Reklama

Reklama

Radek Krejčí

Radek Krejčí

nar. 14.06.1964 (59 let)
Praha, Československo

Biografie

Radek Krejčí je český operní pěvec a herec. K profesionálnímu zpěvu ho přivedla profesorka D. Součková, která mu pomohla s přípravou na pražskou Akademii múzických umění. AMU absolvoval ve třídě profesora Karla Bermana v roce 1988. Již během studia hostoval v příbramské činohře a debutoval na scéně ústeckého divadla rolí Colase v Mozartově opeře „Bastien a Bastienka“ (1986).

Po absolutoriu nastoupil jako sólista Jihočeského divadla v Českých Budějovicích (1989–1992), kde vytvořil několik pozoruhodných kreací, jako například Masetto v „Donu Giovannim“, kterým otevíral historickou budovu Jihočeského divadla. K dalším zajímavým rolím patřil Paolo Albiani ve Verdiho opeře „Simone Boccanegra“.

V letech 1993–1996 spolupracoval s Pražským komorním sborem na nejzávažnějších partech operní literatury pro festival G.Rossiniho v Pesaru („Maometto“, „Semiramide“, „Vilém Tell“), pro Grande Theatre de Geneve („Boris Godunov“, „Billy Budd“, „Lohengrin“) a Maggio Musicale Fiorentino („Čarostřelec“, „Fierrabras“). Při této práci se setkal s největšími velikány operního světa jako jsou S. Ozawa, W. Sawallisch, Ch. Thielemann, S. Bychkov, R. Norrington, G. Gelmetti, S. Ramey, M. Pertussi, G. Kunde a další.

Celou dekádu devadesátých let intenzivně spolupracoval s dirigentem Johannesem Wetzlerem (Landestheater Linz) na duchovním díle A. Brucknera a W. A. Mozarta, které s velkým úspěchem provedl jak v Linzi, tak bazilikách v St.Florianu, Lilienfeldu, Sonntagbergu, či Altmünsteru a Č.Budějovicích.

Roku 1998 se stává sólistou opery ústeckého divadla. Zde vytvořil, mimo mnoha jiných, role v operách W. A. Mozarta („Don Giovanni“, „Kouzelná flétna“, „Figarova svatba“), G. Pucciniho („Bohéma“, „Madama Butterfly“, „Tosca“), G. Verdiho („Otello“, „Traviata“, „Rigoletto“), v operetách F. Lehára („Veselá vdova“, „Země úsměvů“, „Giuditta“) a J. Strausse („Cikánský baron“, „Netopýr“, „Noc v Benátkách“) a muzikálech „My Fair Lady“, „Sugar“, „Funny Girl“, „Cikáni jdou do nebe“, nebo „Noc na Karlštejně“. Celkem má nastudováno přes 75 rolí.

Na svém kontě má více než 2000 vystoupení. V poslední době měl příležitost ztvárnit výrazné role na své domovské scéně (Purkrabí v „Noci na Karlštejně“, Eremit v „Čarostřelci“, Frank v „Netopýrovi“, nebo Kalchás v „Krásné Heleně“).

Mimo svou domovskou scénu je nutno uvést i hostování v roce 1994 v Komorní Opeře Praha v inscenaci C. Monteverdi – „Combatimento“ (role Tancreda) a „Ballo delle Ingrate“ (role Pluta) a hostování v Plzeňské opeře v sezóně 2002/2003 v inscenacích „Eugen Oněgin“ (role Zarjeckého) a „Prodané nevěstě“ (role Míchy). Neméně důležité je i jeho hostování na naší první scéně – Národního divadla Praha, kde v rámci festivalu Opera vystoupil v průběhu let: 2003 – „Eugen Oněgin“ (Zarjeckij), 2005 – „Gianni Schichi“ (Maestro Spineloccio), 2007 – „Rigoletto“ (Ceprano), 2011 – „Hoffmannovy povídky“ (Hermann), 2015 – „Tosca“ (Sciaronne).

Významná je rovněž jeho koncertní činnost. Zpíval v mnoha zemích (Německo, Francie, Španělsko, Severní Korea, Rakousko, Itálie, Švýcarsko, Finsko, Dánsko, Polsko, Slovensko, Chorvatsko, Belgie, Holandsko). Radek Krejčí vystupuje s komorními i symfonickými orchestry po celé republice. Spolupracoval například s Janáčkovou filharmonií Ostrava (A. Dvořák – „Stabat Mater“ - 2002), se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu (W. A. Mozart – „Korunovační mše“ – 2006), s Českým národním symfonickým orchestrem (J. S. Bach – „Vánoční oratorium“ – 2000), s Berliner Synfonie - Orchester (A. Dvořák – „Biblické písně“, J. S. Bach – „Kantáty“ – 1988 a 1990, F. Schubert – „mše Es-dur“ – 1990), či s Wiener Tonkünstler Orchester (F. Schubert – „mše Es-dur“ – 2001) a Filharmonií v Opole (W. A. Mozart – „Requiem“ – 1991).

Dále spolupracuje se Severočeskou Filharmonií Teplice (A. Dvořák – „Biblické písně“ a „Te Deum“ – 2001, J. Haydn – „Stvoření“ – 2007, J. J. Ryba – „Česká mše vánoční“ – 2007 až 2014), Moravskou Filharmonií Olomouc (A. Dvořák – „Te Deum“ – 2003), Filharmonií Hradec Králové (L. V. Beethoven – „Missa sollemnis opus 123“ – 2000, A. Dvořák – „Stabat Mater“ – 1997 a 2000, „Mše D dur“ – 1999), Karlovarským symfonickým orchestrem (J. S. Bach – Vánoční oratorium“ – 1996, J. Haydn – „Stvoření“ – 1999), nebo s Filharmonií B. Martinů ve Zlíně (A. Dvořák a A. Rejcha – „Te Deum“ – 1997, „Rybova mše vánoční“ – 2015).

Spolupracuje také s Jihočeskou komorní filharmonií Č. Budějovice (W. A. Mozart – „Missa Solemnis in C“, „Vespere de Domenica“ – 1991, A. Bruckner – „Messe f moll“ – 1997), Pardubickou komorní filharmonií (F. Schubert – „Mše Es dur“ – 1998, J. Haydn – „Theresienmesse“ – 2000). U dirigentského pultu stáli například O. Dohnányi, J. Wetzler, A. Remmereit, Ch. O. Munroe, L. Svárovský, V. Spurný, M. Němcová, R. Jindra, M. Ivanović, B. Liška, V. Nosek, N. Baxa, T. Brauner, R. Válek a další.

Je držitelem čestného uznání ceny Antonína Dvořáka. Vytvořil rozsáhlou fonotéku v Českém rozhlase 3 - Vltava (například kantáty J. S. Bacha, nebo vůbec první dochovaná J. Periho opera „Euridika“ – rozhlasový záznam z představení na Mezinárodním operním festivalu Smetanova Litomyšl 2000, či písňové cykly od Hugo Wolfa, Zbyňka Vostřáka a Zdeňka Lukáše, oratorium Antonína Dvořáka „Stabat Mater“, kantátu „Miserere Mei“ Z. Lukáše, vánoční pastorely T. N. Koutníka a J. I. Linka). Spolupracoval s Českou televizí (Pořady o opeře s Dr. J. Pilkou, 1986), Země úsměvů (režie M. Macků, 1986), ale objevil se i ve filmu. Naposledy v Donšajnech (režie J. Menzel, 2012) a seriálu Ulice.

Doposud natočil 9 CD pro firmy Nuova Era (Itálie), Rotag, Sonus, AUDIOS (ČR) a Chamartin (Španělsko). V roce 2015 nahrál spolu s Terezou Mátlovou CD Vánočních koled. Tentýž rok se podílel na nahrávce CD oratoria „Mysterium Porcellani“ od soudobého skladatele Jana Zástěry. Spolupracoval i na nahrávce se souborem Bach-Collegium Praha pro TV NOE z děl W. A. Mozarta a F. X. Brixiho. V roce 2016 poprvé vystoupil s Hudbou Hradní stráže a Police ČR a provedl oratorium „Anežka Česká“ (J. Zástěra). V sezóně 2017/2018 rozšířil svůj repertoár o inscenace „Zvonokosy“, „Ptáčník“, „Země úsměvů“ a „Kouzelná flétna“.

Radek Krejčí

Herec

Filmy
2013

Donšajni

1990

Zvláštní bytosti

1986

Země úsměvů (TV film)

Seriály
2005

Ulice

1990

Největší z Pierotů

Ovládací panel

Reklama

Reklama