foto

Rick Rosenthal

  • nar. 15.6.1949 (71 let)
    New York City, New York, USA

Biografie

Richard L. "Rick" Rosenthal, Jr. sa narodil 15. júna 1949 a je to americký filmový režisér, ktorý je najznámejší pre réžiu filmu Bad Boys – dramatický film z roku 1983, ktorý pomohol spustiť kariéru Seana Penna. Jeho filmografia zahŕňa pokračovanie hororovej klasiky Halloween II, romantickú komédiu American Dreamer a dramatický film Russkies.

Rick Rosenthal sa narodil v New Yorku rodičom Hindy (née Gould) a podnikateľovi Richardovi L. Rosenthalovi, Sr. Je absolventom Choate School (teraz Choate Rosemary Hall), Harvard College a konzervatória AFI.

Rosenthal pomohol naštartovať kariéru Seana Penna, keď obsadil neznámeho herca do hlavnej úlohy filmu Bad Boys z roku 1983. Pracoval tiež na seriáli od AMC Life Goes On, ktorý vyhral cenu Emmy. Ďalej sa podieľal na seriáloch ako Law & Order: Special Victims Unit, Providence, Buffy the Vampire Slayer a Smallville. Je víťazom ceny Independent Spirit John Cassavetes.

V posledných rokoch sa Rosenthal obrátil na nezávislý filmový svet, kde natočil snímky ako Nearing Grace (2005), ale tiež veľa filmov produkoval a dal príležitosť aj novým neznámym režisérom. Prvou produkciou pod Whitewater Films bol film Mean Creek (2004), víťaz dvoch ocenení Independent Spirit Award a Humanitas Prize. Film začal filmovú kariéru scenáristu a režiséra Jacoba Aarona Estesa.

Rosenthalovým najväčším úspechom bol Halloween II (1981), do ktorého sa o 21 rokov vrátil s pokračovaním Halloween: Resurrection (2002). Ten však u fanúšikov nezískal veľmi dobré hodnotenia a dodnes je hodnotený, ako najhorší diel z celej série o vraždiacom maniakovi Michaelovi Myersovi.

Tomáš "Scraffy" Ondrušek

Režijní filmografie

Filmy

2017 Halfway There (TV film)
2013 Drones
2005 Kouzlo Grace
2002 Halloween: Zmrtvýchvstání
1998 Nevinný flirt
1994 Ptáci II: Konec země (TV film)
1992 Devlin (TV film)
Witches of Eastwick, The (TV film)
Yesterday Today (TV film)
1989 Nasty Boys (TV film)
1988 Ozvěny války
1987 Rusové
1985 Code of Vengeance (TV film)
1984 Dovolená snů
1983 Zlí hoši
1981 Halloween 2

TV seriály

2013 Kráska a zvíře (TV seriál)
Partners in Crime (S01E17)
2010 Dvojí identita (TV seriál)
Městečko Haven (TV seriál)
Karty jsou rozdány (S01E10)
Být Erikou (TV seriál)
Wash, Rinse, Repeat (S03E04)
Moving on Up (S03E02)
2009 Být Erikou (TV seriál)
Yes We Can (S02E05)
V těle boubelky (TV seriál)
90210: Nová generace (TV seriál)
Cesta do minulosti (S02E09)
Polda z Marsu (TV seriál)
Odvrácená strana hlupáka (E09)
2008 Smallville (TV seriál)
Plastická trhavina (S08E02)
2007 Dresden (TV seriál)
Bad Blood (E05)
Smallville (TV seriál)
Léčba (S07E04)
Slib (S06E16)
2006 Veronica Mars (TV seriál)
Nevěsta na útěku (S02E15)
Smallville (TV seriál)
Podzemí (S06E09)
2005 Point Pleasant (TV seriál)
Human Nature (E02)
Volání mrtvých (TV seriál)
In the Dark (S02E03)
Smallville (TV seriál)
Lexovy Vánoce (S05E09)
2004 Volání mrtvých (TV seriál)
Two Pair (S01E16)
2003 Mister Sterling (TV seriál)
Taxík (TV seriál)
Blind Faith (S02E08)
Smallville (TV seriál)
Návštěvník (S02E18)
Adrenalin (S02E14)
2002 Drzá Jordan (TV seriál)
Wrong Place, Wrong Time (S01E11)
Buffy, přemožitelka upírů (TV seriál)
Pomoc (S07E04)
Zase normální (S06E16)
2001 Witchblade (TV seriál)
2000 D.C. (TV seriál)
Falcone (TV seriál)
Policejní okrsek (TV seriál)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Russian Love Poem (S01E12)
1999 Providence (TV seriál)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Vypadat jako jedna z nich (S01E03)
1998 Doktoři z L. A. (TV seriál)
1997 Advokáti (TV seriál)
Trial and Error (S01E03)
Dellaventura (TV seriál)
Roar (TV seriál)
1996 Předčasné vydání (TV seriál)
Hoops (S01E06)
1989 Life Goes On (TV seriál)
1986 Code of Vengeance (TV seriál)
1981 Darkroom (TV seriál)

Producentská filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

1987 Superman 4

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce