foto

Jewel Staite

  • nar. 2.6.1982 (34 let)
    White Rock, British Columbia, Kanada
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tuto sympatickou kanadskou herečku s překrásným jménem prozatím znají především fanoušci sci-fi - a to ze dvou rolí: v roce 2002 si zahrála usměvavou, naivní a optimistickou mechaničku s hlavou neustále v oblacích Kaylee Frye v pro mnohé kultovní sci-fi sérii FIREFLY, která byla bohužel po 14 skvělých epizodách zrušena a zakončena o 2 roky později filmem SERENITY. A za druhé se výrazněji prosadila ve STARGATE ATLANTIS v roli Dr. Jennifer Kellerové.

Světlo světa spatřila v roce 1982 v městečku White Rock v Britské Kolumbii v Kanadě jako nejmladší ze sedmi dětí. Pro svět televize a filmu byla předurčena již od svých šesti let. Nejprve se věnovala modelingu, ale brzy ji zaujalo herectví. Ve Vancouveru navštěvovala filmovou školu a pracovala v divadle Vancouver Youth Theatre. V televizi vystupuje již od dětství - jmenovat můžeme seriály ARE YOU AFRAID OF THE DARK (1994), THE ODYSSEY (1992) nebo TV film LIAR, LIAR (1992). V roce 1995 se také objevila v 1 epizodě 3. řady X-FILES. Větší šanci dostala jako čtrnáctiletá v rodinné sérii SPACE CASES (1996), kde v roli Cataliny hrála ve 14 epizodách. Pak tu máme 5 epizod HONEY,I SHRUNK THE KIDS, 17 epizod seriálu HIGHER GROUND jako Daisy Lipenowski a další epizodní role v nepříliš významných televizních projektech.

Diváci si ji ale výrazněji zapamatovali až právě rolí ve FIREFLY. Podle vlastních slov bylo natáčení tohoto seriálu jedním z nejlepších zážitků jejího života. Herci si skvěle rozuměli, neustále se scházeli i mimo vysílání, účastnili se i Jeweliny svatby. A sama Jewel přiznává, že si jednou za rok sedne, na celý seriál se znovu podívá a vzpomíná na tohle období svého života. Díky tomuto seriálu také, jak už to u herců ze sci-fi seriálů bývá, začala objíždět nejrůznější cony (speciální setkání fanoušků sci-fi & fantasy), s čímž může v současnosti díky její roli ve STARGATE: ATLANTIS pokračovat. V tomto seriálu se objevila poprvé již v jeho druhé řadě (2005) v epizodní roli mladé Wraithky Ellie, která se marně snaží obstát v lidském světě. Nutno podotknout, že spousta lidí ji díky namaskování v této roli ani nepoznala. Podruhé už se objevila v roli Dr. Jennifer Kellerové v poslední epizodě 3. řady a zařadila se mezi vedlejší postavy tohoto projektu - ve 4. řadě ji můžete spatřit ve 12 epizodách, v únoru 2008 se začala točit série pátá. Její role nahradila part oblíbeného Dr. Carsona Becketta v podání Paula McGilliona, ovšem fanoušci jí to snad nemůžou mít vůbec za zlé.

Jewel Staite spolupracuje s nadacemi bojujícími proti dyslexii a AIDS. Poměrně pravidelně přispívá na svoji webovou stránku www.jewelstaite.com. Je vdaná za Matta Andersona (svatba se konala 25. dubna 2003) a většinu své herecké kariéry má stále před sebou.

Martin "PogoJoe" Nepraš

Herecká filmografie

Filmy

2016 Not with His Wife (TV film)
2015 How to Plan an Orgy in a Small Town
P5Ych
She Who Must Burn
40 Below and Falling
2013 Vánoční ozdoba (TV film)
2011 Pact, The
Proroctví zkázy (TV film)
2010 Motýlí muž (TV film)
Paní Zázračná na Manhattanu (TV film)
2009 Ztracený ostrov
2005 Serenity
Vdova s duší ďábla (TV film)
2002 Damaged Care (TV film)
Jak jsem se protloukal (TV film)
Spolek machrů
1998 Mummies Alive! The Legend Begins
1996 Rukojmí nebo komplic?
The Prisoner of Zenda, Inc. (TV film)
1995 Gold Diggers: The Secret of Bear Mountain
1993 Lhářka prolhaná (TV film)
Only Way Out, The (TV film)
1991 Posing: Inspired by Three Real Stories (TV film)

TV seriály

2017 Mrtvý bod (TV seriál)
Regard a Mere Mad Rager (S02E19)
2016 Castle na zabití (TV seriál)
Mnoho povyku pro vraždu (S08E20)
Legends of Tomorrow (TV seriál)
Progeny (S01E10)
2015 Con Man (TV seriál)
2012 Adresa: L.A. (TV seriál)
State of Syn (TV seriál)
2011 Lovci duchů (TV seriál) - herec, a.z.
Shut Up, Dr. Phil (S07E05) - a.z.
Defending Your Life (S07E04) - a.z.
The Girl Next Door (S07E03)
The Killing (TV seriál)
2010 Animism (TV seriál)
2009 Hvězdná brána: Atlantida (TV seriál)
Nepřítel před branami (S05E20)
Skladiště 13 (TV seriál)
2008 Hvězdná brána: Atlantida (TV seriál)
Vegas (S05E19)
Totožnost (S05E18)
Nákaza (S05E17)
další epizody (18)
2007 Hvězdná brána: Atlantida (TV seriál)
Smrtící spirála (S04E10)
Věštec (S04E08)
Nezvěstné (S04E07)
další epizody (7)
2005 Hvězdná brána: Atlantida (TV seriál)
Instinkt (S02E07)
2004 Huff (TV seriál)
Wonderfalls (TV seriál)
Caged Bird (E13)
Cocktail Bunny (E11)
Lying Pig (E10)
další epizody (4)
2003 Firefly (TV seriál)
Srdce ze zlata (E13)
Poslední zpráva (E12)
Past (E11)
Mrtví jako já (TV seriál)
Odpočívej v pokoji (S01E14)
2002 Firefly (TV seriál)
Objekty ve vesmíru (E14)
Válečné historky (E10)
Ariel (E09)
další epizody (11)
2000 Cesta vzhůru (TV seriál)
Just Deal (TV seriál)
The Immortal (TV seriál)
2gether: The Series (TV seriál)
1999 Pro strach uděláno (TV seriál)
1998 Da Vinciho případy (TV seriál)
Jednotka zpětného nasazení (TV seriál)
Nothing Too Good for a Cowboy (TV seriál)
Sedm dní (TV seriál)
1997 Honey, I Shrunk the Kids: The TV Show (TV seriál)
Věřte nevěřte (TV seriál)
1996 Flash Forward (TV seriál)
Hvězdná akademie (TV seriál)
1995 Akta X (TV seriál)
Hladomorna (S03E08)
1992 Odyssea (TV seriál)
1990 Bojíte se tmy? (TV seriál)

Dokumentární

2006 Done the Impossible: The Fans' Tale of 'Firefly' and 'Serenity'
2003 Here's How It Was: The Making of 'Firefly'
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace