Reklama

Reklama

Alan J. Pakula

Alan J. Pakula

nar. 07.04.1928
Bronx, New York City, New York, USA

zem. 19.11.1998 (70 let)
Melville, Long Island, New York, USA

Zajímavosti (12)

Případ Pelikán (1993)

  • „Hledal jsem ženu, která by si dokázala získat sympatie publika, ale nebyla přirozeným vůdčím typem. Proto jsem se rozhodl navrhnout Johnovi právě Julii Roberts. Svým hereckým výkonem nás přesvědčila o tom, že dokázala z postavy Darby udělat ženu, jež se dokáže obětovat, protože je neuvěřitelně silná. Přesto ale zůstává, svým způsobem, křehká,” uvedl režisér filmu Pakula. [Zdroj: lifee.cz] (Duoscop)

Sophiina volba (1982)

  • Vášáryová na svoji životní šanci zavzpomínala. „V době natáčení Postřižin (1980) s námi strávil pan režisér Pakula dva dny. Byla to už moje čtvrtá nabídka na zahraniční roli, ale nikdy jsem se nedostala ven, takže jsem to nebrala vážně. Ale tentokrát se za mne zaručili na Kolibě a já jsem na tři týdny odjela do Ameriky. Ve studiu Paramount v New Yorku jsem se postavila před kameru a všichni  vyjeveně koukali. Měla jsem za sebou 80 inscenací, kamery jsem si uměla podmanit. Autor knihy Styron mě do té role velmi chtěl,“ vysvětlovala Vášáryová. William Styron později zavítal do Prahy a před novináři přiznal, jaký dojem na něj slovenská herečka udělala. „Když jsem ji viděl, byl jsem okouzlen její krásou i talentem. Roli nedostala kvůli zásahu producentů, kteří chtěli mít ve filmu známou hvězdu, jíž už v té době byla Meryl Streep, a nikoliv v Americe neznámou herečku z východní Evropy.“ [Zdroj: iDnes.cz] (MFJD)

Sophiina volba (1982)

  • Než byla obsazena Meryl Streep, tak se do role Sophie počítalo s Magdou Vášáryovou. Tu ve filmu chtěl vidět i autor stejnojmenné předlohy William Styron, protože odpovídala slovanskému typu. Při rozhodování se pak režisér Alan Pakula radil i s Milošem Formanem. „Podívej se, máš dvě možnosti – buď v tom bude hrát Magda a ty dostaneš Oscara, nebo to bude hrát Meryl, Oscara dostane ona a ty nedostaneš nic,“ řekl mu tenkrát Forman. (DaViD´82)

Pohled společnosti Parallax (1974)

  • Pôsobivá záverečná scéna v prázdnom sále bola nápadom Pakulu, ten tou chcel vyjadriť tieseň a celkovú náladu spoločnosti, prenajal tak priestory na 600 South, Commonwealth Avenue v LA. Producenti ho v tom podporovali, pretože ušetrili guľatú sumu za angažovanie prípadného komparzu. Naproti tomu rozčarovanie vyvolal test v sídle Parallax company - sled snímkov a hesiel - trvajúci bezmála päť minút, bez toho aby bol ďalej akokoľvek vysvetlený. (classic)

Pohled společnosti Parallax (1974)

  • Pakula so svojím štábom putoval po USA - úvodné zábery sú nakrútené na známej výškovej budove Space Needle v Seattli, ďalej zamieril na priehradu Gorge u Skagit River v štáte Washington, pohyboval sa v Los Angeles a scéna, v ktorej Frady so svojím priateľom, bývalým agentom FBI Willom, idú na makete vláčiku, bola nakrútená v Griffith Parku v Crystal Springs (Los Angeles). A tradičná a zvyčajná záležitosť - letecká spoločnosť Globe Airlines neexistuje. (classic)

Pohled společnosti Parallax (1974)

  • Beatty mal i ďalšie zmluvné záväzky, preto bolo zúfalo málo času. Naviac v tej dobe prebiehala stávka filmových autorov, takže Pakula angažoval Davida Gilera a s ním pracoval na dotváraní a zmenách vo scenári. Preto sa na režijnú stoličku občas posadil sám Beatty a režíroval niekoľko scén, ale do titulkov sa nedostal. (classic)

Pohled společnosti Parallax (1974)

  • Samotná predloha je dielom Lorena Singera - napísal ju v roku 1970, ale Pakula sa ju rozhodol pozmeniť- Pretože však chcel mať vo filme Beattyho, musel sa uchýliť k neobyčajnému kroku - začal nakrúcať, než aby mal kompletne hotový scenár, na ktorom pracoval Robert Towne. (classic)

Klute (1971)

  • Jane Fonda šla v rámci přípravy na film několikrát s některou z dívek do nočního klubu, kde se scházely se svými pasáky a kam přicházela nová děvčata. O ni se ani jednou žádný z nich nezajímal, což si vyložila jako jasný důkaz toho, že není na roli Bree Daniel ten správný typ. Šla tedy za režisérem Alanem Pakulou se slovy: „Alane, myslím si, že jsi udělal chybu, já se na tu roli vůbec nehodím.“ Nabídla mu celý seznam hereček, o kterých byla přesvědčena, že roli zvládnou mnohem lépe, počínaje její přítelkyní Faye Dunaway. Alan Pakula se jen zasmál a prohlásil, že se zbláznila. Celá léta pak tuhle příhodu vyprávěl svým studentům – asi aby jim dokázal, jak může pocit nejisoty herce ochromit. [Zdroj: Jane Fonda – kniha Tak šel můj život] (Pavlínka9)

Režisér

Producent

Scenárista

Herec

Host

Reklama

Reklama