Reklama

Reklama

Kate Walsh

Kate Walsh

nar. 13.10.1967 (56 let)
San Jose, California, USA

Biografie

Kate se sice narodila v San Jose v Kalifornii, ale vyrostla ve městě Tuscon v Arizoně. Její otec je původem Ir a matka Italka. Kvůli otcově národnosti není tolik překvapující, že byla vychovávána v římskokatolickém prostředí. Kate má celkem čtyři sourozence – dvě sestry a dva bratry (oba dva pracují jako režiséři). Na střední Kate chodila do Catalania Magnet High Schoul a jakmile ji dodělala, nastoupila na nějakou dobu na University of Arizona. Právě tady přičichla k divadlu, což se jí stalo osudným.

Ještě než ale začala hrát, pracovala jako slečna za pultem – v restauracích s rychlým občerstvením Burger King a Dairy Queen. Při škole pak odjela do Japonska vyučovat angličtinu a zaujala tam náhodné hledače talentů natolik, že s ní nafotili pár snímků. A takhle snadno z ní najednou byla modelka. Po návratu do Států se ale spíše než modelingu chtěla věnovat divadlu, takže se přestěhovala do Chicaga a nastoupila do sboru Piven Theatre Workshop.

Zahrála si v rádiové inscenaci hry BORN GUILTY v rádiu National Public Radio. V roce 1987 se pak přestěhovala podruhé, tentokrát do Mekky amerického divadla, New Yorku, a přidala se ke komediální skvadře Burn Manhattan, se kterou odehrála nejedno představení (s touto improvizační skupinou zůstala opravdu dlouho, za zmínku stojí například její role v TROILOVI A KRESIDĚ nebo hrách THE DANUBE, HAPPY BIRTHDAY WANDA JUNE či MOON UNDER MIAMI).

Pak přišla televizní sezóna 1996/97 a Kate se dostala do seriálů – získala drobné roličky v ZLOČINU V ULICÍCH a PRÁVU A POŘÁDKU a Hollywood jí otevřel svá vrátka. Ještě v roce 1996 se stačila mihnout ve filmečku NORMAL LIFE. O rok později si zahrála kleptomanku ve filmu PEPPERMILLS, pravý zlom se ale dostavil až se seriálem THE DREW CARREY SHOW, kde se objevila coby Drewova potenciální životní láska. V tomhle seriálu hrála postavu, která v minulosti trpěla obezitou, pak zhubla a v současnosti začala kila zase nabírat, takže velkou část natáčení musela Kate trávit navlečená v gumových faldech.

Následovaly další role v dalších seriálech, většinou se v nich ale Kate zdržela tak na epizodu dvě – svou jedinečností z téhle řady vystupuje například její postava z jednoho dílu KRIMINÁLKY LAS VEGAS. Kate si tu totiž díky ostrým rysům obličeje zahrála transsexuála jménem Mimóza. Snad jen ze seriálu THE NORM SHOW, KAREN SISCO, UPRCHLÍK, THE MEN´S ROOM nebo pořadu z produkce HBO UTRPENÍ ŽENATÉHO MUŽE byste si ji mohli vybavit, protože tady se zdržela o něco déle.

Takže v televizi Kate hrála často, ale žádnou zásadnější roli dlouho ne a ne dostat. A co film? Tady si na pořádný úspěch také musela počkat. Jistě, když se podíváte do seznamu její tvorby, vypadá to, že natáčela o sto šest, takovou produkci si ale mohla dovolit jen proto, že v těchto snímcích buď neměla žádnou zásadnější roli, nebo že šlo o malé produkce, které na sebe v dnešní době blockbusterů nestrhly příliš pozornosti. Vezměme si například filmy THE SWEETEST THING a POD TOSKÁNSKÝM SLUNCEM. Ten první napsala Katina nejlepší kamarádka a obě hlavní postavy jsou založené právě na ní a Kate. V tom druhém si pak Kate dokonce zahrála se svou budoucí kolegyní z CHIRURGŮ Sandrou Oh. Ve filmu ztvárnila její přítelkyni (a shodou okolností taky doktorku), což vedlo novináře k otázkám, proč že to Kate vlastně dostává a přijímá tolik lesbických rolí, na což Kate odpověděla prostě: „Občas mě napadá, jestli to nebude tím, že vyzařuju nějakou lesbickou auru. Nebo snad tím, že jsem tak vysoká? Nevím, holky po mně prostě jedou." Scénáře od kamarádek i milostné hrátky se Sandrou Oh stranou, ani jeden z těchto filmů do světa žádnou velkou díru neudělal.

Svůj první hollywoodský hit si tak Kate mohla připsat až v roce 2005, kdy se objevila po boku Willa Farrella v komedii ZELENÁ JE TRÁVA. Od tohoto prvního pořádného průlomu začala Kate (i díky CHIRURGŮM a PRIVATE PRACTICE) dostávat role v mnohem větších filmech. Například v roce 2008 se mihla v roli sexy servírky ve filmu MOJE KRÁSNÁ ČARODĚJKA, o dva roky později měla jednu z hlavních rolí v tak trochu propadáku s Paulem Bettanym LEGIE, v roce 2012 si zahrála matku hlavního hrdiny úžasného snímku CHARLIEHO MALÁ TAJEMSTVÍ a (červivá třešinka na dortu) v roce 2013 jste ji mohli vidět ve SCARY MOVIE 5. Kdysi se Kate měla objevit ještě po boku Johna Cusacka a Samuela L. Jacksona v hororu POKOJ Č. 1408, ale kvůli vlastnímu nabitému programu musela od téhle spolupráce nakonec ustoupit.

Vraťme se ale do roku 2005, protože tehdy byla Kate obsazena do CHIRURGŮ – seriálu, za který spolu s ostatními herci v roce 2007 získala cenu od Screen Actors Guild (Svazu scenáristů). Kate musela svým vzhledem tvůrkyni seriálu Shondu Rhimes uchvátit. Ostatně lidé Kate i v reálném životě prý neustále upozorňují na to, že se hrozně moc podobá ikoně francouzského filmu Catherine Deneuve. Shonda si toho všimla a hned to vepsala do seriálu.

U nepřímého obdivu to ale neskončilo – Shonda měla s Kate mnohem větší plány. Postava, kterou v seriálu hrála, na konci třetí sezóny už neměla důvod v Seattlu zůstávat, ale zároveň byla tak populární, že se jí nešlo jen tak zbavit. Tak kolem ní Shonda jednoduše vybudovala celý nový seriál – PRIVATE PRACTICE. Kate v následujících šesti letech hrála primárně zde, ale tu a tam si odskočila i do CHIRURGŮ, a to pokaždé, když se tam třeba nějaká postava za jízdy odpoutala a proletěla i s těhotenským břichem čelním sklem. PRIVATE PRACTICE v seriálové sezóně 2012/13 sice skončil, ale Kate jen tak snadno o práci u Shondy určitě nepřijde. Ještě před odvysíláním posledního dílu se Kate nechala slyšet, že by vůbec nebyla proti, kdyby se mohla vrátit do CHIRURGŮ, a pár měsíců nato do médií unikla zpráva, že se tak dost možná opravdu stane.

A co jiného tak Kate ve volném čase dělá? Občas si zahraje v nějaké té reklamě – například v roce 2007 natočila reklamu na Cadillac CTS –, občas se objeví na nějakém gala večeru, organizovaném společností Caress Exotic Oil Infusions, jejíž je mluvčí, občas si i vyšetří trochu času a mihne se na divadelních prknech. S improvizační skupinou Burn Manhattan byla dlouho, ale nakonec ji musela opustit, takže když už se teď někde objeví, jde do toho sama za sebe. Například v roce 2010 si takhle poprvé zahrála v New Yorku ve hře Stephena Belbera DUSK RINGS A BELL. Podle recenze v The New York Times šlo o „nádherné, krásně zahrané drama".

Kromě veškerého hraní se Kate ještě věnuje módě. V roce 2010 založila kosmetickou a oděvní společnost Boyfriend LCC a ještě v listopadu toho roku do světa vypustila svůj vlastní parfém Boyfriend. A ono jí to vyšlo – parfém šel na dračku a během jednoho dne byly vyprodané zásoby. V roce 2012 na Bojfrenda Kate navázala parfémem Billionaire Boyfriend (kdo vymýšlel ten název, tomu nasadit korunu), který se nicméně stal po světě také hitovou záležitostí.

Kate má v neposlední řadě – řečeno hodně obecně – ráda lidi i zviřátka, což se u ní projevuje především politickým a sociálním aktivismem. Tak například v roce 2007 se stala mluvčí Narcolepsy Network a prostřednictvím reklam a DVDček začala ve veřejnosti zvyšovat povědomí o narkolepsii.

Ve své době také aktivně podporovala Baracka Obamu, když se pokoušel poprvé dostat do Bílého domu. Byla součástí jeho volební kampaně a objížděla pro něj celé Státy, mluvila s lidmi a dělala mu dobré jméno. Od roku 2005 Kate navíc veřejně podporuje americkou organizaci Planned Parenthood, která si díky pravicové hysterii vysloužila nálepku „ta organizace, co dělá potraty", ale která se ve skutečnosti spíše stará o šíření základního vzdělání v oblasti sexuální výchovy a rodičovství a která pomáhá znevýhodněným, neúplným a novým rodinám nějak se v prvních měsících a letech udržet nad vodou.

To ale není všechno: V roce 2009 se Kate dala dohromady se společností na ochranu oceánů, zvané Oceana, se kterou vycestovala na Panenské ostrovy ve snaze zvýšit ochranu mořských želv. „Chci, aby se k lidem dostaly tyhle zprávy, aby se dozvěděli o tom, jakým nástrahám mořské želvy čelí. Také bych se ráda postarala o přijetí zákona, který by omezil nebezpečné způsoby rybolovu na minimum, a napomohla tak ochraně želv."

A protože má Kate oceány a veškerou faunu a flóru v nich ráda opravdu hodně, rozhodla se vzít si na sebe v reakci na steakový obleček Lady Gaga z 2010 MTV Video Music Awards šaty, jakoby ušité ze sushi a sashimi. Odůvodnila to tím, že to je alespoň udržitelný přírodní zdroj.

Na závěr dodejme ještě pár drobností z jejího osobního života: Kate se v roce 2007 vdala za Alexe Younga, produkčního viceprezidenta studia 20th Century Fox. Poprvé spolu byli viděni jednoho dne na obědě (senzacechtivým papparazzi ani takovéhle drobnosti neuniknou) a o dva dny později spolu šli na benefiční gala večer ve prospěch právě kandidujícího senátora Baracka Obamy. Vzali se ve vší tichosti v kostele poblíž Los Angeles... a po patnácti měsících rozvedli. Papíry o rozvodu dali kompletně dohromady 5. února 2010 (i takovéhle detaily osobního života "má veřejnost právo vědět"). Děti spolu mít nestačili, ale Kate se stará o dva psy a dvě kočky. Hafany si Kate pojmenovala Lou Diamond Phillips a Rozie Perez – podle herců, které má tolik ráda. Od roku 2011 Kate údajně chodí se spisovatelem Chrisem Casem.

David "Jumpstar" Koranda

Herečka

Filmy
2021

Sometime Other Than Now

2020

Everything Carries Me to You

 

Pro balík prachů

2019

3022

 

Almost Love

2018

Ideální domov

2017

#REALITYHIGH

 

Divoká dámská jízda

 

Mark Felt: Muž, který zradil

Reklama

Reklama

2015

Any Day

 

Staten Island Summer

2014

Just Before I Go

2013

Scary Movie 5

2012

Ten, kdo stojí v koutě

2011

Angels Crest

2010

Legie

2009

One Way to Valhalla

2008

Upright Citizens Brigade: Asssscat (TV film)

2007

Come Rain or Come Shine: From Grey's Anatomy to Private Practice (TV film)

 

Grey's Anatomy: Every Moment Counts (TV film)

2006

Veritas - princ pravdy

2005

Bobby Cannon (TV film)

 

Moje krásná čarodějka

 

Zelená je tráva

2004

Když se setmí

 

Wake Up, Ron Burgundy: The Lost Movie

2003

Pod toskánským sluncem

2000

Otec rodiny

 

The Only Living Boy in New York (TV film)

1998

Heaven

 

Three Below Zero

1997

Night of the Lawyers

1996

Henry: Portrait of a Serial Killer, Part 2

 

Propast

Seriály
2023

Chirurgové

 

Střelný prach a olovo (S19E16)

 

Seber se (S19E12)

 

Školení (S19E11)

2022

Chirurgové

 

Zůstat, nebo jít? (S18E16)

 

Až dorazím na hranice (S19E05)

 

Pojďme se bavit o sexu (S19E03)

 

Emily in Paris

 

Holubičí převrat (S03E03)

 

What's It All About... (S03E02)

 

Mám dvě lásky (S03E01)

 

Sprung

 

Chapter Nine-Ten (E09)

 

Chapter Eight (E08)

 

Chapter Seven (E07)

  více epizod (6)
 

Umbrella Academy

 

Auf Wiedersehen (S03E07)

2021

Chirurgové

 

S přispěním přátel (S18E04)

 

Žhavější než peklo (S18E03)

 

Nějaký zítřek (S18E02)

 

Emily in Paris

 

Francouzská revoluce (S02E10)

 

Vůně a cit (S02E09)

 

Kuchař, zloděj, náfuka a jeho milenka (S02E07)

2020

Emily in Paris

 

Falešní přátelé (S01E05)

 

Sexy nebo sexistické (S01E03)

 

Vagína není chlap (S01E02)

 

Emily v Paříži (S01E01)

 

Umbrella Academy

 

Něco končí (S02E10)

 

743 (S02E09)

 

Sedm stádií (S02E08)

  více epizod (6)
2019

Proč? 13x proto

 

Smyčka se utahuje (S03E10)

 

Umbrella Academy

 

Bílé housle (S01E10)

 

Změny (S01E09)

 

Den, který nebyl (S01E06)

 

Číslo Pět (S01E05)

2018

Corporate

 

Casual Friday (S01E06)

 

Proč? 13x proto

 

Sbohem (S02E13)

 

Krabice polaroidů (S02E12)

 

Bryce a Chloe (S02E11)

  více epizod (10)
2017

Proč? 13x proto

 

Sedmá kazeta, první strana (S01E13)

 

Šestá kazeta, druhá strana (S01E12)

 

Šestá kazeta, první strana (S01E11)

  více epizod (10)
2015

Neranditelní

 

A Live Show Walks Into a Bar, Part 2 (S02E08)

2014

Bad Judge

 

Fargo

 

Paradox hromady (S01E08)

 

Kdo holí holiče? (S01E07)

 

Blátivá cesta (S01E03)

 

Krokodýlí dilema (S01E01)

 

Hotwives of Orlando, The

2013

Full Circle

 

Private Practice

 

In Which We Say Goodbye (S06E13)

 

Full Release (S06E12)

 

Good Fries Are Hard to Come By (S06E11)

2012

Chirurgové

 

Co by, kdyby (S08E13)

 

Private Practice

 

Gone, Baby, Gone (S05E22)

 

Drifting Back (S05E21)

 

True Colors (S05E20)

  více epizod (20)
2011

Chirurgové

 

Jedna píseň za druhou (S07E18)

 

Private Practice

 

...To Change the Things I Can (S04E22)

 

God Bless the Child (S04E21)

 

Something Old, Something New (S04E20)

  více epizod (17)
2010

Chirurgové

 

V jediném okamžiku (S06E11)

 

Funny or Die uvádí...

 

Private Practice

 

The End of a Beautiful Friendship (S03E23)

 

In the Name of Love (S03E22)

 

War (S03E21)

  více epizod (20)
2009

Chirurgové

 

Chybovati je lidské (S05E16)

 

Chirurgie hrou (S05E15)

 

Private Practice

 

Yours, Mine & Ours (S02E22)

 

What You Do for Love (S02E21)

 

Do the Right Thing (S02E20)

  více epizod (19)
 

Tatík Hill a spol.

 

Uncool Customer (S13E12)

2008

Chirurgové

 

Srdeční záležitost (S04E13)

 

Private Practice

 

Worlds Apart (S02E10)

 

Know When to Fold (S02E09)

 

Crime and Punishment (S02E08)

  více epizod (7)
2007

Chirurgové

 

Copak jsme neměli skoro všechno? (S03E25)

 

Zkouška (S03E24)

 

Odvrácená strana života – 2. část (S03E23)

  více epizod (12)
 

Private Practice

 

In Which Dell Finds His Fight (S01E09)

 

In Which Cooper Finds a Port in His Storm (S01E08)

 

In Which Sam Gets Taken for a Ride (S01E07)

  více epizod (6)
2006

Chirurgové

 

Ztrácím svou víru (S02E27)

 

Nemůžeme za to, koho milujeme (S02E26)

 

Sedmnáct vteřin (S02E25)

  více epizod (22)
2005

Agentura bez rizika

 

Chirurgové

 

Anatomie Vánoc (S02E12)

 

Samota (S02E11)

 

Čeho je moc, toho je příliš (S02E10)

  více epizod (9)
2004

Chlapi sobě

 

My Two Sons (E09)

 

Joint Custody

 

Kriminálka Las Vegas

 

Proměny (S05E08)

2003

Karen Sisco

2001

The Norm Show

 

Norm vs. Cuba (S03E21)

 

Utrpení ženatého muže

 

The Secret of the Universe (S01E02)

2000

Cursed

 

The Norm Show

 

Retribution (S02E19)

 

Norm vs. the Wedding (S02E17)

 

Norm vs. Fitz (S02E16)

 

Norm vs. Jenny (S02E15)

 

Uprchlík

1999

Mike O'Malley Show, The

 

Turks

1998

Bůžek lásky

 

Meat Market (E06)

1997

Zákon a pořádek

 

Navy Blues (S08E03)

1996

Swift Justice

1995

Kancelářská krysa

1993

Zločin v ulicích

Dokumentární
2010

Humanity's Last Line of Defense

Hudební videoklipy
2008

Will.I.Am - Yes We Can

Krátkometrážní
2002

Anatomy of a Breakup

1998

Peppermills

Host

Reklama

Reklama