar
1945 13 stolar
Barnen från Frostmofjället
Flickorna i Småland
Gomorron Bill!
1943 I mörkaste Småland

TV seriály

1974 Nouvelles de Henry James (TV seriál)

Dokumentární

2000 Svět filmu: Ingmar Bergman
1974 Nova (TV seriál)
1970 Fårödokument 1969 (TV film)

Herecká filmografie

Režijní filmografie

Filmy

1991 Býk
1978 En och en
1965 Lianbron
1956 Gorilla
1952 Under södra korset

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(176)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace