Reklama

Reklama

Michael Powell

Michael Powell

nar. 30.09.1905
Bekesbourne, Hrabství Kent, England, Velká Británie

zem. 19.02.1990 (84 let)
Avening, hrabství Gloucester, England, Velká Británie

Biografie (1)

Michael Powell (1905, Bekesbourne, Kent – 1990) opustil kvůli filmu jisté místo bankovního úředníka. Jako fotograf spolupracoval s Alfredem Hitchcockem při natáčení snímku Její zpověď (Blackmail, 1929) a natočil několik nízkorozpočtových béčkových filmů, z nichž ne všechny se dochovaly. S Emericem Pressburgerem, scenáristou maďarského původu, natočil snímky řadící se k britské klasice: mimo jiné A Canterbury Tale (Canterburská povídka, 1944) a Červené střevíčky … (více)

Zajímavosti (9)

Gauneři (1992)

  • Řezání ucha žiletkou je zjevným odkazem na film The Life and Death of Colonel Blimp (1943) od Michaela Powella a Emerica Pressburgera. Jako důkaz může sloužit "ušní scéna", zachycená způsobem odstupující kamery. Tento postup byl zvolen kvůli obtížním s udržením make-up odříznutého ucha v uvěřitelné rovině, na což se přišlo až během natáčení. Tarantino však tvrdil, že tento film před natočením Gaunerů nikdy neviděl. (Eldrick)

Šmírák (1960)

  • Na provokativnosti snímku přidává, že otce vraha Marka hraje v archivních záběrech sám režisér snímku Michael Powell. Jeho mučeného malého syna pak Powellův vlastní syn. (Cimr)

Galerie (3)

Reklama

Režisér

Producent

Scenárista

Herec

Střihač

Filmy
1928

A Knight in London

Ovládací panel

Fanklub

(13)

Reklama

Reklama