foto

Milos Kirek

  • nar. 25.4.1946
    Prostějov, Československo
  • zem. 9.2.1993 (46 let)
    Los Angeles, California, USA

Biografie

V Česku poměrně neznámý herec Milos Kirek (také někdy Milow Kirek, což byl spíše překlep na klávesnici), rodným jménem Miloš Kučírek, se narodil v Prostějově a vyrůstal v učitelské rodině v Havířově. Od dětství se chtěl stát hercem, ale nikdy ho nenapadlo, že se dostane až do Hollywoodu.

Po maturitě na střední škole se hlásil neúspěšně na AMU v Praze, obor herectví, a až na potřetí byl přijat, ale na obor režie. V 17 letech odešel z domu a pracoval jako kulisák v Divadle Petra Bezruče v Ostravě, kde tehdy působil režisér Jan Kačer. Ten ho občas obsadil do menší role, což pokračovalo i v Činoherním klubu v Praze, kam se Jan Kačer později přesunul.

Na podzim roku 1968, po srpnové okupaci, odejel Miloš studovat angličtinu do Londýna. Poté, co prezident Husák na začátku normalizace zrušil všechna platná víza, byl považován úředně za emigranta a také za to byl v ČSSR v nepřítomnosti odsouzen. Jako emigrant získal britský pas a zvolil si pro usnadnění jméno Milos Kirek. V Londýně začal hrát v televizních seriálech, z nichž u nás nejznámější jsou Profesionálové. Většinou dostával role agentů z východního bloku. Občas také hrál v divadle („Matka Kuráž“). Na živobytí si mezi natáčením a hraním přivydělával renovacemi interiérů, sám se vyučil zručným řemeslníkem.

Posléze získal role v Hollywoodu. Přestěhoval se do Los Angeles a zelenou kartu k pobytu a práci v USA získal stejným způsobem jako ve filmu Green Card, sňatkem s americkou právničkou, děti neměl. Opět hrál nejčastěji role padouchů z východu. Zahrál si i v Bondovce Nikdy neříkej nikdy. Stejně jako v Londýně si přivydělával na placení účtů renovacemi domů.

Do vlasti se vrátil pouze jednou, a to ještě před sametovou revolucí v dubnu 1989, kdy přiletěl navštívit rodinu. V letadle do Ostravy se náhodou opět potkal s režisérem Janem Kačerem. Kirek už tehdy předpovídal, že do Vánoc padne režim a Havel bude prezidentem. V dubnu 1989 zněla jeho slova neuvěřitelně (že by se to v USA už vědělo?!).

Zemřel v Los Angeles v roce 1993 na nemoc AIDS, bylo mu 46 let. Svůj dětský sen si splnil, ale šťastný nikdy doopravdy nebyl.

jmkirek

Herecká filmografie

Filmy

1991 The Company (TV film)
1988 Obranná hra
1981 Omen 3: Poslední střetnutí
1980 At the Fountainhead (of German Strength)
1979 Operace Omega
1973 Warm December, A

TV seriály

1986 The Wizard (TV seriál)
MacGyver (TV seriál)
Pokaždé, když se usměje (S01E16)
1985 Summer Season (TV seriál)
1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
1983 Scarecrow and Mrs. King (TV seriál)
1982 Squadron (TV seriál)
St. Elsewhere (TV seriál)
1979 Quest of Eagles (TV seriál)
Tinker, Tailor, Soldier, Spy (TV seriál)
Return to the Circus (E01)
Profesionálové (TV seriál)
Mylný předpoklad (S03E04)
1978 The Sandbaggers (TV seriál)
Profesionálové (TV seriál)
Zabiják s dlouhou rukou (S01E04)
1977 BBC2 Play of the Week (TV seriál)
Jubilee (TV seriál)
Premiere (TV seriál)
Romance (TV seriál)
1976 Killers (TV seriál)
1974 QB VII (TV seriál)
Soldier and Me (TV seriál)
1973 Love Story (TV seriál)
Moonbase 3 (TV seriál)
Thriller (TV seriál)
1972 Colditz (TV seriál)
Lotus Eaters, The (TV seriál)
Spyder's Web (TV seriál)
Sykes (TV seriál)
The Protectors (TV seriál)
1970 A Family at War (TV seriál)
1969 Special Branch (TV seriál)
1955 Dixon of Dock Green (TV seriál)
1954 Disneyland (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky