foto

Wolfgang Petersen

  • nar. 14.3.1941 (80 let)
    Emden, Dolní Sasko, Německá říše

Biografie

Wolfgang Petersen: režisér, producent, scenárista. Dnes preslávený ako režisér monumentálnych hollywoodskych trhákov. Ale nie vždy tomu tak bolo. Tento rodený Nemec už krátko po maturite pracoval ako asistent režiséra v divadlách a neváhal ani navštevovať herecké kurzy, aby sa dokázal lepšie vcítiť do kože „materiálu“, ktorému mal v nasledujúcich desaťročiach rozkazovať. Má za sebou aj štúdium divadelnej vedy a v rokoch 1966 – 1969 film na Filmovej a televíznej akadémii v Berlíne. Už tu zaujal filmom ZABIJEM ŤA, WOLF, ktorý sa dostal do TV a na základe ktorého mu bolo umožnené podieľať sa na populárnom kriminálnom seriáli MIESTO ČINU. Podobne, ako u napríklad Paula Verhoevena, aj u Petersena panuje všeobecná neznalosť jeho „pred-amerických“ filmov, za čo sa v mene vedenia csfd ospravedlňujem.

Už v prvej polovici 70. rokov bol nominovaný na Oscara za najlepší neanglicky hovorený film (JEDEN Z NÁS DVOCH). Skutočný úspech však prišiel až legendárnou klaustrofobickou PONORKOU (Das Boot) z roku 1981, nominovanou na šesť Oscarov a s Jürgenom Prochnowom v hlavnej úlohe. Ponorka bola toho času najdrahším (ale aj komerčne najúspešnejším) nemeckým filmom. Kultová fantasy NEKONEČNÝ PRÍBEH bola nemecko-americkou koprodukciou. S jej nepodarenými voľnými pokračovaniami už nemal nič spoločné. Po tomto úspešnom (aj keď nákladnom) projekte sa nadobro upísal Hollywoodu.

Jeho tunajší debut, svojské sci-fi ENEMY MINE s Dennisom Quaidom ako človekom a hermafroditným nepriateľským „jašteričím“ mimozemšťanom (Louis Gossett), stroskotajúcimi na vyľudnenej planéte, veľa vody nenamútil. Ale boloz neho dostatočne evidentné, že Petersen je schopný režisér, zdatne veslujúci naprieč všetkými možnými žánrami (snáď okrem romantickej komédie). 1991 ešte vznikla pomerne neznáma STATENÁ TOTOŽNOSŤ s Tomom Berengerom a Bobom Hoskinsom. Už od nasledovného thrilleru, S NASADENÍM ŽIVOTA, kde sa veterán Clint Eastwood snažil zabrániť atentátu Johna Malkovicha, ide Petersen na plné obrátky a jeho filmy sa stávajú spoľahlivými, zručne nakrútenými a kvalitne obsadenými hitmi.

Ďalej spomeňme mrazivý thriller SMRTIACA EPIDÉMIA s Dustinom Hoffmanom a Morganom Freemanom; akčný AIR FORCE ONE, kde si Harrison Ford zahral amerického prezidenta, vo svojom unesenom lietadle likvidujúci teroristov vedených Garym Oldmanom a zo zeme navigovaný Glenn Closeovou; dobrodružná dráma DOKONALÁ BÚRKA, kde George Clooney a Mark Wahlberg zvádzali boj na svojej rybárskej lodi v búrke storočia, vzniknutej voľne na motívy skutočných udalostí. Jeho posledným projektom je zatiaľ rozpačito prijatá, ale v Európe pomerne úspešná TRÓJA (Eric Bana, Brad Pitt, Peter O´Toole). Tú uprednostnil pred očakávaným crossoverom Batman vs. Superman, ktorý momentálne zase leží u ladu. Wolfgangovým najbližším projektom bude remake klasického DOBRODRUŽSTVA POSEIDONU (pôvodne s Geneom Hackmanom), kam si obsadil Kurta Russella, Richarda Dreyfussa a Emmy Rossumovú.

Ivan "tron" Kučera

Režijní filmografie

Filmy

2016 Jak napálit banku
2006 Poseidon
2004 Troja
2000 Dokonalá bouře
1997 Air Force One
1995 Smrtící epidemie
1993 S nasazením života
1991 Bez identity
1985 Můj nepřítel
1984 Nekonečný příběh
1981 Ponorka
1978 Schwarz und weiß wie Tage und Nächte (TV film)
1977 Die Konsequenz
Planübung (TV film)
1976 Hans im Glück (TV film)
Vier gegen die Bank (TV film)
1975 Stellenweise Glatteis (TV film)
1974 Aufs Kreuz gelegt (TV film)
Jeden z nás dvou
1973 Smog hrozí (TV film)
Van der Valk a boháči (TV film)
1972 Anna und Totò (TV film)
1971 Ich werde dich töten, Wolf
1969 Ich nicht
1967 Eine - der Andere, Der

TV seriály

1985 Ponorka (TV seriál)
1977 Místo činu (TV seriál)
Reifezeugnis (S08E04)
1975 Die Stadt im Tal (TV seriál)
Místo činu (TV seriál)
Kurzschluß (S06E12)
1974 Místo činu (TV seriál)
Nachtfrost (S05E01)
1973 Místo činu (TV seriál)
Jagdrevier (S04E05)
1972 Místo činu (TV seriál)
Strandgut (S03E06)
1971 Místo činu (TV seriál)
Blechschaden (S02E06)

Dokumentární

1968 Die Rote Fahne

Producentská filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

1991 Bez identity
1984 Nekonečný příběh
1981 Ponorka
1978 Schwarz und weiß wie Tage und Nächte (TV film)
1977 Die Konsequenz
Planübung (TV film)
1971 Ich werde dich töten, Wolf
1969 Ich nicht
1967 Eine - der Andere, Der

TV seriály

1985 Ponorka (TV seriál)
1977 Místo činu (TV seriál)
Reifezeugnis (S08E04)
1975 Místo činu (TV seriál)
Kurzschluß (S06E12)

Host

TV pořady

2003 4Pop (TV pořad)
1983 The 55th Annual Academy Awards (TV pořad)
1981 Wetten, dass..? (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(166)