foto

Iván Petrovich

  • nar. 1.1.1896
    Novi Sad, Rakousko-Uhersko
  • zem. 18.10.1962 (66 let)
    Mnichov, Bayern, Západní Německo

Biografie

Iván Petrovich, rozený Swetislaw Petrovic absolvoval gymnázium v rodném Neusatzu, poté začal studovat techniku v Praze a Bělehradě. Byl vícestranně založený. Hrál na několik hudebních nástrojů, zpíval, byl členem fotbalového a atletického klubu budapešťské Polytechniky. Za fotbalovou jedenáctkou odehrál několik mezinárodních zápasů, které byly pořádány v tehdejším Německu. Roku 1912 byl za Maďarsko členem fotbalového týmu pro Olympijské hry ve Stockholmu.

V roce 1916 studia přerušil a nastoupil službu v armádě. Během války došlo u budoucího inženýra k zajímavému posunu. V zákopech se setkal s někým, kdo rozuměl zpěvu a přesvědčil Petroviche, jehož hlas měl barvu, téměř tříoktávový rozsah a intonační jistotu o jeho talentu. Po skončení války se ke studiím nevrátil a rozhodl se pro jinou životní etapu. Začal vystupovat jako operní pěvec a absolvoval dokonce turné po Spojených státech. Žil střídavě mezi Vídní a Paříží.

První film A NAPRAFORGÓS HÖLGY natočil roku 1918. Ve stejném roce následoval film DER STERN VON DAMASKUS rakouského režiséra Michaela Kertesza (později se prosadil v Hollywoodu pod jménem Michael Curtiz, roku 1942 režíroval film Casablanca). Filmem DIE TÄNZERIN NAVARRO, kde hrál s tehdejší hvězdou Astou Nielsenovou si v Německu vydobyl první herecké úspěchy. V následujících letech němé éry byl obsazován v mezinárodních filmech, jako např. ve francouzském LA FEMME NUE (1926), americkém THE GARDEN OF ALLAH (1927), nebo německém ALRAUNE (1928).

V třicátých letech hrál ve filmech německé produkce. Svou roli ve filmu zahrál, v muzikálu odzpíval, jako např. husara Stefana Koltayho ve VIKTORIA UND IHR HUSAR (1931), nebo doktora Bodo v OPERNREDOUTE (1931), dále kapitána Stoneho v DIE BLUME VON HAWAII (1933). Hrál např. s Theo Lingenem, Liane Haidi a Polou Negri. Časopis Filmwelt, č. 27 ze 7. června 1935 otiskl o herci článek s názvem: „Patnáct let hercem.", kde mimo jiné píše: „Petrovich není jen herec a zpěvák, který odehrál rozličné role v německém filmu. Jeho patnáctiletá kariéra jej řadí k jeho dějinám. Patnáct let, je buď dlouhá, nebo krátká doba, záleží, jak to člověk vezme. Petrovich vtiskl filmu nový impuls a stal se spojkou mezi německým a jugoslávským filmem." Jeho posledním německým filmem byl propagantický FEINDE (1940).

Petrovich opustil Německo a přesídlil do Maďarska, zde během druhé světové války hrál ve třech filmech maďarské produkce. Prvním byl ÉLETRE ÍTÉLTEK! (1941), poté si z Hansem Moserem (Moser emigroval do Maďarska z Rakouska, jeho manželka byla židovka.) zahrál v EINMAL DER LIEBE HERRGOTT SEIN (1942), posledním byl MACHITA (1944). Po válce přesídlil do Vídně, dalo by se říci, že po německém a maďarském období, přišlo rakouské.

Petrovich, který strávil mládí ve vícejazyčné Vojvodině, měl talent na jazyky. Kromě své mateřštiny - srbštiny, ovládal maďarštinu, němčinu, angličtinu a francouštinu. Roku 1947 si zahrál ve filmu režiséra Pabsta DER PROZESS, podle Kafkova námětu. Po roce jej Eduard von Borsody obsadil do kriminálky ARLBERG-EXPRESS. V roce 1949 přišel beethovenský EROICA, kde hrál knížete Lichnovského a hudební komedie WER BIST DU, DEN ICH LIEBE?

S koncem padesátých let byl Petrovich vícestranný, vyzrálý herec, který již dávno nehrál milovníky. Od roku 1950 měl rakouské občanství. Spolupracoval s rozhlasem a televizí. Iván Petrovich hrál v 71 filmech. Ve 40. letech byl ženatý s herečkou a zpěvačkou Friedel Schusterovou (1903 – 1983). Zemřel během svého pobytu v Mnichově a byl i na tamnějším hřbitově Nordfriedhof pohřben.

skipi

Herecká filmografie

Filmy

1962 Forever My Love
1959 The Journey
1958 Das gab's nur einmal
Výtah na popraviště
1957 Frühling in Berlin
Witwer mit 5 Töchtern
1956 Sissi, mladá císařovna
1954 Zarewitsch, Der
1953 Einmal kehr' ich wieder... Dalmatinische Hochzeit
Man nennt es Liebe
1952 Das letzte Rezept
Die Försterchristl
Fritz und Friederike
The Devil Makes Three
1951 Czardas der Herzen
Verklungenes Wien
1950 Maharadscha wider Willen
Prämien auf den Tod
Wer bist du, den ich liebe?
1949 Eroica
1948 Arlberg-Express
Proces
Verlorenes Rennen
1944 II. magyar kívánsághangverseny
Kalotaszegi Madonna
Machita
1943 Ópiumkeringő
1942 Einmal der liebe Herrgott sein
Magdolna
1941 Európa nem válaszol
Életre ítéltek!
1940 Feinde
1939 Parkstrasse 13
Policejní akta Fabreani
Ústředna Rio
1938 Die Nacht der Entscheidung
Monika
Stärker als die Liebe
1937 Korunní svědkyně
Korálová princezna
S vyloučením veřejnosti
Utrpení a láska ženy
1936 Das Frauenparadies
Drei Mäderl um Schubert
Mädchen in Weiß
Wer zuletzt küßt...
1935 Der rote Reiter
Kozák a slavík
Königstiger
1934 Gern hab' ich die Frau'n geküßt
Láska u carského dvora
Polská krev (německá verze)
1933 Kvítek z Havaje
Manolescu, der Fürst der Diebe
Muß man sich gleich scheiden lassen
V tom domečku pod Emauzy (rakouská verze)
1932 Der Diamant des Zaren
Feldherrnhügel, Der
Holzapfel weiß alles
1931 Boudoir diplomatique
Netopýr
Netopýr (francouzská verze)
Opernredoute
Viktoria und ihr Husar
1930 Der König von Paris
Es gibt eine Frau, die dich niemals vergißt
Liebe und Champagner
1929 Der Günstling von Schönbrunn
Leutnant Ihrer Majestät, Der
Quartier Latin
Zarewitsch, Der
1928 Alraune
Corazones sin rumbo
Frauenarzt Dr. Schäfer
Fürst oder Clown
Geheimnisse des Orients
Morgane la sirène
The Three Passions
1927 Der Orlow
La Châtelaine du Liban
The Garden of Allah
1926 La femme nue
The Magician
1925 Milenka básníkova
Ulička, kde není radosti
1924 Az örszem
1923 Koenigsmark
Scheine des Todes
1922 Tänzerin Navarro, Die
1920 A tizennegyedik
Hegyek alján
Lengyelvér
Stern von Damaskus, Der
1919 Homo immanis
1918 Napraforgós hölgy, A

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace