foto

Arthur Penn

  • nar. 27.9.1922
    Filadelfie, Pennsylvania, USA
  • zem. 28.9.2010 (88 let)
    Manhattan, New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Arthur Penn (1922, Filadelfie) patří ke generaci režisérů (Sidney Lumet či Sam Peckinpah), kteří ve druhé polovině šedesátých let přispěli k revitalizaci amerického filmu. Penn debutoval po sérii televizních snímků westernem Kolt pro leváka (1958) s Paulem Newmanem v roli Billyho Kida. Aktuální problémy narůstajícího rasismu a násilí v polovině 60. let rezonují v Pennově thrilleru Štvanice (1965). O dva roky později vzniká kultovní gangsterka Bonnie a Clyde, která stála u zrodu nového Hollywoodu. Po melancholickém ohlédnutí za Amerikou šedesátých let Alice's Restaurant (Alicin restaurant, 1969) vytvořil Penn v průběhu 70. let několik osobitých variací na klasické americké žánry – western (Malý velký muž, 1970; Zastavení na Missouri, 1976) či film noir (Noc postupuje, 1975). Vedle své celoživotní vášně pro divadlo se věnoval i televizní produkci (seriál Právo a pořádek).

Zdroj: MFF Karlovy Vary 2008

Režijní filmografie

Filmy

1996 Kat (TV film)
1993 Portrét (TV film)
1989 Penn & Teller Get Killed
1987 Smrtící dech zimy
1985 Terč
1981 Čtyři přátelé
1976 Zastavení na Missouri
1975 Noc postupuje
1970 Malý velký muž
1969 Alicin restaurant
1968 Flesh and Blood (TV film)
1967 Bonnie a Clyde
1966 Štvanice
1965 Mickey One
1964 Vlak
1962 Divotvůrkyně
1958 Kolt pro leváka

TV seriály

2001 100 Centre Street (TV seriál)
1956 Playhouse 90 (TV seriál)
1955 Playwrights '56 (TV seriál)
1954 Justice (TV seriál)
Producers' Showcase (TV seriál)
1952 The Gulf Playhouse (TV seriál)
1951 Goodyear Television Playhouse (TV seriál)
1948 The Philco Television Playhouse (TV seriál)

Dokumentární

1995 Lumière & spol.
1973 Viděno osmi

Herecká filmografie

Producentská filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

1969 Alicin restaurant

TV seriály

1951 Hollywood Opening Night (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace