Reklama

Reklama

Edward Neumeier

Edward Neumeier

nar. 24.08.1957 (66 let)
USA

Zajímavosti (4)

RoboCop (1987)

  • Ústřední téma v RoboCopovi se týká korporátní moci. Scenárista Michael Miner věřil, že Detroit je město zničené americkými korporacemi. Miner, samozvaný hippie, který vyrůstal v době skandálu Watergate a války ve Vietnamu, byl kritický k pro-obchodní politice prezidenta Ronalda Reagana. Novinářka Rita Kempley uvedla, že Detroit vytvořený scenáristy Neumeierem a Minerem je sužován znásilňováním a zločinem a „Reaganomika“ (Reaganova politika) se v něm zvrtla. Novinář Drew Taylor popisuje film jako vyobrazení nespoutaného kapitalismu politiky Reaganovy éry, která byla tzv. „brutálně realizována“. Korporace tu vedou doslova válku a policie se stává entitou řízenou ziskem. Miner řekl, že nekontrolovatelná kriminalita je zvláště obavou republikánů a pravice. Film RoboCop však svádí vinu na drogy a privatizaci veřejných služeb, jako jsou nemocnice, věznice a policie. Dave Kehr napsal, že film zobrazuje gentrifikaci a kriminalitu jako ekvivalenty. Kritika politiky Reaganovy éry byla ve scénáři, ale Verhoeven osobně nerozuměl městské politice, jako je privatizace věznic. "Starého muže" (Dan O'Herlihy) považoval za člověka morálně správného, ale ignorujícího chyby, které se kolem něj děly, což z něj dělalo spoluviníka. Přesto mu dal spásné rysy, aby si zachoval pocit naděje. Peter Weller (RoboCop) prohlásil, že tzv. "trickle-down economics" (obhajující snížení daní velkým a bohatým firmám a jednotlivcům), kterou zastával Reagan, byla pouze snůška "keců" a nefungovala dostatečně rychle pro ty, kteří ji potřebovali. (Jan.Kanak)

RoboCop (1987)

  • Scéna s pokusem o znásilnění blondýny (Donna Keegan) dvěma vagabundy měla původně vypadat jinak. Autor scénáře Edward Neumeier zamýšlel, že by RoboCop (Peter Weller) vystřelil těsně vedle obličeje napadené a poté zasáhl útočníka. Když se Paul Verhoeven připravoval scénu natočit, všiml si hereččiných roztažených nohou a napadlo ho, že by RoboCop měl útočníka trefit raději do rozkroku skrz její sukni. Neumeierovi se nápad zalíbil a scéna byla tak i natočena. (Dinsberg)

RoboCop (1987)

  • Zpočátku nemělo žádné studio o scénář k filmu zájem. Až nakonec scenárista Edward Neumeier náhodou na letišti při čekání na zpožděný let potkal producenta ze studia Orion Pictures. Tak dlouho mu přehrával nejzajímavější scény ze scénáře, až producent podlehl a slíbil účast na natáčení. (Davosh)

Scenárista

Režisér

Herec

Ovládací panel

Fanklub

(3)

Reklama

Reklama