foto

Zoë Wanamaker

  • nar. 13.5.1949 (70 let)
    New York City, New York, USA

Biografie

Narodila se v New Yorku do židovské rodiny pocházející z Ruska. Její matka byla herečka a moderátorka Charlotte Hollandová. Její otec, byl režisér a producent. Má dvě sestry Abby a Jessicu. Když jí byly tři roky tak se s rodinou přestěhovala do Londýna. Se svou sestrou chodila do internátní školy v Somersetea a poté studovala na King Alfred School v Hampstead.

Její filmová kariéra se nevyvíjela zrovna nejlíp, prakticky byla obsazována jen do epizodních filmových rolí a jen několikrát se objevila v hlavní roli. To však neplatilo o její divadelní kariéře, které vždy dávala přednost před filmovou a kde dosáhla velké divácké oblíbenosti. Do roku 2000 byly její největší role v seriálu LOVE HURTS, za kterou vyhrála cenu Bafta za nejlepší ženskou roli a ve filmech THE BLACKHEATH POISONING a COUNTESS ALICE.

V roce 2000 však přišel obrovský zvrat v její dosavadní kariéře, když dostala roli v Susan Harperové v sitcomu MOJE RODINA, který se stal hlavně ve Velké Británie obrovsky populární. Díky tomu je momentálně velmi žádaná, ale ona i přesto většinu nabídek odmítá a zůstává především u svého oblíbeného divadla.

V roce 1994 se provdala za irského herce a dramatika Gawna Graingera, se kterým má dvě nevlastní děti.

deadboy

Herecká filmografie

Filmy

2014 Captcha
2013 Wodehouse in Exile (TV film)
2012 Man, The (TV film)
2011 Můj týden s Marilyn
The Cherry Orchard (divadelní záznam)
2010 Báječný život po životě
2007 The Old Curiosity Shop (TV film)
2005 A Waste of Shame: The Mystery of Shakespeare and His Sonnets (TV film)
2004 5 dětí a To
2001 Dark, The
Harry Potter a Kámen mudrců
1999 David Copperfield (TV film)
Kouzelná země skřítků (TV film)
1998 Norman Ormal: A Very Political Turtle (TV film)
1997 Henry V at Shakespeare's Globe (TV film)
Oscar Wilde
Zrozeni z moře
1995 Anglická manželka (TV film)
Hlavní podezřelý: Vůně temnot (TV film)
Widowing of Mrs. Holroyd, The (TV film)
1992 Countess Alice, The
Memento Mori (TV film)
1991 Hlavní podezřelý: Cesta vzhůru (TV film)
1990 Othello (TV film)
1989 Ball-Trap on the Cote Sauvage (TV film)
The Dog It Was That Died (TV film)
1988 The Raggedy Rawney
1987 Ubohá bohatá dívka (TV film)
1983 Richard III. (TV film)
1982 Baal (TV film)
Inside the Third Reich (TV film)
1979 Tales of the Unexpected (TV film)
1977 Vánoční koleda (TV film)
1975 Spiknutí žen (TV film)

TV seriály

2018 Britannia (TV seriál)
Epizoda 9 (S01E09)
Epizoda 8 (S01E08)
Epizoda 7 (S01E07)
další epizody (9)
Girlfriends (TV seriál)
Episode 6 (E06)
Episode 5 (E05)
Episode 4 (E04)
další epizody (6)
V čísle 9 (TV seriál)
And the Winner Is... (S04E05)
2015 Pan Selfridge (TV seriál)
Epizoda 10 (S03E10)
Epizoda 9 (S03E09)
Epizoda 8 (S03E08)
další epizody (10)
2013 Hercule Poirot (TV seriál)
Hra na vraždu (S13E03)
Sloni mají paměť (S13E01)
2012 Playhouse uvádí (TV seriál)
The Man (S01E09)
2010 Hercule Poirot (TV seriál)
Viděla jsem vraždu (S12E02)
2009 Moje rodina (TV seriál)
Podivné Vánoce 2039 (S09E10)
Kenzova úloha (S09E09)
Guru (S09E08)
další epizody (8)
2008 Moje rodina (TV seriál)
Vyložené karty (S08E03)
Past na rodiče (S08E01)
Hercule Poirot (TV seriál)
Třetí dívka (S11E03)
Smrt staré posluhovačky (S11E01)
2007 Moje rodina (TV seriál)
Svátky nesvátky (S07E10)
Život začíná v padesáti (S07E09)
Rozejít se není těžké (S07E08)
další epizody (10)
2006 Pán času (TV seriál)
Nová Země (S02E01)
Moje rodina (TV seriál)
Srdce Vánoc (S06E08)
Umění být Susan (S06E07)
A další zvířena (S06E06)
další epizody (8)
2005 Pán času (TV seriál)
Konec světa (S01E02)
Slečna Marplová (TV seriál)
Ohlášená vražda (S01E04)
Hercule Poirot (TV seriál)
Karty na stole (S10E02)
2001 Adrian Mole: The Cappuccino Years (TV seriál)
2000 Gormenghast (TV seriál)
Moje rodina (TV seriál)
Mnoho povyku pro Bena (S01E08)
Telecí období (S01E07)
Smrt nechodí po horách (S01E06)
další epizody (8)
1997 A Dance to the Music of Time (TV seriál)
Creatures Fantastic (TV seriál)
1992 Love Hurts (TV seriál)
The Blackheath Poisonings (TV seriál)
Šekspir: Velikije komedii i tragedii (TV seriál)
1987 Inspektor Morse (TV seriál)
1986 Paradise Postponed (TV seriál)
1985 Edge of Darkness (TV seriál)
Theatre Night (TV seriál)
1979 Neobvyklé příběhy (TV seriál)
1978 The Devil's Crown (TV seriál)
1974 Jennie: Lady Randolph Churchill (TV seriál)
1972 Spy Trap (TV seriál)

Dokumentární

2013 Jaguáři zrozeni pro svobodu (TV film)
Muse of Fire
2011 Doctor Who: Best of Specials (TV seriál)
2006 Behind the Scenes: Agatha Christie's Poirot (TV film)
2005 The 50 Greatest Documentaries (TV film)
2004 Kdo myslíš, že jsi? (TV seriál)
2003 Adolf Eichmann - Begegnungen mit einem Mörder (TV film)
Cinema Sex Politics: Bertolucci Makes 'The Dreamers' (TV film)
1988 American Experience (TV seriál)
1983 Nepřátelé státu (TV film)

Host

TV pořady

2004 Britain's Best Sitcom (TV pořad)
2001 Kumars at No. 42, The (TV pořad)
1993 Comic Relief: The Invasion of the Comic Tomatoes (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(48)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace