foto

Stuart Rosenberg

  • nar. 11.8.1927
    Brooklyn, New York City, New York, USA
  • zem. 15.3.2007 (79 let)
    Beverly Hills, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tento rodák z Brooklynu přičichl k filmovému střihu již v době, kdy studoval irskou literaturu na Newyorské univerzitě na Manhattanu. Ten ale postupem času vyměnil za režii a v roce 1957 se připojil k tvůrčímu týmu stojícímu za televizní sérií Decoy. Ve své době se jednalo o první kriminální seriál na americké televizi, jehož hlavním hrdinou je žena.

V letech 1958-1963 Rosenberg mimo jiné režíroval 15 epizod kriminálního seriálu Naked City, což jeho jméno udělalo natolik důvěryhodným, že mu byla v roce 1960 nabídnuta režie celovečerního filmu Murder, Inc. s Peterem Falkem. Avšak v průběhu natáčení byl kvůli obligátním "tvůrčím neshodám" donucen film opustit. Rosenberg se vrátil k televizní tvorbě a seriálům (např. The Untouchables - 15 epizod, Bob Hope Presents the Chrysler Theatre - 8 epizod, The Twilight Zone - 5 epizod, Adventures in Paradise, The Barbara Stanwyck Show, Ben Casey, Clint Eastwood's Rawhide...) a v roce 1963 získal cenu Emmy za režii jedné z devatenácti epizod seriálu The Defenders. Zdálo se, že televize už Rosenbergovi zůstane.

Jenže po mnoha a mnoha seriálech a několika televizních filmech přišla v druhé polovině šedesátých let konečně nabídka od velkého filmového studia. Rosenbergův debut na stříbrném plátně, Frajer Luke (Cool Hand Luke - 1967), s Paulem Newmanem v hlavní roli sympatického trestance s nezlomným duchem překonal všechna očekávání, stal se hitem, získal 4 oscarové nominace ( jedinou sošku si nakonec odnesl George Kennedy za vedlejší roli) a dodnes se v diváckých anketách řadí mezi nejlepší filmy všech dob.

Rosenberg dále spolupracoval s Paulem Newmanem, se kterým natočil ještě tři filmy (Stanice WUSA, Kapesné, Návrat Lew Harpera), ale úspěch Frajera Luka už zopakovat nedokázal. Po řadě průměrných a nijak zvlášť výdělečných filmů (Pouť zatracených, Výstřely pro lásku, Horor v Amityville) se režisér v roce 1980 opět s úspěchem vrátil na půdu vězeňského dramatu. Ve filmu Brubaker bojuje čertvě jmenovaný ředitel věznice v podání Roberta Redforda proti korupci ve vězeňském systému. Jednalo se o poslední výraznější Rosenbergův zápis do filmových dějin.

Od roku 1993 učil Rosenberg na Americkém filmovém institutu. Mezi jeho žáky patřili například Darren Aronofsky, Todd Field, Mark Waters, Scott Silver, Doug Ellin nebo Rob Schmidt. 15.03.2007 Rosenberg umírá na infarkt ve svém domě v Beverly Hills v Californii ve věku nedožitých osmdesáti let.

Zbyněk "Boogeyman" Kubín

Režijní filmografie

Filmy

1991 Mými hrdiny byli vždy kovbojové
1986 Zachraňme Harryho
1984 Papež z Greenwich Village
1980 Brubaker
1979 Horor v Amityville
Výstřely pro lásku
1976 Pouť zatracených
1975 Návrat Lew Harpera
1973 Smějící se policajt
1972 Kapesné
1970 Move
Stanice WUSA
1969 Den zamilovaných bláznů
1967 Frajer Luke
1966 Fame Is the Name of the Game (TV film)
Small Rebellion, A (TV film)
1965 Memorandum for a Spy (TV film)
1964 Calhoun: County Agent (TV film)
1961 Question 7
1960 Murder, Inc.

TV seriály

1963 Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (TV seriál)
Espionage (TV seriál)
1962 The Nurses (TV seriál)
1961 Ben Casey (TV seriál)
Bus Stop (TV seriál)
The Defenders (TV seriál)
1960 Hong Kong (TV seriál)
The Barbara Stanwyck Show (TV seriál)
1959 Adventures in Paradise (TV seriál)
Rawhide (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
The Untouchables (TV seriál)
1958 Naked City (TV seriál)
1957 Decoy (TV seriál)
1955 Zadáno pro Alfreda Hitchcocka (TV seriál)

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace