foto

Jan Schánilec

  • nar. 22.10.1941
    České Budějovice, Protektorát Čechy a Morava
  • zem. 12.10.2014 (72 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jan Schánilec pochází z Českých Budějovic a vyrůstal v rodině profesora a sociální pracovnice. Po maturitě na jedenáctiletce se pokusil o přijímačky na DAMU, ale neuspěl a následně vystřídal několik dělnických profesí. Druhý pokus byl již úspěšný a nakonec na DAMU vystudoval herectví (1966). Hned po dokončení studií nastoupil do Divadla na Vinohradech, kde setrval čtvrstoletí (1966-1991). Jeho herectví vyniklo v představeních Brouk v hlavě, Nanebevzetí Sašky Krista, Jindřich IV. nebo Pygmalión.

Ještě jako student DAMU se Schánilec objevil v psychologickém dramatu FINSKÝ NŮŽ (1965), po nástupu do Vinohradského divadla dostal větší příležitost v komedii SVATBA JAKO ŘEMEN (1967), v témže roce pak hrál i v dramatech DITA SAXOVÁ (1967) a JÁ, SPRAVEDLNOST (1967). Ještě na přelomu 60. a 70. hrál vedlejší role v několika dalších kvalitních filmech různých žánrů (SLASTI OTCE VLASTI, 1969; PETROLEJOVÉ LAMPY, 1971), následující roky mu ale přinesly již jen významově zanedbatelné úlohy, navíc vesměs v zapomenutých titulech kriminálního žánru, jeho jméno se objevilo i v titulcích politicky angažovaných filmů. Výjimečně hrál také v komediích (PARTA HIC, 1976). Ještě méně pak točil v 80. letech, jeho zatím posledním filmem je kontroverzně přijatý titul ČARODĚJKA (1992).

Od počátku své herecké dráhy spolupracoval Schánilec také s televizí, mimo jiné v divadelních představeních zaznamenaných televizní kamerou (Jindřich IV., Brouk v hlavě), ve formátu televizních filmů zaujal především jako Jonathan Harker v klasickém horrorovém příběhu HRABĚ DRAKULA (1970). Počet televizních rolí Jana Schánilce se pohybuje někde kolem čísla 80, až do počátku 90. let hrál v řadě více či méně kvalitních isncenací (KLÍCKA, 1971; GENERÁL CHUDÝCH, 1974; CESTA ZA HVĚZDNÝM PRACHEM, 1986; HODINA OBRANY, 1991). Na televizní obrazovce se divákům připomněl naposledy v seriálu NÁHRDELNÍK (1992).

Když v roce 1991 opustil Schánilec stálé divadelní angažmá, jeho stěžejní pracovní činností se stal především dabing, počet jeho dabingových rolí jde do tisíců, častěji namlouval například Buda Spencera nebo Jacka Nicholsona, jeho hlas zazněl také z řady seriálů (například Dynastie). V polovině 90. let založil vlastní agenturu Verbum a v jejím rámci se pak věnoval dabingové režii a úpravám dialogů pro české verze převzatých filmů a seriálů.

Jan Schánilec je ženatý a má jednoho syna.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1992 Čarodějka
1991 Hodina obrany (TV film)
1990 Silnější než já
1988 Amores de Kafka, Los
1987 Narozeniny režiséra Z. K.
Přátelé Bermudského trojúhelníku
1985 Případ Jaruška (TV film)
Výjimečná situace
1984 Malý Démosthénes
Oldřich a Božena
Štěstí (TV film)
Žofka z Janovic (TV film)
1983 Oči pro pláč
Společnost s ručením omezeným (TV film)
1982 Vojáček a dračí princezna (TV film)
1981 Nohejbal (TV film)
1980 Hra o královnu
1979 Poprask na silnici E 4
1978 Pumpaři od Zlaté podkovy
Skandál v Gri - Gri baru
1977 Ozbrojen a velmi nebezpečný
Vítězný lid
1976 Bratránek z Batávie (TV film)
Parta hic
Případ mrtvých spolužáků
1975 Mlynářka z Granady (TV film)
Tam, kde hnízdí čápi
1974 Generál chudých (TV film)
Případ Adler (TV film)
Případ mrtvého muže
Za volantem nepřítel
1973 Dny zrady I.
Dny zrady II.
Počkám, až zabiješ
Tajemství zlatého Buddhy
1972 Elixíry ďábla
Silnice (TV film)
1971 Člověk není sám
Klícka (TV film)
Petrolejové lampy
1970 Ďábelské líbánky
Hrabě Drakula (TV film)
Jeden z nich je vrah
Svatby pana Voka
1969 Ach, ta vojna (TV film)
Brouk v hlavě (divadelní záznam)
Most u Remagenu
Slasti Otce vlasti
Šárka
1968 Jarní vody
Jindřich IV. (divadelní záznam)
1967 Dita Saxová
Já, spravedlnost
Malé letní blues
Rozmarýnkův zlatý klíček (TV film)
Svatba jako řemen
1965 Finský nůž

TV seriály

2008 Cyranův ostrov (TV seriál)
1992 Náhrdelník (TV seriál)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Případy podporučíka Haniky (TV seriál)
1988 Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
1985 Slavné historky zbojnické (TV seriál)
1982 Dynastie Nováků (TV seriál)
1975 Matka (TV seriál)
Matka naděje (E09)
1972 Duhový luk (TV seriál)
1971 Rozsudek (TV seriál)
1969 Dobrodružství šesti trampů (TV seriál)

TV pořady

1966 Bejvávalo (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace