foto

Karl Paryla

  • nar. 12.8.1905
    Vídeň, Dolní Rakousy, Rakousko-Uhersko
  • zem. 14.7.1996 (90 let)
    Vídeň, Rakousko

Biografie

Karl Paryla vyrůstal v chudých poměrech, které měly výrazný vliv na jeho politické názory. Debutoval ve vídeňském Raimundtově divadle. V letech 1927 až 1932 projel Německo, hostoval v Kolíně, Düsseldorfu a Darmstadtu. Byl členem Revolutionäre Gewerkschafts-Opposition. Jednalo se o levicové uskupení a ve Vratislavi vedl divadelní skupinu stejného politického zaměření.

Po vítězství nacistů opustil roku 1933 Německo a vrátil se do Vídně. Působil v Divadle v Josefstadtu (8. vídeňský okres) a roku 1934 učinkoval poprvé ve filmu LETZTE LIEBE. V roce 1938, po anšlusu Rakouska prchal před nacisty podruhé. Zamířil do Švýcarska, kde se seznámil s Bertoltem Brechtem a přijal jeho nabídku ke spolupráci.  Deset let hrál pouze divadlo.

V roce 1948 se vrátil před kameru ve filmu DER ENGEL MIT DER POSAUNE a vstoupil do Komunistické strany Rakouska. Ve Vídni zřídil společně s Wolfgangem Heinzem „Nové divadlo ve Scale". Počátkem roku 1953 ale došlo v Rakousku ke kulturní konfrontaci mezi levicovým a pravicovým pojetím kultury a jazýček vah se naklonil doprava. Ve Vídni se dalo sehnat více než 71 druhů masa, peklo se zde 620 druhů pečiva včetně zákusků, životní úroveň rakušanů šla nahoru. V půlce východního Berlína netekla teplá voda, vypínala se elektrika a prvomájové oslavy se plánovaly na dva dny, protože strana neměla pro všechny dost mávátek. Brechtovy hry, hlásající revoluci a třídní boj dráždily rakouskou veřejnost. Brecht obdržel 12. dubna 1950 rakouské občanství, ale veřejnost se to dověděla na podzim 1951 a byla vůči jeho pokrytectví velmi kritická. Brecht žil od roku 1948 ve východním Berlíně a svými sympatiemi ke komunismu se netajil. Iniciátory „Brechtova bojkotu" byli novináři z literárního časopisu FORVM Hans Weigel, Friedrich Torberg a tehdejší ředitel Burgtheateru Ernst Haeussermann. V letech 1953 až 1963 nebyla v Rakousku uvedena žádná Brechtova hra a Parylovo „Nové divadlo ve Scale" zkrachovalo.

Paryla emigroval potřetí, tentokrát do východního Berlína, kde si zahrál např. ve filmu DIE UNBESIEGBAREN Augusta Bebela, socialistického politika a novináře. V NDR působil několik let. V roce 1953 obdržel „Národní cenu II. třídy" (+ 50 000 marek), o šest let později „Národní cenu III. třídy" (+ 25 000 marek, samozřejmě východních). Poté přesídlil do západního Německa. V Mnichově byl přizván ke spolupráci s rakouským divadelním režisérem Fritzem Kortnersem. V jeho nastudování FAUSTA hrál Mephista. V dalších divadelních kusech od Nestroye, nebo Raimundse uplatnil zase svůj komediální talent. V roce 1961 se vrátil před kameru v pětidílném detektivním seriálu televize ARD ZU VIELE KŐCHE. O rok později získal angažmá ve vídeňském Divadle v Josefstadtu a opět rozvířil stojaté vody. Kritici si ho všimli a píchli si do něj otázkou, zda-li je normální, že v divadle hraje bolševik. Další rok strávil Paryla v Kolíně nad Rýnem.

V pozdních letech jeho kariéry, kdy ochladlo revoluční nadšení, přibývaly jak role v televizi (od roku 1963 natáčel jen pro televizi), tak ocenění jeho práce. Po dvou již zmiňovaných východoněmeckých cenách obdržel herec roku 1980 cenu Karla-Skraupa (společná cena, kterou uděluje od roku 1967 Národní divadlo ve Vídni a banka BAWAG). O rok později mu byla propůjčena Čestná medaile města Vídně. V roce 1987 mu Spolková republika Německo udělila Spolkový záslužný kříž. Karl Paryla byl bratr Emila Stöhra a za svou kariéru účinkoval ve 33 filmech, či seriálech. Z prvního manželství měl syna Michaela (*1935 † 1967), který hrál ve čtyřech filmech. Z druhého manželství s herečkou Hortense Raky pochází herci Nikolaus a Stephan Paryla. Herečka Katja Paryla je jeho neteří. Herec je pohřben na vídeňském Centrálním hřbitově.

skipi

Herecká filmografie

Filmy

1977 Alpensaga - Das große Fest (TV film)
1976 Armut (TV film)
1972 Defraudanten (TV film)
1971 Kapitán (TV film)
Sankt Peters Regenschirm (TV film)
1965 Cigalon
Die verhängnisvolle Faschingsnacht (TV film)
1964 Auftritt Frank Wedekind (TV film)
Die Teepuppe (TV film)
Flüchtlingsgespräche (TV film)
Professor Bernhardi (TV film)
1963 Arzt am Scheideweg, Der (TV film)
Das Mädl aus der Vorstadt (TV film)
Kapitän Karagöz (TV film)
1962 Eine Nacht in Venedig (TV film)
1961 Die heilige Johanna von Amerika (TV film)
Die inneren Stimmen (TV film)
1956 Gasparone
1954 Vídeňský komediant
1950 Zachránce matek
1938 Nanon
1937 Farář z Podlesí
1935 Poslední láska

TV seriály

1976 Die Alpensaga (TV seriál)
1975 Maghrebinische Geschichten (TV seriál)

Režijní filmografie

Filmy

1987 Der Talisman (divadelní záznam)
1974 Einen Jux will er sich machen (TV film)
1972 Libussa (divadelní záznam)
1956 Gasparone
1954 Vídeňský komediant

Scenáristická filmografie

Filmy

1974 Einen Jux will er sich machen (TV film)
1956 Gasparone

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky